Vīnā bārā “Garage” prezentē pētījumu par Latvijas iedzīvotāju ēšanas un gatavošanas paradumiem, kā arī atklāj jauno SIA “Rimi Latvia” iniciatīvu “Rimi gardēži”, kuras mērķis ir izstrādāt daudzveidīga uztura un gatavošanas programmu.
Vīnā bārā “Garage” prezentē pētījumu par Latvijas iedzīvotāju ēšanas un gatavošanas paradumiem, kā arī atklāj jauno SIA “Rimi Latvia” iniciatīvu “Rimi gardēži”, kuras mērķis ir izstrādāt daudzveidīga uztura un gatavošanas programmu.
Foto – LETA

Pētījums: 70% Latvijas iedzīvotāju uzturā regulāri lieto pusfabrikātus 0

Divas trešdaļas jeb 70% Latvijas iedzīvotāju uzturā regulāri lieto pusfabrikātus, secināts Latvijas iedzīvotāju ēšanas un gatavošanas paradumu pētījumā, ko veicis uzņēmums SIA “Rimi Latvia” sadarbībā ar sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 4
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 85
Viedoklis
Linda Tunte: “Es dzeru, lamājos, gāžu politiķus un eju prom no darba” 85
Lasīt citas ziņas

Vairāk nekā trešdaļa jeb 36% ēd neveselīgu ēdienu, bet puse jeb 51% Latvijas iedzīvotāju ikdienā nelieto sabalansētu uzturu un ēd to, ko kārojas. Kopumā tikai mazāk nekā puse jeb 47% ikdienas ēdienkartē iekļauj daudzveidīgu un sabalansētu ēdienu.

Latvijas iedzīvotāji lielākoties ikdienas maltītēs iekļauj tradicionālas garšas – lielākā daļa vismaz vairākas reizes nedēļā uzturā lieto maizi un miltu produktus (95%), kartupeļus (87%), piena produktus (86%) un gaļu (85%).

CITI ŠOBRĪD LASA

Vairums maltītes pagatavošanā izmanto dažādas taukvielas – sviestu, margarīnu un majonēzi (75%), kā arī bieži ēd dārzeņus un garšaugus (69%), olas (68%), rīsus, griķus, putraimus (68%), kā arī augļus (61%). Vairāk nekā puse jeb 54% visai bieži našķojas ar saldumiem.

Latvijas cilvēki vēl aizvien ēdienkartē samērā reti iekļauj zivis un jūras veltes, tās vismaz vairākas reizes nedēļā ēd vien 28% aptaujāto, savukārt riekstus ik nedēļu uzturā lieto 16%, bet pākšaugus – 15% aptaujāto.

Vairāk nekā puse jeb 58% Latvijas iedzīvotāju ietur trīs ēdienreizes dienā un vismaz divas reizes dienā ēd siltas maltītes. Gandrīz pusei jeb 47% sātīgākās un uzturvērtības ziņā bagātākās maltītes ir pusdienas, bet trešdaļai jeb 36% – vakariņas. Ēšanai gan darbadienās, gan brīvdienās vairums aptaujāto velta no 30 minūtēm līdz stundai.

Lai arī vairāk nekā trīs ceturtdaļas jeb 77% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka ēst veselīgi ir svarīgi, ikdienā veselīgi ēd nedaudz vairāk nekā puse jeb 54% iedzīvotāju, savukārt tikai 48% savas zināšanas par veselīgu uzturu vērtē kā labas.

Latvijas iedzīvotāji samērā kūtri savos ikdienas ēšanas paradumos ievieš pārmaiņas – tikai katrs desmitais jeb 11% ievēro diētu vai atslodzes dienas, savukārt regulāri seko līdzi uzņemtajam kaloriju daudzumam vien 3% aptaujāto.

Lielai daļai Latvijas cilvēku piemīt dažādi “sliktie ēšanas paradumi”, piemēram, katrs otrais atzīst, ka dažkārt ēd pirms gulētiešanas, 87% mēdz uzkost, skatoties televizoru, savukārt vairāk nekā trešdaļa jeb 36% atzīst, ka pārāk daudz uzturā lieto saldumus. Tāpat izplatīta parādība ir arī pārēšanās un papildu sāls pievienošana ēdienam, tā piemīt 30% aptaujāto.

Reklāma
Reklāma

Vairums Latvijas iedzīvotāju ar ēdiena gatavošanu ir “uz tu” – 66% gatavošanai ikdienā velta daudz laika, turklāt vairāk nekā puse jeb 62% respondentu norādījuši, ka viņiem patīk gatavot.

Prieku no ēdiena gatavošanas gūst 75% sieviešu un gandrīz katrs otrais jeb 47% vīriešu. Dažādiem eksperimentiem virtuvē bieži nododas 16%, taču ik pa laikam tam ļaujas katrs otrais Latvijas iedzīvotājs.

Kopumā vairāk nekā puse jeb 51% aptaujāto savas gatavošanas prasmes novērtējuši kā labas, savukārt vien 15% tās atzinuši par vājām. Galvenā gatavotāja tituls joprojām daudzās Latvijas ģimenēs pieder sievietēm – 63% ģimeņu ēdienu visbiežāk gatavo sievietes, kamēr vīrieši rūpes par ikdienas maltīti uzņemas vien 23% ģimeņu.

Lai Latvijas cilvēkus iedvesmotu ēst daudzveidīgi un garšīgi, “Rimi” šodien sāka jaunu iniciatīvu gardākai dzīvei – “Rimi gardēži”, kuras aktivitātēm varēs sekot līdzi mājaslapā “www.gardezi.lv”.

“Rimi Latvia” sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS pētījumu par Latvijas iedzīvotāju ēšanas un gatavošanas paradumiem veica šī gada janvārī. Pētījumā tika aptaujāti vairāk nekā 1000 Latvijas iedzīvotāji vecuma grupā no 15 līdz 74 gadiem.

Kā ziņots, “Rimi Latvia” apgrozījums 2013.gadā bija 672,33 miljoni eiro, kas ir par 6,6% vairāk nekā 2012.gadā, kad apgrozījums bija 630,8 miljoni eiro. Tikmēr uzņēmuma peļņa 2013.gadā sarukusi par 4,3% – no 12,73 miljoniem eiro 2012.gadā līdz 12,18 miljoniem eiro 2013.gadā.
Pagājušā gada finanšu datus uzņēmums vēl nav publiskojis.

“Rimi Latvia” ir Zviedrijas mazumtirgotāja “ICA AB” meitasuzņēmums Latvijā.

“Rimi Latvia” vada 112 veikalus: 24 “Rimi” hipermārketus, 40 “Rimi” lielveikalus un 48 zemo cenu veikalus “Supernetto”.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.