Foto-LETA

Vasaras karalis tomāts 0

Tomātiem lieliski piestāv oregano, baziliks un timiāns. Tie sader arī ar sīpoliem, ķiplokiem un dillēm.

Reklāma
Reklāma
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 1
TV24
“Jāklausās, ka esam šmaukušies.” Par netaisnību un piemaksām tiem pensionāriem, kuri strādājuši padomju laikā
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija 178
Lasīt citas ziņas

Eiropā tomātus iepazina XVI gadsimta vidū, kad no Dienvidamerikas tos atveda spāņu jūrasbraucēji. Izkāpjot Amerikas krastā, viņi sākumā brīnījušies par nelielajiem krūmiem ar sarkanajiem ābolīšiem. Daudz vēlāk eiropieši tos nodēvēja par zelta āboliem, jo tomāti ne tikai labi garšo un satur daudz vitamīnu un minerālvielu, bet tajos ir arī citas bioloģiski aktīvas vielas, kam piedēvē ārstnieciskas īpašības, kas spēj mazināt saslimšanas risku ar vairākām mūsdienās izplatītām slimībām.

– Tomātos ir antioksidanti, kas palīdz samazināt sirdsslimību risku. Visvērtīgākais ir karotinoīds likopēns, kas piešķir tomātam krāsu un pasargā no agresīvajiem brīvajiem radikāļiem. Pētījumi liecina, ka likopēni der krūts un prostatas vēža profilaksei, – stāsta kūrorta rehabilitācijas centra “Jaunķemeri” sertificēta uztura speciāliste Ilze Lutere.

Kā lietot


CITI ŠOBRĪD LASA

Vienmēr tiek apgalvots, ka svaigā produktā ir visvairāk vitamīnu un mikroorganismu, bet izrādās, ka likopēns vislabāk uzsūcas no termiski apstrādātiem tomātiem. Palielinās biopieejamība organismā, skaidro ārste. Tāpēc jāēd svaigi tomāti, bet tie jāizmanto arī zupās, mērcēs, pastās. Vārot tomātus 15 minūtes, likopēna koncentrācija palielinās 1,5 reizes, bet, vārot divas minūtes, – par trešdaļu. Likopēns ir taukos šķīstoša viela, tāpēc tomātiem der pievienot labu olīveļļu vai linsēklu eļļu (tajā ir omega-3 taukskābes) vai krējumu. Likopēna pieejamība tādējādi palielinās par 70%.

Tūkstošiem garšu 


Uztura speciālistei tomāti gatavojas pašas dārzā. Ja raža liela, viņa tos sasaldē arī ziemai. Tomātus sagriež, pavāra katlā, kamēr izšķīst, visu sablendē. Tad gatavo nelielas porcijas ar dažādām garšām – pieliek ķiplokus, pētersīļus vai baziliku. Mērci sapilda kārbiņās un liek saldētavā, bet ziemā pievieno mērcēm un zupām.

Karstā laikā lielisks ēdiens ir gaspačo – aukstā tomātu zupa. Var izmantot savā sulā konservētus tomātus, kam pievieno mazliet ābolu etiķa vai sarkanvīna, papriku, čili, gurķi, olīveļļu, bazilika lapiņu. Visu sablendē un pasniedz kopā ar grauzdiņiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.