Foto – Shutterstock

Cieš arī britu ģimenes 19

Ir radies iespaids, ka bērni tiek atņemti tikai imigrantu ģimenēm, taču tā nebūt nav. Cieš arī britu ģimenes. Tā 2012. gadā 23 gadus veco Steisiju Klārku, kas bija sestajā grūtniecības mēnesī, nopietni sadūra gaidāmā bērniņa tēvs Šahids Mahmods. Par šo gadījumu rakstīja daudzi britu laikraksti. Brīnumainā kārtā viņa izdzīvoja, bērniņa tēvs drīz stājās tiesas priekšā un tika ievietots psihiatriskajā slimnīcā uz nenoteiktu laiku. Kad piedzima bērniņš, sākās nākamais murgs – sociālie dienesti uzskatīja, ka viņa atrodas bīstamās attiecībās un ka bērns nav drošībā. Tas automātiski nozīmē, ka bērna interesēs ir tikt izņemtam no ģimenes. Sarunā ar “Mājas Viesi” Steisija atzina, ka “sociālie dienesti, protams, cenšas palīdzēt, kā nu vien var, taču tajā pašā laikā viņi sagādā pamatīgas problēmas, varbūt paši to nemaz neapzinoties”. Steisijai nācās krietni pacīnīties, lai viņas dēliņu Ētanu neatņemtu, jo, lai arī bērna tēvs ir ieslodzījumā un viņam nav zināms, kur atrodas viņa bērns un bijusī partnere, tomēr tiek uzskatīts, ka Steisijai un Ētanam abiem joprojām draud briesmas. Mazais Ētans, redzot, ka bērnudārzā citiem nāk tēti, mēdz jautāt – bet kāpēc mans tētis nenāk?

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Kura slavenība ir dzimusi tavā zodiaka zīmē: noskaidro, kā tu vari iekarot slavu
RAKSTA REDAKTORS
Linda Tunte: 15.maijam ir jābūt brīvdienai – tā ir daudz svarīgāka diena par daudzām citām 46
“Karu ir sākušas abas divas valstis.” Stepaņenko un Švecovas atbildes par karu Ukrainā saniknojušas Latvijas sabiedrību 21
Lasīt citas ziņas

Steisija nebūt nav vienīgā, kuru uzrauga sociālie dienesti, viņas draugu lokā tādu ir daudz. Līdz reālai bērnu atņemšanai parasti nenonāk, taču ģimenes tiek nepārtraukti kontrolētas.

Jauktās ģimenes

Problēmas ar bērnu atņemšanu Lielbritānijā ir arī jauktajām ģimenēm. Elīna (vārds mainīts, jo tiesu darbinieki par tiesu sēdēm runāt nedrīkst), kas strādā vienā no Apvienotās Karalistes pilsētas tiesām jau daudzus gadus, apgalvo, ka šādu ģimeņu ir daudz vairāk, nekā mēs spējam iedomāties. Latviešu sievietēm musulmaņi šķiet labi vīri, jo musulmaņi nedzer, nauda viņiem parasti ir, ģimene tiek turēta godā un sieva cienīta. Par tādu sīkumu kā pārmērīgu kontroli viņas neuztraucas. Latviešu un krievu vīriešus savukārt Lielbritānijā uzskata par ļoti nesavaldīgiem un agresīviem. Bieži vien mātēm liek izvēlēties – vai nu agresīvais vīrs, vai bērni. Ja vīrs netiek atstāts, tad bērnus atņems un atdos adopcijai.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tiesā tika skatīts gadījums, kur vīru musulmani vainoja par bērna nomešanu zemē. Vecāki gan apgalvoja, ka bērns ir pats nokritis un sasities, taču sievai, latvietei, lika izvēlēties – vai nu vīrs, vai bērns. Māte izvēlējās bērnu un meloja sociālajiem dienestiem, ka viņa ar bērna tēvu nedzīvo. Galu galā bērns tika atdots aizbildniecībā Latvijas radiem, arī latviete beigās pameta vīru un devās atpakaļ uz Latviju.


SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.