Mobilā versija
+5.7°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
12. marts, 2013
Drukāt

Kuru eļļu lietot cepšanai, kuru – mērcēm un salātiem?

ella12

Cepšanai, vārīšanai, salātiem, mērcēm, konditorejas izstrādājumiem – katrai vajadzībai labāk noder cita eļļa.

 

Olīvu eļļa ir garšīga, organisms to viegli pārstrādā. Tā ir divu veidu – aukstā jeb pirmā spieduma (Extra Virgin), ko iegūst no svaigām olīvām, un karstspiedes tehnikā iegūtā, kad pārstrādā aukstspiedē izmantotās olīvas.

Cepšanai lieto karstspiedē iegūto olīvu eļļu, kas ir gaišāka un it kā šķidrāka, bet Ekstra Virgin, kura ir tumšā krāsā, ar izteiktu olīvu garšu un aromātu, ir ideāla salātu gatavošanai.

Rapšu eļļa, ko reizēm dēvē arī par ziemeļu olīvu eļļu, ļoti labi der cepšanai. Vērtīgākā ir nerafinētā, kam piemīt maiga riekstu garša un smarža. Tā ir bagātāka ar omega-3 taukskābēm nekā olīvu un daudzas citas eļļas.

Saulespuķu eļļa pieejama gan rafinēta, gan nerafinēta. Der cepšanai un produktu gatavošanai taukvāres katlā. Augsts dūmu punkts – karsējot līdz 230 grādu temperatūrai, eļļa nesāk kūpēt.

Kukurūzas eļļa ir maiga, tādēļ piemērota ēdieniem, kuros eļļas garša nedrīkst nomākt pārējās sastāvdaļas. Labi izmantojama salātu gatavošanai un cepšanai (arī maizes).

Sojas eļļa ir viena no vērtīgākajām un pasaulē visvairāk iegūtajām augu eļļām. Tā ir liels nepiesātināto taukskābju avots, satur daudz vērtīgo elementu un vitamīnu. Plaši izmanto veģetārajā virtuvē. Neitrāla garša un universālas lietošanas iespējas – lieto salātiem, dārzeņiem, gaļas un zivju ēdieniem. Augsts dūmu punkts.

Sezama eļļa var būt gan nerafinēta (ātri dūmo), gan rafinēta (augsts dūmu punkts). Raksturīga patīkama garša, gandrīz nav smaržas. Der cepšanai, marinēšanai un konditorejas izstrādājumu gatavošanai.

Linsēklu eļļa ir vērtīga (augsts nepiesātināto taukskābju saturs), bet negaršīga. Auksti spiestu nedrīkst karsēt, jo rodas kancerogēnas vielas. To lieto termiski neapstrādātu kopā ar dārzeņiem, putrām vai tāpat, lai bagātinātu uzturu.

Vīnogu kauliņu eļļa ir rafinēta. Lieto cepšanai, salātiem un mērcēm.

Ķirbju sēklu eļļai ir riekstu garša. Tā ir viena no dārgākajām un vērtīgākajām, pievienojama salātiem.

Bazilika eļļa ir ļoti laba salātos – var lietot pat svaiga bazilika aizvietošanai.

Nerafinētas eļļas labāk lietot salātiem, mērcēm un sautēšanai, nevis cepšanai. Karsējot vērtīgās vielas kļūst kancerogēnas.

Eļļa jāuzglabā tumšā un vēsā vietā, nekādā gadījumā – saulē.

Kvalitatīvas augu eļļas parasti fasētas tumša stikla pudelēs.

No plastmasas pudeles eļļu ieteicams pārliet stikla pudelē. Savienojoties ar gaisu, plastmasa var izdalīt kaitīgas vielas.

Dārgās, kvalitatīvās eļļas ieteicams pirkt mazākā fasējumā, jo pēc pudeles atvēršanas dažas oksidējas.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+