Foto: Shutterstock

6 labākās mazsālīto gurķīšu receptes: arī “fiksie” gurķi – ēdami jau pēc 15 minūtēm! 9

Vispirms apņem aromāts, pēc tam apbur izskats, un tad esam garšas varā. Tie ir mazsālītie gurķīši, bez kuriem nav iedomājama neviena vasara! Apkopojām portāla izcilākās mazsālīto gurķīšu receptes vienā!

Reklāma
Reklāma

1. Ar ozollapām un nātrēm

Sastāvdaļas:

Kokteilis
Auns – Minhene, Lauva – Parīze: kuru Eiropas pilsētu vajadzētu apmeklēt tavai zodiaka zīmei 19
Mājas
Vārītus rīsus nedrīkst uzglabāt ilgāk par vienu dienu! 10 bieži pieļautas kļūdas gatavojot, kas var izraisīt saindēšanos ar pārtiku
TV24
“Jo tālāk šķir, jo dumjāks var palikt!” Slaidiņu līdz smiekliem pārsteidzis suvenīrs no Ukrainas – krievu karavīra piezīmju grāmata 74
Lasīt citas ziņas

• 1 kg nelielu gurķīšu
• 100 g diļļu
• 30–50 g ozollapu
• 30 g upeņu lapu
• 30 g nātru lapu
• 10 ķiploku daiviņas
• Cukurs
• Sāls

Pagatavošana:

Gurķus nomazgā, nogriež abus galus (tad ātrāk uzsūcas marināde). Burkā vai citā traukā vispirms liek upeņu lapas, ozollapas un nātres – tās visas gurķus padara kraukšķīgākus, turklāt nātres satur organismam tik nepieciešamo dzelzi. Uzvāra ūdeni, pieber sāli un cukuru. Atdzisušu marinādi uzlej gurķiem, lai tie būtu nosegti. Ja nepieciešams, uzliek slogu. Pēc 8–10 stundām mazsālītie gurķīši ir gatavi.

2. Ar galda mārrutkiem

CITI ŠOBRĪD LASA
Foto: Shutterstock


Sastāvdaļas:

• 1 kg gurķu
• 1 l ūdens
• 2 ēdamkarotes sāls
• 1 ēdamkarote cukura
• 1 tējkarote galda mārrutku
• 6 ķiršu lapas
• 6 upeņu lapas
• 1 mārrutku lapa
• Dilles ar kātiem

Pagatavošana:

Traukā liek gurķus, ķiršu, upeņu, mārrutku lapas un dilles. Litrā auksta ūdens izšķīdina sāli un cukuru, iemaisa galda mārrutkus un marinādi uzlej gurķiem un zaļumiem. Pēc pāris stundām mazsālītie gurķīši jau ir ēdami.

Galda mārrutki kopā ar mārrutka lapu gurķiem piešķir pikantu asumiņu. Apēdot gabaliņu, rodas pēcgarša, kas liek domāt, ka mutē notikusi neliela mārrutku bumbas eksplozija.

3. Ar citrona sulu

Sastāvdaļas:

• 3 gurķi
• 1 ķiploka daiviņa
• Šķipsna sāls
• Naža gals cukura
• ⅓ tējkarotes citrona sulas
• Dilles

Pagatavošana:

Lai tiktu pie viegli sālītiem gurķīšiem, tos sagriež gareniski, liek bļodā, pārklāj ar dillēm (lai no tām ātrāk izdalītos sula, dilles sadauza ar naža trulo pusi), uzspiež ķiploku, uzslaka citrona sulu, uzbārsta sāli un cukuru. Pēc 10–15 minūtēm gurķus var celt galdā.

Šādi pagatavotus gurķus nevar ilgi uzglabāt, jo dārzenis atsulojas un kļūst mīksts.

4. Ar citrona sulu. Gatavi 15 minūtēs!

Foto: Shutterstock


Sastāvdaļas:

• 4-5 vidēja izmēra gurķi
• Buntīte diļļu
• 3 daiviņas ķiploku
• Citrona sula (aptuveni puse no viena vidēja citrona)
• Krietna šķipsna sāls un cukurs

Pagatavošana:

Lai tiktu pie viegli sālītiem gurķīšiem, tos sagriež gareniski, liek bļodā, pārklāj ar dillēm (lai no tām ātrāk izdalītos sula, dilles sadauza ar naža trulo pusi), uzspiež ķiploku, uzslaka citrona sulu, uzbārsta sāli un cukuru. Pēc 10–15 minūtēm gurķus var celt galdā!

Reklāma
Reklāma

Šādi pagatavotus gurķus nevar ilgi uzglabāt, jo dārzenis atsulojas un kļūst mīksts.

5. Ātrie gurķīši polietilēna maisiņā

Sastāvdaļas:

• 5 gabali gurķi
• Mazliet dilles
• 1 ķiploks
• Sāls pēc garšas
• Polietilēna maisiņš ar aizdari

Pagatavošana:

Gurķus sagriež gareniski, dilles saplēš sīkāk, nomizo un sagriež dažas ķiploka daiviņas. Visu liek maisiņā, pieber sāli. Aiztaisa maisiņu un visu sakrata. Liek ledusskapī. Pēc stundas divām gurķi ir pilnībā gatavi.

Šajā receptē nav paredzēts nekāds papildus šķidrums, vienīgais šķidrums, kas rodas tās pagatavošanas laikā ir pašu gurķu izdalītā sula. Recepte ir paredzēta tūlītējai lietošanai, nevis glabāšanai!

6. Fiksie gurķīši – ēdami jau pēc stundas

Foto: Shutterstock


Sastāvdaļas:

• 1 kg īsie lauku gurķi
• 1 l ūdens
• 2 ēdamkarote sāls
• 1 ēdamkarote cukurs
• 1 ķiploka galviņas
• Diļļu bunte
• Upeņu lapas
• Melnie graudu pipari

Pagatavošana:

Nomazgā gurķus un nogriez tiem galus. Nolobi ķiploku daiviņas.

Traukā, kurā liksi sālīties gurķus, ieliec daļu diļļu kātu, upeņu lapas, ķiplokus un melnos graudu piparus. Kārto gurķus, pamīšus liekot vel dilles, ķiplokus un upeņu lapas.

Kad trauks piepildīts, sagatavo sālījumu. Uz vienu litru ledaini auksta ūdens ņem 2 ēdamkarotes sāls un 1 ēdamkaroti cukura. Visu izmaisi līdz sāls un cukurs izšķīst. Pārlej pāri gurķiem.

Jau pēc 1 stundas gurķi būs gardi un kraukšķīgi. Ideālā variantā gurķiem jānostāvas 3-4 stundas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.