Roņsaliešiem izdevīgāka igauņu vara 4

Nespējot ar robežu paši tikt galā, igauņi un latvieši lūdza palīdzību starptautiskai šķīrējtiesai. Kad 1920.gada 26.aprīlī sanāca pirmā Latvijas–Igaunijas robežkomitejas sēde britu pulkveža Stīvena Talentsa vadībā, Latvijas delegācija uzreiz cēla galdā Roņu salas piederību, taču igauņi iebilda, ka neesot gatavi to apspriest. Jautājumu no darba kārtības izņēma. Meklējot kompromisus robežlīnijai Vidzemē, Talentsa komandas loceklis pulkvedis Robinsons sākotnēji neizslēdza arī Roņu salu. Pēc viena no variantiem, ja Valkas centru dotu igauņiem, bet Lugažu laukumu un priekšpilsētu Latvijai, tad pēdējā vēl “bonusā” saņemtu Roņu salu. Citā variantā igauņi dabūtu visu Valku, bet latvieši – Ainažus, Roņu salu un vēl prāvu naudas kompensāciju. Tādi varianti neapmierināja nevienu no strīdniekiem, turklāt kareivīgākā Latvijas preses daļa kliedza, ka Roņu sala kā kompensācija neder, jo atrodas Latvijas teritoriālajos ūdeņos, tātad jau tāpat pienākas Latvijai. Kā par nelaimi, Igaunijas Satversmes sapulce 1920.gada 15.jūnijā pieņēma valsts konstitūciju, kurā vienpusēji pasludināja, ka Roņu sala ir Igaunijas sastāvdaļa. Tomēr 3.jūlija robežkomitejas sēdē Latvijas puses loceklis Voldemārs Zāmuels pulkvedim Talentsam paziņoja, ka sala ir “mūsu neapstrīdams piederums”. Redzot lietas virzību strupceļā, britu vidutāji nolēma, ka Roņu salas, tāpat kā Lauru kolonijas, jautājums jāatliek, strādājot tikai ar atrisināmiem robežjautājumiem.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs
Kokteilis
FOTO. Skolas direktors sašutis par Eirovīzijas “dibenu” vērtībām: “Ja Dons būtu skūpstījis kādu vai laizījis grīdu, tad noteikti ierakstītos standartā” 159
Kokteilis
10 iemesli, kāpēc japāņi “nenoresnē” 7
Lasīt citas ziņas

Faktiski kopš 1921. gada bija skaidrs, ka sala paliks Igaunijai, kaut Latvijas valdība turpināja uzstāt un solīja iet pat līdz Tautu savienības šķīrējtiesai pārliecībā, ka spriedums noteikti būšot par labu Latvijai. Roņu sala esot “trīs Latvijas zvaigžņu” sastāvā. Igauņi tikmēr pārmeta, ka latviešiem nemaz nerūpot pašu roņsaliešu viedoklis, jo pēdējie taču esot “vairākkārt” izteikušies par piederību Igaunijai. Taisnību sakot, Roņu salas iemītniekus nesajūsmināja ne Igaunijas, ne Latvijas rašanās, jo kopš Vidzemes guberņas laikiem viņi bija ieraduši medīt un zvejot līcī, kur vien gribēja. Tagad ierastās medību takas bija jākoriģē atbilstoši valstu robežām. Tomēr izdevīgākā šķita igauņu vara. Pirmkārt, to noteica Sāmsalas tuvums un roņu medību lauku atrašanās lielākoties Igaunijas ūdeņu zonā. Otrkārt, roņsaliešu tautieši salu zviedri dzīvoja arī uz citām Igaunijas salām. Roņsalieši baidījās, ka, zaudējot šīs saites, zaudēs arī ierasto palīdzību no Zviedrijas. Zviedrija kā etniskā dzimtene pastāvīgi sniedza palīdzību tautasbrāļiem pārtikas, tīklu un citā sadzīvei nepieciešamā veidā. Tāpat salas mācītāju un Ziemassvētku dāvanas sūtīja no Zviedrijas. Kad 1921. gada jūlijā salu apciemoja Igaunijas valdības un parlamenta delegācija, salinieki sanāksmē laukumā baznīcas priekšā kategoriski noraidīja igauņu priekšlikumus sūtīt jauniešus skolā uz Igauniju vai doties peļņā uz kontinentu – roņsalieši bijās, ka Zviedrija atteiks palīdzību, ko viņi vērtēja ļoti augstu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.