“Piegādātājs mums ved īstas Latvijas saknes, nupat iepirkām 200 kg Latvijā audzētu kartupeļu. Otrs piegādātājs ved burkānus, sīpolus – Latvijā audzētus un labas kvalitātes,” skaidro Ruta Garoza, rādot nule kā piegādātos dārzeņus.
“Piegādātājs mums ved īstas Latvijas saknes, nupat iepirkām 200 kg Latvijā audzētu kartupeļu. Otrs piegādātājs ved burkānus, sīpolus – Latvijā audzētus un labas kvalitātes,” skaidro Ruta Garoza, rādot nule kā piegādātos dārzeņus.
Foto – Karīna Miezāja

Signāli pienāk 2


To, ka no zemniekiem pienāk signāli par vairumtirgotājiem, kas saslēdz līgumus par vietējo dārzeņu iepirkšanu, bet tos nepērk, apliecina Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) direktore Dace Gaile. Taču tikai pasūtītājam ir tiesības pārbaudīt, piezvanot uz konkrēto saimniecību, vai kāds burkāns ir nopirkts. Tāpat pasūtītājam ir tiesības lauzt līgumu ar piegādātāju, ja konstatēti kādi pārkāpumi. Pret līguma pārkāpēju iespējams arī piemērot naudas sodus. D. Gaile uzskata, ka likumdošanā visi instrumenti ir iestrādāti. Taču bērnudārzos nav resursu, kas ar šiem jautājumiem nodarbotos.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs
Kokteilis
FOTO. Horvātijas pārstāvis patīkami pārsteidz pasauli, atklājot savu Eirovīzijas favorītdziesmu
Kokteilis
FOTO. Skolas direktors sašutis par Eirovīzijas “dibenu” vērtībām: “Ja Dons būtu skūpstījis kādu vai laizījis grīdu, tad noteikti ierakstītos standartā” 159
Lasīt citas ziņas

Līdz šim PVD, veicot pārbaudes bērnudārzos, nav konstatējis pārkāpumus, kas būtu saistīti ar pavaddokumentu viltošanu un citās valstīs audzētu augļu un dārzeņu uzdošanu par Latvijas izcelsmes. PVD pārstāve Ilze Meistere skaidro, ka, veicot pārbaudes bērnudārzos, gan mēdz būt gadījumi, kad inspektori konstatē dārzeņu kvalitātes pārkāpumus, taču tie ir atsevišķi gadījumi, nevis tendence. Ja radušās aizdomas par piegādāto svaigo dārzeņu izcelsmi un kvalitāti, vajadzētu nekavējoties par to informēt kontrolējošās institūcijas, tostarp PVD, kuras veiks pārbaudes attiecīgajos uzraudzības objektos – sākot ar bērnudārziem un beidzot ar aizdomīgajiem piegādātājiem.

Pēc Rīgas domes sniegtās informācijas, neviena pirmsskolas iestāde vēl nav lauzusi līgumu ar piegādātāju, bet vairāki bērnudārzi izteikuši brīdinājumus.

CITI ŠOBRĪD LASA

Uzklausot visas puses, nākas secināt, ka problēma zaļajos iepirkumos pastāv un tas, vai bērnudārza audzēkņa šķīvī nonāks vietējais kartupelis, lielā mērā atkarīgs no pasūtītāja vēlmes kontrolēt piegādātāju un piegādātāja godaprāta.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.