Foto – Fotolia

Jāpēta iepakojums 0


No grauzdēšanas ir atkarīga maluma garša (maiga, skāba, bagātīga), bet dzēriena stiprumu nosaka kafijas un ūdens proporcija, gatavojot uzlējumu. Jo augstāka grauzdēšanas pakāpe, jo zemāka ir kafijas skābuma pakāpe. Taču pupiņas itin viegli var pārgrauzdēt. Tad to aromāts kļūst vājāks un garša sliktāka. Tāpēc stiprāk grauzdē lētāk audzējamas kafijas šķirnes. Izlases ražas velti tiktu izniekotas, jo zustu kafijas aromāts un oriģinālā garša.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

– Man nekad nav nācies vilties Kenijā augušas kafijas kvalitātē, – atklāj Andris un piebilst, ka, pērkot kafiju, jāpievērš uzmanība vairākiem faktoriem. Vispirms jau iegādes vietai, grauzdēšanas laikam (jo nesenāk, jo labāk), izcelsmes valstij (jo tā tuvāka, jo lielāka iespēja, ka malums būs svaigāks). – Jo vairāk detalizētas informācijas uz iepakojuma, jo lielāka garantija kafijas kvalitātei. Toties jābūt piesardzīgiem, lasot vispārīgas frāzes, ka šī ir pati debešķīgākā un nevainojamākā kafija, bet nav pieminēts ne reģions, kur augušas pupiņas, ne citi svarīgi fakti. – Speciālists novērojis, ka kafijas ražotāji šādi rīkojas, ja ir zemas kvalitātes pupiņas un nav ar ko lepoties.

Malums un uzglabāšana

Katram kafijas veidam izmanto atšķirīga maluma izejmateriālu. Ja vēlas turku kafiju, pupiņām jābūt samaltām tik smalki kā miltiem. Espreso arī vajag smalku malumu, taču kādu pakāpi rupjāku. Smalks malums nepieciešams arī filtrētai kafijai. Daudzveidīgāks izmantojums ir vidēja maluma kafijai. Tā der, gan krūzē vai kannā uzlejot ūdeni biezumiem, gan gatavojot kafijas automātā. Savukārt rupjais malums ir piemērots kafijas uzliešanai krūzē.

CITI ŠOBRĪD LASA

Andris skaidro, ka maltu kafiju labāk glabāt tajā pašā iepakojumā. – Ja patīk metāla kārba ar skaisto zīmējumu, kafija tajā nav jāpārber, bet jāatstāj tajā pašā iepakojumā. Pēc katras reizes atvērumu aizloka un nostiprina ar fiksatoru vai pat veļas knaģi.

Kad iepakojums atvērts, maltā kafija jāizlieto pēc iespējas drīzāk. Protams, atvērta tā nesabojāsies, pēc diviem trim mēnešiem būs dzerama, bet vairs nebūs tik pilnīga garša un aromāts.

Uzliet vai nospiest?

Daudzi rīkojas pavisam vienkārši: krūzē ieber pāris tējkarošu maltas kafijas, uzlej karstu ūdeni un pēc kāda laika dzer. Andris neiesaka aizrauties ar šo metodi. – Ja karstais ūdens pārāk ilgi ir saskarē ar kafijas biezumiem, no tiem izdalās vielas, kas nelabvēlīgi ietekmē jutīgāku kuņģi un vispār veselību. Dzēriens arī zaudē garšas kvalitāti, kļūst rūgts.

Labāk izmantot franču preskannu, jo ūdenim ar maltajām kafijas pupiņām nav ilgstošas saskares. Malumu aplej ar karstu ūdeni, ļauj kafijai ievilkties, ar filtra presi biezumus nospiež kannas dibenā, iegūstot dzērienu bez piemaisījumiem.

Andris ir pārliecināts: lai dzēriens būtu baudāms, tas jāgatavo pēc noteiktas receptes. – 100 ml ūdens vajag sešus gramus jeb vienu tējkaroti samaltas kafijas. Ja gribas intensīvāku garšu, ņem pāris gramu vairāk. Var izmantot stikla preskannu, taču metāla traukā dzēriens ilgāk saglabāsies silts, turklāt kanna, nokrītot zemē, nesaplīsīs.

Trauks, kurā gatavos kafiju (krūze vai kanna), pirms tam noteikti jāuzsilda. Tā rīkojas tādēļ, lai malumam uzlietais karstais ūdens tik ātri neatdzistu.

Reklāma
Reklāma

Ar piedevām vai bez tām

Vislabāk kafijas garšu jūt, ja tai nav piedevu. Tomēr vairāku apsvērumu dēļ (pupiņu ekonomijas vai dzēriena dažādošanas nolūkā) ne vienā vien valstī kafijai pievieno vēl kādu izejvielu. Franči liek klāt cigoriņus, jo viņiem patīk to rūgtā garša, austriešiem šķiet, ka šis dzēriens labi sader ar vīģēm, bet citviet (arī Latvijā) pievieno miežus un ozolzīles. Tikai pirms pāris gadsimtiem kafijai sāka liet klāt pienu vai saldo krējumu. – Ar piena produktiem nesader kafija, kam piemīt izteikta greipfrūtu garšas nots. Tad šķiet, ka piens nav svaigs, – piebilst ka­fijas pa­zinējs.

Padomi

Pupiņu grauzdēšanas pakāpes

• Viegls grauzdējums pupiņas padara gaiši brūnas. Piemērotas rīta kafijai, kam pievieno pienu.

• Vidējs grauzdējums dzērienam piešķir stiprāku garšu. Bagātīgs aromāts, kafijas šķirnes īpašības atklāj labāk nekā viegla grauzdējuma pupiņas. Der dažādu kafijas veidu gatavošanai.

• Stiprs grauzdējums pupiņas iekrāso tumši brūnas, to virsma ir nedaudz spīdīga un eļļaina. No tām iegūst stipru dzērienu ar nelielu rūgtuma piegaršu. Šāda grauzdējuma pupiņas piemērotas pēcpusdienas kafijai ar saldā krējuma piedevu.

• Augsta grauzdējuma pakāpe jeb dubultā grauzdēšana. Pupiņas pēc apstrādes kļūst teju melnas, ir spīdīgas un eļļainas. Kafijai ir izteikti rūgtena piegarša. Piemērota espreso gatavošanai.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.