Kristaps Bergs: Čella balss savaldzināts 1


Čellists Kristaps Bergs ir dzimis mūziķu ģimenē un jau agrā vecumā izrādīja aizraušanos ar mūziku. Kā solists debitējis 2005. gadā Rīgā Lielajā ģildē ar Andri Nelsonu pie diriģenta pults un Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri. Tajā pašā gadā viņam bija arī iespēja strādāt ar izcilo maestro Mstislavu Rostropoviču.

Reklāma
Reklāma
TESTS. Izpildi testu un pārliecinies, vai zini latviešu valodas gramatiku tikpat labi, cik devītklasnieks
“Karu ir sākušas abas divas valstis.” Stepaņenko un Švecovas atbildes par karu Ukrainā saniknojušas Latvijas sabiedrību 21
“Tā nepaliks!” Māra Zālīte pamatīgi sakaitināta par divvalodības uzspiešanu Latvijā un iesaistās par to konfliktā ar Latvijas Radio galveno redaktori
Lasīt citas ziņas

Pērn Kristaps tika uzņemts prestižajā Vīnes Mūzikas un mākslas universitātē, kur studēja pie profesora Reinharda Latzko. Piedalījies daudzās meistarklasēs visā Eiropā. Jūtas ļoti pateicīgs saviem Latvijas pedagogiem – Dianai Ozoliņai, Elionorai Testeļecai un Ligitai Zembergai.

Kristaps spēlē uz ļoti īpaša neapolieša Lorenco Ventapanes 1836. gadā būvēta instrumenta.

CITI ŠOBRĪD LASA

Aizvadītajā gadā viņš ne vien turpinājis spodrināt savu solo mākslinieka karjeru, bet ieguvis arī prestižo čellu grupas koncertmeistara vietu Briseles filharmonijas orķestrī. Plūcis laurus vairākos konkursos un jau paguvis koncertēt arī leģendārās koncertzālēs Eiropā, ASV un Japānā, taču Latvijas publika tā pa īstam jauno mūziķi iepazinusi vien pērn. Februārī saspēlē ar LNSO Kristapa Berga lasījumā uzrunāja enerģiski uzlādētais Filipa Glāsa Otrais čellkoncerts. Pie diriģenta pults tobrīd, gluži tāpat kā aprīlī, kad garīgās mūzikas programmā Kristapa čells pirmoreiz sadziedājās ar Latvijas Radio kori, bija Kaspars Ādamsons. Vasarā – Cēsu Mākslas festivāla atklāšanā – kopā ar Jāņa Liepiņa vadīto “DD orķestri” jaunais mākslinieks pārsteidza ar pavisam svaigu un oriģinālu Pētera Vaska Otrā čellkoncerta “Klātbūtne” interpretāciju, bet rudenī – duetā ar izcilo pianistu Reini Zariņu – atklājās arī kā lielisks kamermūziķis. Viņa gadījumā tehniskā varēšana iet roku rokā ar stila izpratni un zināšanas – ar spilgtu emocionalitāti.

Vaicāts, kuri no pēdējā laika koncertiem pašam sagādājuši lielāko gandarījumu, Kristaps teic: “Janvāra sākumā bija projekts ar Flāmu Radio kori, kurā atskaņoju Britena 3. svītu un Tavenera “Svyati” (no krievu val. – “Svētais”). Tas bija ļoti interesanti, jo mani fascinē čella skaņa kopā ar cilvēku balsīm. Ļoti atmosfēriska mūzika, kas palīdz ieklausīties sevī un atrast iekšēju mieru. Februārī bija koncerts Vīnes “Konzerthaus” mana profesora, izcilā čellista Heinriha Šifa piemiņai, kur satikos ar ļoti daudziem bijušajiem studentiem un mūsu skolotāja kamermūzikas partneriem. Tas bija skaists veltījums Šifa karjerai un dzīvei mūzikā.”

Un ko talantīgais čellists vēlas dzīvē sasniegt? “Galvenais ir turpināt darīt jau iesākto – mācīties jaunus skaņdarbus, atrast domubiedrus mūzikā un izbaudīt tikšanos ar partitūrām, ko rakstījuši komponisti, kurus ļoti cienu un respektēju. Būtu labi iemācīties franču valodu, bet pašreiz slinkums traucē sākt.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.