Foto – Valda Madalāne

Nepiemēroti apsaimniekošanas pasākumi 2


Dabiskie zālāji (pļavas un ganības) ir biotopi, kuros augu segu veido daudzgadīgi lakstaugi un kuru pastāvēšanas nosacījums ir pļaušana vai ganīšana. Uz šādiem zālājiem attiecināmi galvenokārt divi pasākumi.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs
Kokteilis
FOTO. Horvātijas pārstāvis patīkami pārsteidz pasauli, atklājot savu Eirovīzijas favorītdziesmu
TV24
“Kandidāts, kurš grib braukt uz Briseli, kaut ko “klārē” krieviski!” Timrots, Kampars un Upleja-Jegermane komentē debates krievu valodā
Lasīt citas ziņas

• Mēslošana. To darot, ļoti daudzas sugas iznīkst, jo tās izkonkurē barības vielām prasīgākas sugas (galvenokārt graudzāles), kas spēj labāk uzņemt augsnē esošās barības vielas. Regulāri pļaujot un nemēslojot, tiek pakāpeniski noplicināta augsne, tomēr pļavu un ganību veģetācija pielāgojas un šo procesu padara samērā lēnu.

• Neapsaimniekošana. Dabiskajos zālājos, pārtraucot pļaut un ganīt, uzkrājas kūla – iepriekšējo gadu augu atmirušās virszemes daļas, kas nav sadalījušās. Process notiek ļoti strauji, un jau pēc septiņiem gadiem kūla var sasniegt 70% no kopējās augu virszemes dzīvo un atmirušo daļu masas. Tādējādi samazinās iztvaikošana (augsne kļūst pārāk mitra), sēklas sliktāk dīgst, neatjaunojas augu sugas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.