Foto – Sandra Ruska

Cena slēpjas karkasā 0

Aptaujājot siltumnīcu pārdevējus un izgatavotājus, viņi atzina, ka populārākās ir arkveida siltumnīcas ar 4 mm biezu polikarbonāta pārklājumu. Ar divslīpju jumtiņu izvēlas, ja siltumnīcu paredzēts izmantot kā dekoratīvu dārza elementu vai apvilkt ar plēvi. Arkveida konstrukcija ir labākā izvēle arī praktisku apsvērumu dēļ, jo ziemā no tās labi noslīd sniegs, atgādina siltumnīcu speciālists Uldis Latkovskis.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs 10
Kokteilis
FOTO. Horvātijas pārstāvis patīkami pārsteidz pasauli, atklājot savu Eirovīzijas favorītdziesmu
TV24
“Kandidāts, kurš grib braukt uz Briseli, kaut ko “klārē” krieviski!” Timrots, Kampars un Upleja-Jegermane komentē debates krievu valodā
Lasīt citas ziņas

Neapkurināmai siltumnīcai pilnīgi pietiek ar 4 mm biezu polikarbonātu. Biezākais 8 un 10 mm polikarbonāts maksā dārgāk, toties nodrošina stabilāku temperatūru siltumnīcā, kas jo īpaši svarīgi, agri audzējot dēstus.

Visiem piedāvātajiem modeļiem polikarbonāts ir līdzīgs, bet karkasi atšķiras. Pērkot der izpētīt, cik tas pamatīgs, proti, jo izmantotie leņķi masīvāki, jo ilgāk siltumnīca kalpos. Parasti tas arī nosaka cenu starpību līdzīga lieluma augu mājām.

CITI ŠOBRĪD LASA

No polikarbonāta veidotajām arkveida siltumnīcām var iegādāties arī pagarinājumus. Vienā gadā iegādājas tik lielu, kā rocība ļauj, bet vēlāk to pagarina līdz vēlamajam izmēram. Viens posms vidēji ir 2 m plats, cena – aptuveni 110 eiro.

! No populārākā sortimenta speciālisti iesaka izvēlēties Krievijā un Polijā ražotās siltumnīcas. Lētā Ķīnas produkcija ir gaužām nestabila.

Jāmācās kopt

Polikarbonātam ir specifiskas prasības. Liekot plāksni, uzlīmētajai plēvei jāatrodas virspusē. Kad siltumnīca gatava, šo plēvi noņem, jo tā sargā speciālo slāni, kas radīs augiem vajadzīgo vidi, ļaujot iekļūt un izkļūt vajadzīgā spektra starojumam. Sabojājot plēves kārtiņu, zudīs arī materiāla labās īpašības.

Jaunums – krāsas! Polikarbonātu iespējams pasūtīt dažādos toņos. Lai gan krāsaino vairāk izmanto lapenēm, arī augiem tas var patikt jo īpaši gaismas labās caurlaidības dēļ. Dažkārt siltumnīcām liek dzelteno un bronzas krāsas polikarbonātu. Siltumnīcu speciālists Andris Nazarovs skaidro, ka krāsainais polikarbonāts nemaksā daudz dārgāk, taču atšķirībā no baltā nav nopērkams katrā būvniecības veikalā un jāpasūta atsevišķi, un tas var sadārdzināt izmaksas.

Polikarbonāts ir samērā jauns materiāls dārzkopībā, un tā trūkumi vēl nav apzināti. Lielākais bieds – polikarbonāta tunelīši mēdz aizaugt ar aļģēm. Novērst šo trūkumu ir grūti – savu bezspēcību atzīst pat pieredzējušākie siltumnīcu izgatavotāji. Ārzemēs aļģes tīrot ar speciālām tievām birstītēm līdzīgi kā kanalizācijas caurules, taču tas ir darbietilpīgi. Lētāk pēc ekspluatācijā paredzētajiem 10 gadiem pirkt jaunu. Ja tomēr apņemas tikt galā ar zaļumiem jumtā, siltumnīcu speciālists Reinis Čigurs iesaka seguma loksni noņemt un ar augstspiediena sūkni kanālos ievadīt šķīdumu, kas paredzēts baseina aļģu tīrīšanai. Pēc vairākām dienām, izmantojot spiedienu, to noskalo.

Reklāma
Reklāma

Polikarbonāta kopšanā ne mazāk svarīga ir profilakse. Tiem, kas ar šo materiālu saskarsies pirmoreiz, noteikti jāņem vērā, ka apakšējā mala cieši jāaizlīmē ar mitruma necaurlaidīgu lenti, bet augšpuse – ar speciālu mitruma caurlaidīgu lenti, lai kondensāts varētu brīvi iztvaikot. Uz šiem materiāliem ietaupīt nedrīkst.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.