Foto – Karīna Miezāja

1959. gada 10. maijā. Rūdolfa Blaumaņa piemiņas atdzimšana 0

Pirms 60 gadiem ar Latvijas PSR kultūras ministra Voldemāra Kalpiņa runu pie Ērgļiem tika atklāts rakstnieka Rūdolfa Blaumaņa memoriālais muzejs “Braki”.

Reklāma
Reklāma
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
Lasīt citas ziņas

Par nacionālkomunistu uzskatītais Kalpiņš bija šī muzeja veidošanas ietekmīgākais iniciators. Ekspozīcijas atjaunošanā lielu ieguldījumu deva Madonas novadpētniecības muzeja darbinieki.

Mūsdienās “Braki” ir astoņu ēku komplekss, taču 1959. gadā atjaunoja tikai 1811. gadā būvēto dzīvojamo ēku, kuru kopš 1868. gada bija rentējuši rakstnieka vecāki un kurā Rūdolfs pavadījis bērnību un mūža lielāko daļu, lūkodams saimniekot kopā ar māti Karlīni.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pēc rakstnieka nāves atbildību par mājām uzņēmās Rūdolfa brālis, skolotājs Arvīds Blaumanis.

“Braki” turpināja nīkuļot un pamazām gāja bojā. Valsts tos pārņēma 1939. gadā ar domu iekārtot muzeju, taču visu izjauca karš.

1944. gadā presē ziņo, ka māja ir “laika zoba iegrauzta”. Savukārt “Cīņa” 1958. gadā pirms atjaunošanas darbu sākšanas atzina: “Uz māju muzeju vedošais ceļš atrodas tik sliktā stāvoklī, ka pēdējais puskilometrs nav pat izejams, par izbraukšanu automašīnā nemaz nerunājot.

Mājai trūkst nosaukuma izkārtnes, pagalms nolaists, piemētāts – visur gružu un mēslu kaudzes.” Par “Brakiem” togad atcerējās, jo apritēja 50 gadi, kopš Rūdolfs Blaumanis 1908. gada 4. septembrī bija aizgājis mūžībā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.