Mobilā versija
+5.2°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
26. augusts, 2015
Drukāt

Mūsdienu lauku virtuve

Publicitātes fotoPublicitātes foto

Daži vasarnieki virtuvi iekštelpās vispār neizmanto un iekārto omulīgu lauku virtuvi.

Agrāk lauku jeb melnajā virtuvē vārīja ēdienu lopiem, kūpināja gaļu un zivis, gatavoja desas. Tagad ēdiena gatavošana ārpus telpām galvenokārt saistās ar maltīti svaigā gaisā, gaļas cepšanu un ciemošanos. Tiem, kam šī nodarbe iepatīkas un kļūst par tradicionālu laika pavadīšanu nedēļas nogalēs un brīvajā laikā, stāsti ir līdzīgi. Viss sākas ar mazāku vai lielāku grilu un nelielu atpūtas vietu tam līdzās. Ar laiku tā tiek paplašināta, labiekārtota un apaudzēta ar dažādiem papildu aksesuāriem, līdz izveidojas improvizēta lauku virtuve, ko lieto gandrīz ik dienas. Līdz ar to āra virtuvi vairs nelieto tikai gaļas cepšanai – šeit jau ir iespēja izvārīt putru vai zupu, uzcept olas vai pankūkas un sagatavot krājumus ziemai – ievārījumus, kompotus, marinādes.

Saimnieces, kas iekārtojušas lauku virtuvi, kā īpašo plusu viennozīmīgi min iespēju pagatavot zivis, neielaižot specifisko smaržu iekštelpās, un ērto ziemas krājumu gatavošanu, jo svaigā gaisā ilgstoša stāvēšana pie katla nav tik mokoša kā piekarsušās telpās.

Kur izvietot

Ja te paredzēts uzņemt ciemiņus un gatavot tikai saviesīgām reizēm, virtuve var būt novietota arī attālāk no mājas, par pieturas punktu ņemot kādu saimniecības ēku – šķūnīti, klēti un tās apkārtni. Ja lauku virtuvē vēlas gatavot arī zivis, ievārījumus un citus krājumus ziemai, arī tad vēlams to izvietot attālāk no mājas spēcīgo aromātu dēļ. Aktīvākai ziemas krājumu sagatavošanai izdevīga verandā vai saimniecības ēkā iekārtota lauku virtuve – tad pa rokai ir arī novāktās ražas glabātavas.

Savukārt, ja virtuvi plānots izmantot diendienā ģimenes ēdienreizēs, tad labāk, ja tā atrodas tuvāk dzīvojamai mājai – tā var būt kā terases turpinājums, kā atsevišķs apjoms pie vienas no ēkas sienām u. tml.

Kā aprīkot

Dārza krāsns – plīts ar kurtuvi var būt gan mūrēta no ķieģeļiem vai akmeņiem, gan jau gatava nopērkama (saliekama) plīts no īpaša betona un metāla konstrukcijām, gan ekskluzīvi speciāli metāla kompleksi ar plīti, kurtuvi un pat iestrādātu izlietni. Nopērkami gan pie atbalsta sienas izvietojami, gan brīvi stāvoši modeļi. Daudzfunkcionālas iespējas – te var gan cept, gan grilēt, gan vārīt.

Dārza kamīns patiesībā ir niša ar ugunsdrošu nožogojumu aptuveni 1000 – 1400 cm augstumā. To iespējams izveidot dažādos veidos, bet visvienkāršākais variants – cilindrisks kamīns, ko mūrē no ķieģeļiem vai akmeņiem. Visbiežāk to novieto pie kādas no ēkas sienām, lai atrastos aizvējā. Tikai jāņem vērā, ka šādā gadījumā īpaša uzmanība jāpievērš ugunsdrošībai un drošas barjeras izveidošanai starp kamīnu un sienu. Dārza kamīni nopērkami gan gatavi (sākot no 350 eiro), gan pasūtāmi pēc individuāla projekta. Piedāvājums visdažādākais – no laukakmeņiem būvēti kamīni (piedāvā “SIA “Krāšņ­uguns”), dažāda veida, lieluma un komplektācijas dārza kamīnu variācijas (“Kaminapech”), dažādas formas un komplektācijas kamīni – virtuves (SIA “Ričarda kamīni”). Tomēr jāņem vērā, ka dārza kamīni lielākoties derīgi grilēšanai (ja vien nav aprīkoti ar papildu plīts virsmu) – putras, zupas un ievārījumus te vārīt nebūs ērti.

Pārnēsājama gāzes plīts (ar nelielu gāzes balonu) ir labs un vienkāršs variants, ja vasaras laikā vēlas maltītes ik dienas ieturēt svaigā gaisā, kā arī ziemas krājumu gatavošanai.

Par ko jāpadomā

Ūdens tuvums – ļoti parocīgi, ja turpat ir iespējams ierīkot gan ūdens padevi, gan aizvadīšanu, tad nebūs nemitīgi jāskraida uz māju mazgāt rokas un virtuves piederumus vai jālaistās ar bļodām.

Aizsegs no vēja un lietus – lai vieta būtu funkcionāla un omulīga, nepieciešams stacionārs vai uzvelkams jumts, kas pasargā no nokrišņiem, vēja. Iespējams, ka vajadzīgs kāds pamatīgāks aizsegs no stiprāka vēja. Jāpadomā arī, kā pasargāt stacionārās lietas un mēbeles no rasas.

Iespēja līdzās glabāt virtuves piederumus – ja lauku virtuvi lieto ik dienas, prātīgāk ierīkot arī pāris skapīšu virtuves piederumu glabāšanai turpat līdzās, lai pēc katra sīkuma nevajadzētu skriet uz mājas virtuvi. Ideāli, ja lauku virtuvē var novietot arī nelielu ledusskapi.

Jāpadomā par siltumu – tie, kas pieraduši visu vasaru dzīvoties pa āru, lauku virtuvi labprāt vēlas lietot arī rudenī. Tad der padomāt par to, kā telpu norobežot un nedaudz apsildīt – piemēram, slēģi, aizslietņi, gāzes lampas utt.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+