Foto-Ilze Pētersone

Ābolu sniegs, gaļa flāmu gaumē, keila salāti – gardi ēdieni no flautistes Ditas Krenbergas virtuves 0

Kur jums glabājas recepšu favorītes – žurnālu kaudzēs, pavārgrāmatās vai datorfailos? Flautistes Ditas Krenbergas ģimenē labākās joprojām tiek ar roku rakstītas lielajā kladē. Tradīcija, kuru uzsākusi omīte, turpinās jau ceturtajā paaudzē. Savus iecienītākos ēdienus tagad pieraksta arī Ditas meita Līna Pētersone.

LE
LETA
Ziņas
Mīļotā dēļ atdeva uzkrājumus, aizņēmās naudu no draugiem, pārdeva ģimenes īpašumus! Rēzeknietis pēc pāris randiņiem izkrāpj 20 000 eiro
18 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Seniori ir pārbijušies. Ko viņiem tagad darīt?” Daudzi saņēmuši milzīgus rēķinus
19 stundas
VS
Viesturs Sprūde
Stāsti
“Padoties netaisos!” Gundars Kalve – vīrs, kurš ar traktoru gāza no postamenta un nogremdēja Daugavā Otrā pasaules kara lielgabalu
3 stundas
Lasīt citas ziņas

Kad Ditas vecmāmiņa kā Valsts kora dziedātāja devusies mēnešiem garos koncertbraucienos, savām pusaugu meitām Mārai un Guntai viņa uzrakstījusi vienkāršas receptes, ko un kā gatavot mammas prombūtnes laikā. Omītes vairs nav šaisaulē, bet kladītes saglabājušās. No vairāk nekā pusgadsimtu senajiem pierakstiem “Mājas Viesa” mielastam Dita izvēlējusies saldā ēdiena recepti ar skaistu nosaukumu “Ābolu sniegs”.

Saka jau, ka virtuvē varot būt tikai viena saimniece, taču Krenbergu ģimenē pie plīts šiverē pat trīs pavārienes. Kamēr Dita vai visu dienu noņēmusies ar gaļu flāmu un kartupeļiem franču gaumē, no skolas atskrien Līna un savu oriģinālo veģetāro salātu miksli pagatavo pārdesmit minūtēs. Pa vidu ar padomu un palīdzīgu roku piedalās vecmāmiņa Māra – lai mazmeitai nav jāgrauž tikai salātu lapas un tupeņu “friškas”, viņa lielā katlā sasautējusi dārzeņus, arī pēc kladītes receptes. Ko padarīsi, ja jaunkundze nostājusies uz veģetāriešu takas un vairs neēd gaļu – jāpieskaņojas…

CITI ŠOBRĪD LASA

Ēdienu gatavošanu Dita uztver kā ļoti radošu nodarbību. “Man patīk iepriecināt mājiniekus un viesus, kad visi sasēžamies ap galdu kopīgā maltītē un svinam svētkus. Ēdiens mūs vieno, turklāt labi paēdis cilvēks ir arī priecīgs!” viņa nosmaida un aicina uz pusdienām sveču gaismā.

Receptes četrām personām 

Līnas keila salāti ar vārītām bietēm un kazas sieru 

Sastāvdaļas

8 keila (lapu kāposti) lapas, 200 g vārīto biešu, 100 g kazas siera, 2 seleriju kāti, 2 ķiploku daivas, 1 – 2 ēdamk. sezama sēklu, ābolu etiķis, olīveļļa.

Gatavošana

Olīveļļā uz pannas nedaudz apcep sezama sēklas, pievieno no kāta atdalītas keila salātu lapiņas, sasmalcinātus ķiplokus un cep apmēram 7 minūtes. Liek salātu bļodā, pievieno nelielos gabaliņos sagrieztas bietes un seleriju kātus, etiķi un visu samaisa. Kārto salātus šķīvī, virsū liek kazas siera gabaliņus.

Liellopu gaļa flāmu gaumē ar divreiz fritētiem kartupeļiem

Sastāvdaļas

Gaļas ēdienam: 1 kg liellopu gaļas, 4 lieli sīpoli, 3 daivas ķiploka, 50 g sviesta, 1 ēdamk. eļļas, 0,5 l tumšā alus, 2 tējk. etiķa, 1 ēdamk. brūnā cukura, 2 ēdamk. kartupeļu miltu, timiāns, pipari, sāls.

Kartupeļiem: kartupeļi, sāls, eļļa bez stipras piegaršas.

Gatavošana

Gaļai: apcep eļļā un pusē no sviesta ripiņās sagrieztus sīpolus un ķiplokspiedē izspiestus ķiplokus. Cepšanas beigās pievieno cukuru, lai karamelizējas, un izņem no katla. Gaļu sagriež strēmelītēs, pārkaisa ar miltiem, samaisa un apcep atlikušajā sviestā. Pielej alu, uzvāra un pievieno sīpolu un ķiploku masu, etiķi, garšvielas, sāli. Katlam uzliek vāku un sautē uz mazas liesmas apmēram stundu vai cepeškrāsnī 180°C karstumā.

Kartupeļiem: nomizotus kartupeļus sagriež vienādos un pēc iespējas garākos salmiņos, izmērcē aukstā ūdenī apmēram 1 – 1,5 stundu, apmaisa, lai mazāk cietes. Katliņā uzkarsētā eļļā, lai tikai tā nedaudz burbuļo, kartupeļus vāra apmēram 5 minūtes, uzmanot, lai nesāk apbrūnēt. Izņem ar putojamo karoti un izklāj uz salvetes, lai uzsūc eļļu. Neilgi pirms ēdiena pasniegšanas eļļu uzkarsē augstākā temperatūrā un kartupeļus vāra, līdz kļūst brūni un kraukšķīgi. Liek uz salvetes, lai uzsūc eļļu, apkaisa ar sāli un pasniedz kopā ar gaļu.

Ābolu sniegs ar vaniļas mērci

Sastāvdaļas

Ābolu putām: 5 skābeni, vēlams ‘Antonovkas’ šķirnes āboli, 2 – 3 olas baltumi, 3,5 ēdamk. cukura, šķipsna sāls.

Vaniļas mērcei: 1 l piena, 6 olu dzeltenumi, 4 – 6 ēdamk. cukura, aptuveni 2 tējk. vaniļas cukura, 2 tējk. miltu, šķipsna sāls.

Gatavošana

Ābolu sniegam:

Nomizotus un palielās daivās sadalītus ābolus ievieto cepampannā, pielej nedaudz ūdens, pieber 2 ēdamk. cukura un cep cepeškrāsnī 180°C karstumā 15 minūtes. Atdzesē un izrīvē caur sietu vai sablendē biezenī. Saputo stingrās putās olas baltumus ar atlikušo cukuru un šķipsnu sāls un, turpinot putošanu, pakāpeniski pievieno ābolu biezeni. Pasniedz ar vaniļas mērci vai pienu – tad ābolu sniegam jābūt saldākam.

Vaniļas mērcei:

Ar aukstu ūdeni izskalotā katlā uzvāra pienu un padzesē. Saputo olu dzeltenumus ar cukuru, vaniļas cukuru, miltiem un šķipsniņu sāls, līdz masa apjomā dubultojas. Pakāpeniski tai pievieno dzesēto pienu. Katliņā masu uzkarsē uz mazas uguns, ātri maisot, lai nepiedeg. Mērci nedrīkst uzvārīt.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Pārklāj podiņu, kur iesētas sēkliņas – mini siltumnīca gatava! Plus vēl 8 lieliski veidi, kā izmantot pārtikas plēvi 1
22 stundas
Ķiršu tomātu zupa ar saldo krējumu un tīģergarnelēm
21 stundas
MB
Madara Briede
Praktiski
Cik ilgi Latvijā būs derīgs vakcinācijas sertifikāts? Izmaiņas stāsies spēkā jau 15.februārī 81
1 diena
Pannā gatavoti siera plācenīši
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Mīļotā dēļ atdeva uzkrājumus, aizņēmās naudu no draugiem, pārdeva ģimenes īpašumus! Rēzeknietis pēc pāris randiņiem izkrāpj 20 000 eiro
18 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Seniori ir pārbijušies. Ko viņiem tagad darīt?” Daudzi saņēmuši milzīgus rēķinus
19 stundas
VS
Viesturs Sprūde
Stāsti
“Padoties netaisos!” Gundars Kalve – vīrs, kurš ar traktoru gāza no postamenta un nogremdēja Daugavā Otrā pasaules kara lielgabalu
3 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Katru reizi, kad prezidents atver muti, tauta par viņu ņirgājas.” Liepnieks skarbi par Levita darbu 278
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Karantīnā vairs nebūs jāsēž! Jauna kārtība, kas jādara, ja esi nonācis kontaktā ar kovida slimnieku 111
20 stundas
Lasīt citas ziņas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Puisītis ar dēmonisko skatienu: 20.gadsimta beigu modernie “dekori”. Vai tavās mājās tāds bija? 8
1 diena
LA
LA.LV
Stāsti
“Neiedomājos, ka suņa adopcija var izvērsties šādi”: “Ulubele” par 300 eiro adopcijā atdod neārstējami slimu suni 166
3 dienas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
pareizi sildīt telpu – lēni un pakāpeniski vai strauji? Kas draudzīgāk maciņam? 5
5 dienas
Ātrā pica: mīklas vietā – bagete!
4 dienas
AJ
Avita Jasliņa
Praktiski
Dārznieks atbild: ko darīt ar tūjām, ko “salauzis” sniegs? 4
5 dienas
Pupiņu zupa ar rīsiem
5 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
“Pārtikas cenu kāpums vēl nav sasniedzis griestus.” Eksperte skaidro, kāpēc cenas vēl kāps 27
5 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Pašlaik Latvijā esam jauna Covid-19 viļņa sākumā.” Epidemiologs prognozē, kad tas varētu beigties
3 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Neparasts atradums: Liepājas pusē jūras krastā atrod pudeli ar vēstījumu. Meklē vēstījuma autorus
26 minūtes
VS
Viesturs Sprūde
Stāsti
“Padoties netaisos!” Gundars Kalve – vīrs, kurš ar traktoru gāza no postamenta un nogremdēja Daugavā Otrā pasaules kara lielgabalu
3 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Valdība atgādina amatieru ugunsdzēsēju brigādi – nezina, kā dzēst, atbrauc par vēlu un beigās visu sabojā līdz pamatiem,” Jenzis prasa skaidrību
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Gaidāms sniegputenis un vētrains vējš. Cik postošs tas būs? Sinoptiķu prognoze tuvākajām dienām
2 stundas
MA
Māris Antonevičs
Ziņas
Krievijas dezinformācijas apskats: ASV izdzīs Baltijas valstis no NATO 6
2 stundas
RO
Regīna Olševska
Veselam
Vai bija pareizi, ka divpadsmitgadniekiem deva tikpat lielu vakcīnas devu kā pieaugušajiem?
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Karantīnā vairs nebūs jāsēž! Jauna kārtība, kas jādara, ja esi nonācis kontaktā ar kovida slimnieku 111
20 stundas
LE
LETA
Ziņas
Ar acetonu nodzēsa mirušo vārdus. Lietuvas katoļu baznīcas uzņēmums atkārtoti pārdevis kremētu cilvēku zārkus 52
17 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Katru reizi, kad prezidents atver muti, tauta par viņu ņirgājas.” Liepnieks skarbi par Levita darbu 278
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Tas vienkārši daudziem cilvēkiem būs nepanesami!” Deputāts par to, ka šī ir lielākā enerģētikas krīze, kādu Latvija ir piedzīvojusi 25
22 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Stāvoklis ir smags. Viņš ir reanimācijā”: brāļi pastāsta, kāds ir šefpavāra Mārtiņa Rītiņa veselības stāvoklis 22
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Apledojis ceļš sagādā grūtības alnim nostāvēt kājās 8
22 stundas
LE
LETA
Ziņas
Uz laiku darba devējam ļaus nodarbināt darbinieku bez obligātās veselības pārbaudes veikšanas 22
19 stundas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Pārklāj podiņu, kur iesētas sēkliņas – mini siltumnīca gatava! Plus vēl 8 lieliski veidi, kā izmantot pārtikas plēvi 1
22 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Rindā uz Lielbritānijas troni esmu sestais! Princis Harijs pieprasa diennakts apsardzi, jo esot norūpējies par savu drošību
23 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Lauris Reiniks un Ketija Šēnberga – jaunais “pāris”
11:49
LE
LETA
Ziņas
Valmieras pagastā policija apturējusi agresīvu autovadītāju 3,14 promiļu reibumā
11:41
LE
LETA
Ziņas
Darbojās pēc smalki izstrādātas shēmas: uzņēmuma valdes locekli tur aizdomās par 1,14 miljonu eiro piesavināšanos
11:36