Valmiermuižas vēstniecības Rīgas Alus virtuves šefpavārs DZINTARS KRISTOVSKIS
Valmiermuižas vēstniecības Rīgas Alus virtuves šefpavārs DZINTARS KRISTOVSKIS
Foto – Ilze Pētersone

Brendijs no purva retēja  0


Kad Dzintars uziet ko jaunu, garšo un prāto, kā to izmantot. Nereti kāds atradums parādoties arī pie zāļu sievām Centrāltirgū, uz kuru viņš dodas diendienā jau četrus gadus, kopš strādā par pavāru Valmiermuižas vēstniecībā.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
TV24
Tavars: “Bailēs no militāriem draudiem pietiekoši situētas ģimenes pieņem lēmumu pārcelties tālāk no iespējamās frontes līnijas”
Dārzs
11 pamata lietas, kas jāzina katram dārzniekam
Lasīt citas ziņas

– Reiz sakņu paviljonā pie kādas sievas, kas tur pastāvīgi tirgo zālītes un saknītes, redzu – izlikts maisiņš, kuru pirms tam nebiju ievērojis. Uzzinu, ka iekšā purva retējs: labs ārstniecībā, jātaisa uzlējums. Viņa man pastāsta, ka vēl no tā vīri pirms Lieldienām taisa neīsto brendiju – lej uz saknes šnabi un notur.

Dzintars nopirka sakni, uzlēja šnabi, noturēja trīs mēnešus un ieguva dzērienu ar patīkamu zāļu uzlējuma garšu. Tagad viņš gardēžu galdam, gatavojot aknu parfē**, brendija vietā izmanto purva retēja izvilkumu. Smalki.

CITI ŠOBRĪD LASA

Valmiermuižas vēstniecības šefs var būt gandarīts – darbs un talants novērtēts, jo Rīgas Alus virtuve iekļuvusi 30 Latvijas labāko restorānu sarakstā.

– Esmu priecīgs, jo tas atspoguļo situāciju, kādā līmenī šeit ir ēdiens, – viņš nosaka.

Tiesa, liels publikas pieplūdums nav sekojis – šādi “topi” uz masām nestrādā.

Dzintars nebeidz eksperimentēt – nupat uz laboratoriju jānes sešas dienas raudzēti jaunie priežu čiekuri, redzēs, kas sanācis. Vēl padomā uzrakstīt pavārgrāmatu – katram sevi cienošam šefam ar “funktieri” pavārmākslā tādai jābūt. Un viņam ir ko pavēstīt gardēžu sabiedrībai!

* 2,8 grādus stiprs alus kokteilis, kurā filtrētajam gaišajam alum pievienots plūškoka zelteris un piliens cidoniju svaiguma.

** Līdzīgs aknu pastētei.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.