Mobilā versija
+6.1°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
24. marts, 2013
Drukāt

Salmoneloze – Lieldienu slimība?

Foto - Stock.XCHINGFoto - Stock.XCHING

Ja Lieldienās olas ēd termiski pareizi sagatavotas, veselam cilvēkam skādi tās nenodara. Tomēr jēlas vai daļēji apstrādātas var sagādāt nepatīkamus brīžus.

 

Ja ir slikta dūša, vemšana, caureja, drudzis un galvassāpes, šīs pazīmes var liecināt par salmonelozi.

Saslimšanas gadījumus pārsvarā reģistrē ģimenēs, kad cietuši divi vai vairāk cilvēku, un dažkārt novēro arī grupveida uzliesmojumus pirmsskolas izglītības iestādēs.

Salmoneloze ir akūta infekcijas slimība, kas parasti skar zarnu traktu. Tās galvenie izplatīšanās veidi ir ēdiens, kurā ir salmonellas baktērijas, kā arī nemazgātas rokas vai higiēnas ignorēšana virtuvē.

Lai izvairītos no saslimšanas un ierobežotu infekcijas izplatīšanos, biežāka roku mazgāšana ir obligāta ne tikai ēdiena gatavošanas laikā, kad bijusi saskare ar olām un jēliem produktiem, bet arī pirms ēšanas un pēc tualetes lietošanas, saskares ar mājdzīvniekiem, tai skaitā putniem, pelēm, bruņurupučiem, kas bieži ir salmonellu nēsātāji. Gatavojot ēdienu, tas pietiekami ilgi jāvāra vai jākarsē, gatavie produkti jāuzglabā atsevišķi no jēlajiem, izmantotie piederumi pēc lietošanas rūpīgi jānomazgā, un ar vienu nazi vēlams griezt tikai viena veida produktus.

No inficēšanās ar salmonellām var izvairīties, atturoties lietot jēlas olas vai ēdienus, kuru sastāvā tās ir, dzerot tikai vārītu vai pasterizētu pienu. Ir vērts pievērst uzmanību, vai tirdzniecības vietās produkti glabājas atbilstošā temperatūrā, kā arī derīguma termiņiem, un nelietot produktus, kam tas jau beidzies.

Ja ģimenē ir salmonelozes slimnieks vai pat tikai aizdomas par to, slimnieks nedrīkst gatavot ēdienu. Ir jākonsultējas ar ģimenes ārstu, lai uzsāktu ārstēšanu un novērstu infekcijas tālāku izplatību.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+