Projektā “Viedā iepakojuma izstrāde šķidrajiem olu produktiem” iegūtie rezultāti interesentiem tika demonstrēti izstādes “Riga Food 2021” seminārā “Ilgtspējīgi risinājumi pārtikas industrijai un to atbalsta instrumenti”, kā arī izstādē Rāmavā “Lauksaimniecības un meža tehnika 2021”.
Projektā “Viedā iepakojuma izstrāde šķidrajiem olu produktiem” iegūtie rezultāti interesentiem tika demonstrēti izstādes “Riga Food 2021” seminārā “Ilgtspējīgi risinājumi pārtikas industrijai un to atbalsta instrumenti”, kā arī izstādē Rāmavā “Lauksaimniecības un meža tehnika 2021”.
Publicitātes foto

“Balticovo” rada iepakojumu, kas signalizēs par bojātu produktu 6

“Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Olu produktu ražotājs AS “Balticovo” ieviesis jaunu iepakojumu “Tetra Pak Tetra Rex® bio-based”, kļūstot par pionieriem biodegradējama iepakojuma izmantošanā Baltijas mērogā. Jaunais viedais iepakojums ļauj pagarināt produktu derīguma termiņu par 15–20%, turklāt ļaus noskaidrot, vai produkts nav bojāts, iepakojumu neatverot.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
6 lietas, ko nedrīkst aizdot citiem, lai nezaudētu savu laimi un veiksmi
Kokteilis
“Kad Sīrija kritīs…” Aklā gaišreģe Vanga pareģojusi nemierus Sīrijā, taču pravietojuma turpinājums ir vēl biedējošāks… 7
Saldā nāve: nosaukti trīs visbīstamākie deserti sirds veselībai. Kādu postu tie nodara?
Lasīt citas ziņas

Biodegradējamo iepakojumu iezīme ir tā, ka tie ātri sadalās, neveidojot ilglaicīgus atkritumus. Tieši šā iemesla dēļ pārtikas ražošanas industrijā tie kļūst arvien populārāki.

“Pēdējo pāris gadu laikā olu ražošana Eiropā palielinājusies par vairāk nekā 20%, šķidro olu segmentam sasniedzot aptuveni 290 000 tonnu. Šķidrās olas ir svaigas olas bez čaumalām, kas visbiežāk pieejamas polimēra iepakojumā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Šāda produkta ražošanā ar specializētu iekārtu palīdzību notiek olu sadalīšana, kam pēc tam seko iegūtās masas filtrēšana, homogenizācija un pasterizācija.

Augsto tehnoloģiju iekārtu izmantošana katrā ražošanas posmā ietekmē produkta izcilo konsistenci un struktūru. Šādā veidā sagatavotie produkti saglabā visas svaigu olu īpašības un uzturvērtību,” norāda Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģijas fakultātes zinātniece Sandra Muižniece-Brasava.

Viņa skaidro, ka mērķis sadarbībai ar “Balticovo” bija radīt biodegradējamu iepakojumu, kurā produkciju iespējams uzglabāt par 15–20% ilgāk, nezaudējot tās kvalitāti.

“Paralēli eksperimentējām, pārklājot šo biodegradējamo iepakojumu ar termojutīgu laku, kas izmaina krāsu temperatūras ietekmē, signalizējot par izmaiņām arī iepakotā produkta kvalitātē.

Analizējām produkta mikrobioloģiskos rādītājus un struktūru, kombinējot tos ar iepakojuma krāsas izmaiņām, un noteicām, kādas iepakojuma krāsas izmaiņas liecina par produkta bojāšanos,” skaidro zinātniece.

LLU pētījumi par inteliģento jeb viedo iepakojumu turpinās, un šis projekts ir tikai daļa no plašāka pētījuma.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.