Foto – Uldis Muzikants

Pārāk liela mīla nogalina 1

Lielākais drauds ciklamenai ir pārlaistīšana. Augs labāk pārcieš iekaltēšanu nekā lieku mitrumu. Pat ja aizmirst aplaistīt un puķe bēdīgi nokārusi lapiņas un ziedus, pēc aplaistīšanas tā atkal atdzīvojas, jo dzīvības rezerves glabā bumbulis. Augs pēc atdzeršanās vairs nav tik kompakts, izgāžas, bet dzīvo. Nereti ciklamena nokar lapiņas pārlieku liela mitruma dēļ, taču cilvēki pārprot auga raidīto SOS signālu un tik lej un lej. Tad gan puķi vairs nevar izglābt. Ja lapu un ziedu kātiņi sākuši pūt, nekas nav līdzams.

Reklāma
Reklāma
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals
Norvēģijā ir pilsēta, kuras iedzīvotājiem jau vairāk nekā 70 gadus ir aizliegts nomirt. Nežēlīgs liktenis sagaida tos, kuri saslimuši 30
Lasīt citas ziņas

Dažkārt ciklamenas podiņu ieliek traukā ar ūdeni atdzerties un visu laiku paliktnī uztur slapjumu, turklāt novieto visgaišākajā vietā uz palodzes, neiedomājoties par auk­stumu no loga. Tur nabaga puķe saldama dzer un dzer, kamēr ir pagalam.

! Ciklamenām noziedējušos ziedus vai nodzeltējušās lapas nevis nogriež, bet izrauj, lai pie bumbuļa nepaliktu kātiņa daļa, kas var pūt un apskādēt citus kātiņus. Kad puķe noziedējusi un palikušas tikai lapas, podu var nolikt vietā, kur tas nebojā skatu, un lapas nevis izraut, bet gan ļaut tām lēni nodzeltēt un sakalst. Tādējādi auga bumbulis saglabā vairāk spēka.

4 ieteikumi kopšanai

1. Labākais vēl pumpurā

CITI ŠOBRĪD LASA

Pērkot veikalā ciklamenu podiņu, vajag lūkoties nevis uz to, kas vienos ziedos, bet gan to, kam daudz pumpuriņu. Kamēr puķe papīra turzā aizceļos līdz mājām, ziedi var apbružāties, apsalt, un tiem vairs nebūs ilgs mūžs, taču pumpuriņi izplauks svaigi un koši.

2. Mazulītes ir izturīgas

Ciklamenām ir izveidotas arī miniatūras formas. Tām atšķirībā no krizantēmām un pundurrozītēm netiek lietoti cilvēkam bīstamie ķīmiskie augšanas regulatori, kas saglabā mazu un kompaktu augumu, bet, kad ķīmijas iedarbība beidzas, augi sāk augt lieli. Tāpēc pundurciklamenas droši var likt kaut vai uz galdiņa pie gultas vai bērnistabā. Turklāt mazās ciklamenas ir labāk piemērotas siltām telpām nekā lielā auguma māsas.

3. Sniegs puķi saldē

Daudzi pasākuši zem ciklamenas lapām likt sniegu, jo šķiet, ka tas iepriecinās puķi, taču augam no tā tikai stress un apsaldētas kājas. Ja dzīvoklī ir ļoti silts un sauss gaiss, sniegu varētu uzlikt uz paliktnīša blakus puķei. Tomēr ziedētāja būs pateicīgāka, ja sniegu izkausēs un izmantos laistīšanai.

4. Visi nevar izziedēt

Ciklamenas ir labi pielāgojušās dzīvei telpās un spēj skaisti ziedēt, spītējot gaismas trūkumam.

Ideālos apstākļos, kādi ir siltumnīcās, ciklamenām izzied visi ieriesušies pumpuriņi. Mājas apstākļos jāņem vērā, ka puķe jau piedzīvojusi stresu, no audzēšanas vietas caur bāzēm un veikaliem nonākot līdz dzīvoklim. Gada tumšajā laikā augam nepietiks spēka un gaismas, lai izauklētu visus ieriesušos pumpurus, un daļa sakaltīs. Tas ir normāli, un nav jāuztraucas, ka augs saslimis!

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.