Foto: Ainārs Gaidis

Dundadznieki jūlija nogalē rīkos Sklandraušu festivālu 0

Jūlija nogalē Dundagā notiks festivāls “Pie galda, pie goda, pie labiem ļaudīm”, kurā tiks godināts novada simbols – sklandrausis, informē Dundagas Kultūras pils pārstāvji.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“50 tūkstoši cilvēku un hītu nav! Un tie sadzērušies fani!” “Prāta Vētras” koncerta apmeklētāji izsakās par lielkoncertu Mežaparkā
Pēc Ukrainas dronu trieciena Baltijas jūras ostā aizdegas naftas rūpnīca
Kokteilis
Cilvēkiem, kas dzimuši šajos četros datumos, piemīt īpaša spēja dziedināt citus
Lasīt citas ziņas

Plānots, ka pasākums sāksies plkst.11 ar koncertu Dundagas evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Savukārt oficiālā svētku atklāšana būs plkst.12 parka estrādē, kam sekos deju kolektīvu, koklētāju, dziedātāju priekšnesumi.

Savukārt plkst.12 Dundagas pils pagalmā tiks atvērtas sklandraušu meistarošanas darbnīcas, kā arī interesentiem būs iespēja nogaršot lībiešu virtuves gardumus.

CITI ŠOBRĪD LASA

Svētkos tiks celtas godā vietējās tradīcijas, amatu un kultūras prasmes, kā arī tiks godināti ievērojami novadnieki. Svētkos viesosies arī Dundagas pils kādreizējo saimnieku Ostenzakenu dzimtas pēcnācēji. Jarika fon der Ostenzakena dejas meistarklasē bērniem mācīs baletu, bet Jans Balions – gleznotprasmi. Svētki noslēgsies ar uguņošanu un zaļumballi.

Sklandraušu festivāls notiks sestdien, 21.jūlijā un ir viens no Latvijas simtgades festivāla “Latvijas Goda aplis” pasākumiem.

Sklandrausis ir pirmais Latvijas pārtikas produkts, kura ražošanu aizsargā Eiropas Savienība. Sklandrausis 2013.gadā ir iekļauts Eiropas Komisijas reģistra sarakstā “Garantēta tradicionālā īpatnība”, līdz ar to tam jābūt gatavotam atbilstoši apstiprinātai receptūrai un pat izmēram jāatbilst noteiktiem standartiem. Sklandrausis ir apaļš plācenis, gatavots no stingras rudzu miltu mīklas un pildīts kārtās ar vārītu kartupeļu un burkānu pildījumu, Oriģinālos sklandraušus ar šādu nosaukumu patlaban drīkst cept desmit uzņēmēji, galvenokārt mājražotāji.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.