Foto – www.andriskozlovskis.lv un no D. Lazdiņas personīgā arhīva

Prieks rauj debesīs, grūtums – dzelmē 0

Pirmais mēģinājums risināt problēmu saprātīgāk, bez badošanās un sevis spīdzināšanas, tomēr izrādījās neveiksmīgs. Kaut gan šajos gados biju daudz lasījusi, mēģinot izzināt liekā svara veidošanās mehānismu, uzķēros uz tobrīd populāra tievēšanas preparāta. Efekts tūlītējs – ēst negribas, svara līkne strauji iet lejā. Bet jau pēc mēneša kļuvu emocionāli nestabila, parādījās sirdsklauves, elpas trūkums un bezmiegs. Izmetu brīnumlīdzekli miskastē. Protams, neremdināmā apetīte atkal bija klāt.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Saņēmos vizītei pie dietologa. Sākumā strikti turējos pie viņa sastādītās ēdienkartes: galdā tikai mazkaloriju ēdieni. Krējumu ne, no piena produktiem vienīgi nedaudz liesa siera un beztauku biezpiena.

Diezgan drīz atskārtu, ka neesmu īstais šo ieteikumu adresāts, jo galvenais ir nevis sev kaut ko liegt, bet mācīties saprātīgi nodrošināt organismu ar visu vajadzīgo pietiekamā daudzumā. Taču tas notiek katram citādi un negrozāmos standartos nav iekļaujams.

CITI ŠOBRĪD LASA

Meklējot tieši sev piemērotāko balansu starp šķiedrvielām, ogļhidrātiem, olbaltumvielām un taukiem, sāku padziļināti interesēties par uzturzinātni. Pa drusciņai vien vācu kopā informāciju gan no interneta un grāmatām, gan sarunām ar sporta treneriem un veselīgas ēšanas speciālistiem. Dažādu sistēmu un mācību salīdzināšanas ceļā centos saprast, kāda ir noteiktu produktu iedarbība tieši uz manu organismu. Klāt teorētiskajam izziņas materiālam – cilvēku pieredze. Frizierei tā ir privilēģija – pa tiešo uzzināt arī par citu kļūdām un atradumiem.

Pagaisa šķitums, ka bez kartupeļiem un maizes paēst nav iespējams. No ledusskapja pazuda desas, žāvējumi, treknie ēdieni, izbrīvējot vietu dārzeņiem. Ierastajiem dārza labumiem pievienojās kolrābji, kāļi, brokoļi, bietes, rutki, puravi – galvenokārt dārzeņi, kas nesatur cieti. Aizvien labāk sāka garšot salāti un zaļumi, aizdarīti ar eļļu, ko lej nevis ar šalti no pudeles, bet skaitot tējkarotes. Lielas pārmaiņas ēdienkartē ienesa graudaugu putras, kam pēc izvārīšanas pievieno saldētas ogas vai skābu krējumu.

No sākuma sev gatavoju atsevišķi. Taču aizvien biežāk sanāca tā, ka pienāk viena meita: mammu, vai drīkst paņemt no tava šķīvja, tad otra un trešā, līdz mana porcija notiesāta. Tāpēc tagad ģimenei paredzētais visbiežāk tiek vārīts vienā katlā.

Mani gardie atradumi

• Fermentētie dārzeņi – gardums, ja saprot, cik tie vērtīgi. Sašķērē dažādus bezcietes dārzeņus, piemēram – vienu kāpostgalviņu, pa diviem burkāniem, lielajiem redīsiem un kolrābjiem. Krietnu sauju no skaidiņām sablendē, radušos putriņu samaisa ar atlikušo daudzumu, visu mazliet pablīvē, līdz parādās sula. Saliek burkā, to noslēdz un atstāj istabas temperatūrā. Pēc trim četrām dienām gatavi salāti, kas ēdami vieni vai maizes un kartupeļu vietā ar gaļu.

• Ķirbja kotletes – nepieciešams pa puskilogramam maltas gaļas un rupji rīvēta ķirbja, klāt sīpoli, ķiploki un garšvielas.

• Biezzupa – vistas filejas buljonā izvāra ķirbi, pievieno sīpolu un ķiploku, sablendē, pieliek nedaudz Dzintara siera.

Aizvien nozīmīgāku vietu manā veselības mācībā ieņēma izpratne par ūdens lomu vielmaiņas nodrošināšanā. Lai justos labi, katram svara kilogramam jāsaņem vismaz 30 mililitri ūdens. Pirmā glāze – tukšā dūšā uzreiz pēc pamošanās.

Reklāma
Reklāma

Pamazām sapratu, ka ķermeņa masu ietekmē ne tikai produktu izvēle, bet arī emociju pasaule. Ievēroju: pozitīvu pārdzīvojumu spārnota, varu ēst vairāk un bez īpašas kontroles, bet svars pat krītas. Taču pietiek ļauties drūmām domām vai bailēm – kilogrami vairojas. Kā uzreiz pēc šķiršanās, kad neko nevari, neko negribi. Nerodas pat vēlēšanās saukt pēc palīdzības.

Ja arī šāda gatavība parādās, kliedzienam nav spēka. Taču augums tūkst.

Tā ar ēšanas paradumu maiņu un apziņu, ka svara pieaugums cieši saistīts ar iekšējiem pārdzīvojumiem, nepilna gada laikā aizdabūju sevi līdz 70 kilogramiem.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.