Foto: Wikimedia Commons

1918. gada 11. novembrī. Pirmā pasaules kara beigas un Polijas neatkarība 0

Pirms simts gadiem līdz ar pamiera parakstīšanu starp sabiedroto valstu un Vācijas delegātiem Francijas armijas maršala Foša salonvagonā Kompjēnas mežā noslēdzās Pirmais pasaules karš, kas bija prasījis deviņus miljonus dzīvību.

Reklāma
Reklāma
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 1
TV24
“Jāklausās, ka esam šmaukušies.” Par netaisnību un piemaksām tiem pensionāriem, kuri strādājuši padomju laikā
Neizmet, turpini izmantot – 10 praktiski pielietojumi ikdienā tavam vecajam viedtālrunim 7
Lasīt citas ziņas

Pamieru parakstīja ap pieciem rītā, bet stājās spēkā tas plkst. 11 pēc Parīzes laika. Vācijas sabiedrotās Bulgārija, Turcija un Austroungārija bija izstājušās no kara jau pirms tam.

Tolaik uzsvēra, ka pamiers ar Vāciju stājas spēkā “11. mēneša 11. dienā plkst. 11”. Latvijas teritorijas iedzīvotāju dzīvi Kompjēnas pamiers īpaši nemainīja, jo karadarbība Austrumu frontē jau bija beigusies 1917. gada nogalē, kam sekoja 1918. gada 3. marta Brestļitovskas miera līgums starp Vāciju un Padomju Krieviju.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kamēr rietumos vācu armijai bija jāatkāpjas aiz Reinas, jānodod teju visi militārie materiāli un jāatbrīvo visi karagūstekņi un arestētie civiliedzīvotāji, tikmēr Baltijā vācieši nesteidzās atkāpties no savām pozīcijām, aizbildinoties ar nepieciešamību atturēt lieliniekus, kas daļēji atbilda patiesībai. Latviju īstie pārbaudījumi vēl tikai gaidīja.

Tikmēr Varšavā šajā pašā 1918. gada 11. novembrī tika pasludināta neatkarīgās Polijas valsts atjaunošana. To izdarīja tikko no vācu gūsta pārbraukušais poļu leģiona komandieris Jozefs Pilsudskis. Vācu okupācijas laikā izveidotā reģentu padome viņu iecēla par armijas virspavēlnieku un pilnvaroja izveidot Polijas valdību.

Polijas neatkarības atjaunošana bija process, kas jau iepriekš ilga vairākus gadus, taču uzskata, ka tieši 11. novembrī krita pēdējais šķērslis – Vācija, un poļi ļāvās patriotiskai jūsmai.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.