Mobilā versija
Brīdinājums +1.6°C
Antonija, Anta, Dzirkstīte
Trešdiena, 7. decembris, 2016
10. augusts, 2012
Drukāt

Panna cotta

Foto-Aija GeidaFoto-Aija Geida

“Kādā itāļu restorānā ēdu gardu saldo ēdienu – panna cotta. Vēlos uzzināt, kā to pagatavot mājās!” 
Linda K. Ogrē

 

Panna cotta ir klasisks Ziemeļ­itālijas saldais ēdiens, kurā ir vien saldais krējums, cukurs, želatīns un vaniļas cukurs. To gatavo daudzviet pasaulē, arī Latvijas krodziņos šis saldais kļuvis par populāru desertu.

Panna cotta varētu tulkot arī kā vārīts saldā krējuma krēms. To patiešām ir viegli un vienkārši pagatavot. Klasiskais variants ir diezgan trekns, jo izmanto saldo krējumu ar 35 % tauku saturu, tāpēc to ēd mazām porcijām kopā ar kādu saldskābo ogu mērci. Ja ir vēlme pagatavot liesāku, pusi no saldā krējuma var aizstāt ar pienu (ar tauku saturu vismaz 3,2 %!) vai arī aizvietot ar kafijas krējumu, kuram tauku saturs ir tikai 10 %.Ja lieto pienu, nedaudz jāpalielina želatīna daudzums, citādi saldais var neiznākt viendabīgs. Tomēr šim desertam ir izcili maiga garša tikai tad, ja ievēro receptē noteiktās sastāvdaļas un proporcijas. Lai dažādotu panna cotta garšu, vaniļas cukuru var aizstāt ar citrona miziņu, amaretto liķieri vai arī saldo krējumu atšķaidīt uz pusi ar kokosriekstu pienu (tikai tādu, kam ir augsts ekstrakta daudzums, nevis šķidru kā ūdens!).

Vienīgā problēma, kāpēc panna cotta var neizdoties, ir mūsu veikalos nopērkamais želatīns vai agars, kam ir dažāds stiprums. Tāpēc saldais ēdiens var sanākt vai nu ciets kā gumija, vai arī šķidrs un ēdams tikai ar karoti. Panna cotta ir pagatavota pareizi, ja tā ir gaisīga un viegla, nevis švamme vai receklis. Ja nav pieredzes ar želatīnu, drošāk izmantot želejas cukuru Multi.

Panna cotta ir ideāls saldais, jo to var pagatavot dienu pirms svinībām un ledusskapī glabāt 2 – 3 dienas bez kvalitātes zudumiem.

Piedāvājam trīs variantus ar dažādiem recinātājiem katrai gaumei un iespējām – ar želatīnu, agaru un želejas cukuru.

 

Klasiskā panna cotta

Sastāvdaļas: 500 ml saldā krējuma, 
50 g cukura,
 1 vaniļas pāksts,
 9 – 15 grami labas kvalitātes želatīna (Lai izvēlētos pareizu želatīna daudzumu, vajadzētu uz paciņas apskatīties, kādam daudzumam saturs paredzēts!
)

Kā gatavot?

Vaniļas pāksti pārgriež uz pusēm, izkasa sēkliņas, liek pannā un pārlej ar saldo krējumu un pieber cukuru (kad sēkliņas atdala no pāksts, iegūst intensīvāku aromātu un garšu!). Uzkarsē un atstāj uz 20 minūtēm, lai spēcīgāk ievelkas vaniļas dabīgā garša. Tikmēr želatīnam pārlej nedaudz ūdens, uzbriedina un izkausē ūdens peldē. Saldā krējuma masu izkāš un pievieno izkausēto želatīnu. Salej trauciņos un liek ledusskapī sastingt. Pasniedz ar ogu mērci – vai nu vienkārši sablendējot ogas ar cukuru un garšvielām (kanēli, kardamonu vai muskatriekstu), vai arī ogas uzkarsējot katliņā, pievienojot cukuru un nedaudz pavārot.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+