Praktiski
Receptes

Senči sklandraušus cepa rudenī. Autentiska recepte 0

Foto – Valdis Semjonovs

Sastāvdaļas (22–26 rauši)
• 1 kg rupjo rudzu miltu
• 100 g kviešu miltu
• 120 g margarīna vai sviesta
• 10 g sāls

Pildījumam
• 1,2 kg kartupeļu
• 3,2 kg burkānu
• 180 g sviesta
• 15 g sāls
• 600–800 g krējuma
• 300–500 g cukura
• 4 olas
• Sāls pēc garšas
• Ķimenes vai kanēlis pēc garšas

Pagatavošana.
1. Pamatnei rudzu miltus sajauc ar karstu ūdeni, kam iepriekš pievieno margarīnu vai sviestu un sāli. Mīca tik ilgi, līdz masa kļuvusi stingra, viegli veltnējama.
2. No apmēram 3 mm biezas kārtas izspiež vai izgriež apaļas ripas.
3. To malas uzloka uz augšu un liek uz cepamplāts, kas ieziesta ar taukvielām. Malām jābūt saturīgām, stingri jāstāv uz augšu.
4. Pildījumam izvāra kartupeļus, samaļ vai sarīvē viendabīgā masā. Mīcot pievieno sāli un izkausētu sviestu. Masu klāj izveidotajā formā.
5. Burkānus izvāra, samaļ un mīcot pievieno cukuru un skābu krējumu, ja vēlas – olas, nedaudz miltu vai mannas. Var likt klāt arī svaigus rīvētus burkānus. Klāj virsū kartupeļu masai. Kartupeļu un burkānu proporcijai jābūt 1 : 2.
6. Sagatavoto sklandrausi cep cepeškrāsnī +220…+230 °C 10–15 minūtes, malkas plītī – pusstundu.
7. Neilgi pirms cepšanas beigām uzlej skāba krējuma, cukura un olas maisījumu vai tikai skābu krējumu, kam uzkaisa cukuru. Var uzbārstīt arī ķimenes.
8. Gatavs sklandrausis ir 1,5–2,5 cm biezs. Tam raksturīga burkānu dzeltenīgi oranžā krāsa, bet garša var būt saldena līdz ļoti salda. Ēdot nepārprotami jūtama maizes klātbūtne, ko piešķir mīklas pamatne, bet dominē burkāni. Sklandraušus ēd aukstus, piedzerot tēju vai pienu.

Galerijas nosaukums
Saistītie raksti
LA.lv
IL
Ilze Līvmane
Praktiski
Īpašums par parādiem tiek pārdots izsolē. Kādos gadījumos izsoli var atzīt par nelikumīgu?
17 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Burkānu krēmzupa ar apelsīnu sulu
18 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Omes biezpienmaize. Klasiska recepte, kas noderēs ikvienai saimniecei
19 stundas

Lasītākie raksti

Par svarīgo

IK
Ilze Kuzmina
Latvijā
Skolu varēs pabeigt, vispār nelasot latviešu literatūru?
26 minūtes
LE
LETA/LA.lv
Latvijā
Zināms, cik labi būs redzama dārgā simtgades uguņošana
27 minūtes
LA
LA.lv
Latvijā
Guntis Kalme: Nedomāsim, ka patriotisms ir pārliecība par savas valsts perfektumu
23 minūtes
JL
Juris Lorencs
Latvijā
No vārda “nacionāls” nevajag kautrēties. Saruna ar profesori Maiju Kūli 1
Intervija 11 stundas
LE
LETA/LA.lv
Sports
Balinska skaisti vārti papildlaikā nodrošina “Dinamo” uzvaru Ņižņijnovgorodā
10 stundas