Publicitātes foto

– Cik jums ir darbinieku? 8

Ieskaitot šoferus un grāmatvedi, mūsu maizes ceptuvē strādā 45 darbinieki.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža 47
Kokteilis
FOTO. Tuvojas ceriņu laiks! Esi uzmanīgs – neatnes ar tiem mājās nabadzību un raizes
Viņas ir kā radītas šai lomai! TOP 5 vislabākās mammas saskaņā ar zodiaka zīmi 6
Lasīt citas ziņas

– Šīs krāsnis ir ļoti iespaidīgas un jaudīgas. No kurienes tās nāk? Kas tās ražo?

Atbilstoši maizes cepšanas tradīcijām siltumenerģijas patēriņš Latvijas maizei laikam gan ir vislielākais Eiropā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Katra kukulīša tapšanai tiek iztērēta viena kilovatstunda. Tāpēc pasūtīt krāsnis ārpus Latvijas bija nereāli, un visas krāsnis ir mūsu pašu veidotas. Tās mums ir bijušas dažādas. Visjaunākā ir ar klona dibenu.

(Mūsu sarunai pievienojas pats Saimnieks ar lielo burtu – Juris Paulovičs.)

– Mani interesē, kā te viss tapa? Kā jūs nokļuvāt līdz šai iespaidīgajai ražotnei un sabiedrībā tik iecienītam uzņēmumam?

Pēc izglītības es esmu metāla apstrādes speciālists. Tomēr tas ir noderējis, īpaši veidojot krāsnis maizes cepšanai. Bet sākums bija lauksaimniecība. Astoņdesmitajos gados biju tā saucamais Breša zemnieks. Tomēr vienā brīdī pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas sapratu, ka mana kā zemnieka saražotā produkcija nevienam īsti nav vajadzīga – ne graudi, ne piens vai gaļa. Tajā gadā bija padevusies īpaši laba graudu raža.

Šajā it kā bezizejas situācijā mums radās doma sākt cept maizi, bet tikai tādu, kas garšo mums ģimenē. Veidojot savu maizi, mēs arī pētījām maizes garšas, kas ir raksturīgas tieši šim, Rankas, apvidum. Centāmies savā maizē iekļaut garšu, kuru atcerējāmies kā ļoti īpašu no savas bērnības. Un nekas nav mainījies – tā mēs cepam maizi jau 20 gadus. Tādu maizi, kas mums garšo. Izrādās, ka tā garšo arī ļoti daudziem cilvēkiem Latvijā. Par to ir liels prieks un gandarījums. Sākumā jau mūsu apjomi bija mazi.

Reklāma
Reklāma

(Pati atcero laiku, kad pirms astoņiem gadiem “Ķelmēnu” maize parādījās EKO veikalā Rūpniecības ielā, un mēs to pirkām, bet tagad tā ir pieejama visos Rimi veikalos.)

– Kā jūs nonācāt līdz tik lieliem apjomiem? Un kādi ir plāni nākotnei?

Attīstījāmies un augām pakāpeniski. Protams, ņēmām kredītu, lai paplašinātu ražošanu. Arī Eiropas fondi ir izmantoti. Lepnums mums ir par savu kalti un miltu noliktavu, kas ir aprīkota ar ļoti noderīgu tehnoloģiju.

Cepējas elektroniskajā displejā nospiež podziņu, un milti no noliktavas bunkuriem pa cauruli sabirst toveros, kas atrodas ceptuvē. Tas ir ērti, jo nekur nav jānes smagi miltu maisi.

Mums nav grandiozu paplašināšanās plānu, bet vēlamies turpināt šo mums un citiem patīkamo, kā arī vērtīgo maizes cepšanas tradīciju. Šis ir ģimenes uzņēmums, un tā mēs vēlamies to turpināt arī nākotnē.

Rupji maltu rudzu rupjmaize un saldskābmaize ir kaut kas neaizmirstams! Ne velti ļaudis, kas reiz to baudījuši ik dienu, arī esot tālu aiz dzimtenes robežām, lūdz viesus no Latvijas ciemakukulim izvēlēties maizi. Te nu es vēlreiz pārliecinos, ka “Ķelmēnu” maize ir izcila. Tā ir pilnīga! Mazliet sviesta vai pesto, un maltīte gatava. Bet, ja nu uznāk kāre ko gatavot, uz šo maizi var paļauties – tā pārtop visbrīnišķīgākajos veidos!

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.