Mobilā versija
+0.4°C
Guna, Judīte
Sestdiena, 10. decembris, 2016
11. februāris, 2013
Drukāt

Kukurūzas cāļi (1)

vistusaime

Lielveikalos gaļas nodaļās tirgo tā sauktos kukurūzas cāļus. Tie ir daudz dārgāki nekā citu vistu liemeņi. Vai kāds speciālists varētu pastāstīt, kā šie putni audzēti, kā radusies dzeltenā ādas krāsa? 
S. Risberga Mārupes novadā

 

Tas ir sens, Francijā tradicionāls putnu gaļas ražošanas veids, kas zināms jau kopš Napoleona laikiem. Mūsdienīgas ievirzes parādījās Šarla de Golla valdīšanas laikā, kad ieviesa cāļu brīvās turēšanas metodi, izmantojot meža platības, tātad maksimāli pietuvinot dabiskai videi. Putniem nodrošināja kaut ko līdzīgu kūrorta apstākļiem – pastaigas priežu mežā ar nakšņošanu atklātās mājiņās, ganībās tie uzknābāja tikai dabā pieejamo barību, papildinot to ar graudiem, īpaši ar kukurūzas graudiem, kas satur 10 – 30 mg/kg karotinoīdu. Tie piešķir dzelteno pigmentu nobarojamo cāļu un vistu ādai, tāpat arī gaļai.

Šāda putnu nobarošanas metode balstīta uz:

• šķirnes stabilitāti un ğenē­tisko tīrību (audzēšanai izmanto šķirni, kurai uz kakla nav spalvu);

• nobarošanu 85 dienās un ilgāk;

• graudu un ūdens izcelsmes kontroli.

Šī unikālā metode raksturīga tikai vienam Francijas reģionam, pārtikas kvalitātes zīmols – Label Rouge. Kukurūzas cāļi to iemantojuši ne jau tikai ar dzelteno ādas nokrāsu, galvenais ir sulīgā, maigā gaļa ar lieliskām garšas īpašībām. Tā ir ļoti piemērota cepšanai cepeškrāsnī.

Vai šādus kukurūzas cāļus iespējams izaudzēt arī Latvijā? Protams! – apgalvo putnu gaļas ražotāji. SIA “Lielzeltiņi” galvenā tehnoloģe Anita Mišina un barības tehnoloģe Maira Kupre stāsta, ka tad cāļu pamatbarībā jāizmanto kukurūzas graudi, turklāt barības devā tiem jābūt vismaz 50 % apmērā.

Kukurūza ir putniem viegli sagremojams barības līdzeklis ar augstu enerģijas saturu. Putnkopības speciālistes uzskata, ka šādi nobarot varētu jebkura krosa broilerus, vien jāpanāk, lai tiem nepieciešamā barība būtu sabalansēta pēc proteīna, aminoskābju, vitamīnu, makroelementu un mikroelementu elementu sastāva. Viņas arī brīdina, ka ir jābūt uzmanīgiem, kukurūzas graudus uzglabājot. Augstā nepiesātināto taukskābju satura dēļ tie ātri bojājas, tāpēc barībā vēlams iekļaut antioksidantus.

Audzējot putnus zemnieku saimniecībā, gaļas dzelteno nokrāsu var iegūt, arī izēdinot mājputniem zaļbarību, zāles miltus un sasmalcinātus burkānus.

 

Pievienot komentāru

Komentāri (1)

  1. forši. noprovējām cepeškrāsnī, bet sulīgums un garša tieši tāda pati kā vietējiem cāļiem/vistām. gribētos pavaicāt – kā tad ar to faktu, ka mūsdienās vairs nav dabīgu kukurūzas graudi, ir tikai ģenētiski modificētie, resp. tādi francijas dzeltenie cāļi ir GMP???

Draugiem Facebook Twitter Google+