Ekonomika
Bizness

Mazo alus darītāju bums 16

Kaut arī zemās alus kvalitātes dēļ dažas alus darītas savu eksistenci izbeidz samērā ātri, Latvijā pēdējos trīs gados strauji aug mazo alus darītavu skaits. Kā vēsta sakāmvārds – pelavas no graudiem atbirst, pieaugot konkurencei tirgū. Tā tas ir – par to, kurš šajā konkurencē izdzīvos, ar savu maciņu balso patērētājs. Viss, kā dzīvē – vieni aiziet citi, atnāk. Savukārt mikro alus darītavas (“Labietis”, “Malduguns”, “Viedi”, “Ādažu alus”, “Raiskumietis” utt.) cenšas kļūt par mazajām alus darītavām, kāda, piemēram, pēc izmēriem un ražošanas jaudas ir Valmiermuiža. Par to liecina šo darītavu ienākšana lielveikalu ķēdēs, kā, piemēram, “Rimi”, “Maxima”, kuru prasības ir spēja nodrošināt piegādes ar noteiktu apjomu un kvalitāti. Lielajām alus darītavām konkurence pieaug, un alus tirgus lēnām sāk pārdalīties. Taču ir arī pretēji piemēri, kad lielas alus darītavas cenšas kļūt mazas, kā, piemēram, “Aldaris”.

Skatoties statistiku no 2014. gada, alus darītavu kāpums ir stabils – sešas jaunas alus darītavas gadā. Daudzi sapņo, ka Latvija kļūs par mazo mikro alus darītavu Meku, daži piesauc Beļģiju, citi Čehiju, arī Ameriku, kur ir lielākais mazo alus darītavu bums pēdējos desmit gados. Domāju, vairs nav ilgi jāgaida, kad Latvijā nodibinās mazo alus darītāju asociāciju, kas nodarbosies ar to interešu lobēšanu. Jo ir pietiekami daudz kritēriju, kas ierobežo alus darītavu darbību un kuru pamatojums īsti nav saprotams.

Bieži vien Latvijā alus darītavas izaug jeb savu ceļu sāk no mājbrūvēšanas. Sākums lielākoties ir, lasot informāciju internetā un atrodot “Kustības par Labu Alu” KUPLA (kupla.lv) forumu, kur jebkurš var iepazīties ar alus darīšanas niansēm un procesu ar vienkāršiem rīkiem mājas apstākļos. Jauno alus darītavu bums skaidrojams ar tiešām relatīvi vienkāršu procesu kopumu, kurus ievērojot gandrīz jebkurš var uzbrūvēt labas kvalitātes miestiņu. Cilvēki arī sapratuši, ka pasaulē nav viens lāgera veida alus, kas jāraudzē tikai zemā temperatūrā, parasti 8 – 12 grādios pēc Celsija, bet ir arī eila tipa alus, kura optimālā temperatūra svārstās plašākā diapazonā no 14 līdz 32 grādiem pēc Celsija, kas ir pieejama gandrīz jebkuram mājas apstākļos.

Ir svarīgi patērētājiem stāstīt patiesību bez episkiem stāstiem par sentēvu metodēm, tēvu tēvu receptēm, Latvijas apiņu laukiem un citiem meliem, kas ienāk alus reklāmas telpā. Alus lietotāju ir svarīgi izglītot, mācīt dzert vietējo svaigo alus produkciju un saprast, kas ir kvalitatīvs alus. Latvijas ceļš ir gatavot ar garšām bagātu alu un lepoties ar to, kā mēs darām alu.

LA.lv