Foto – Ilze Pētersone

Cietsirdība pastāv 16

Ukraiņu cirka izrādes ar Gogi un vēl 27 kustoņu piedalīšanos ir labi apmeklētas, stāsta direktors Leonīds Frolovs. Kopš jūnija braukājuši pa Latvijas reģioniem, sākot ar novembri, noenkurojušies Rīgā, un pagaidām nekas neliecinot, ka publikas attieksme pret izklaidi ar dzīvniekiem būtu mainījusies. – Laikam līdz mums protesti vēl nav atnākuši, — viņš nosmaida. Trupas vadītājs un dzīvnieku dresētājs Sergejs Ļapins varot likt roku uz sirds, ka visi skolnieki tiek audzināti ar maigumu un prjaņiku – nekādas pātagas. Tas gan nenozīmējot, ka tā notiek visās trupās. – Cirkos patiešām ir arī dresētāji, kas izmanto vardarbību, es pat tādus zinu, un pret viņiem mana attieksme ir negatīva, — viņš atzīst. Dzīvnieku aizstāvju izvirzītajā prasībā dresētājs nesaredz loģiku. Ukrainā par mājas mīluļiem tiekot piejaucēti arī degunlāči un jenoti, kurus savos priekšnesumos izmanto arī Ļapins. – Ar ko tad šajā gadījumā degunlācis atšķiras no suņa?

Reklāma
Reklāma
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža 47
Kokteilis
FOTO. Tuvojas ceriņu laiks! Esi uzmanīgs – neatnes ar tiem mājās nabadzību un raizes
Viņas ir kā radītas šai lomai! TOP 5 vislabākās mammas saskaņā ar zodiaka zīmi 6
Lasīt citas ziņas

“Dzīvnieku brīvība” nostājusies reālpolitiķu pozīcijās – lai gan uzskata, ka cirkā nav vietas nevienam kustonim, uzmanību pievērš tieši savvaļniekiem. Aizstāvju pusē nostājies arī Pārtikas un veterinārais dienests – šogad oktobrī tas iesniedzis Zemkopības ministrijas Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvajai padomei priekšlikumu par savvaļas sugu dzīvnieku aizlieguma nepieciešamību cirkā.

Kā eļļa ugunī nesen uzsprakstējis pirms trim gadiem uzņemtais videomateriāls, kurā redzams, kā krievu dresētāja Natālija Berežko, kas šoruden uzstājās Rīgas cirkā, sit savu pērtiķi ar steku un dauza tā galvu pret arēnas apmali. Vardarbīgās mākslinieces viesošanās Latvijā sagrāvusi Rīgas cirka direktores Lolitas Lipinskas apgalvojumus, ka uzaicinot tikai dresētājus ar neaptraipītu reputāciju. Pēdējo pāris gadu laikā galvaspilsētas cirka ēkā uzstājušies vēl divi “problemātiski dresētāji”, apgalvo A. Andersons. Nesen šīs izklaides industrijas nežēlības un cietsirdības aizkulises Krievijā atmaskojuši trīs ar cirku saistīti veterinārārsti. Savukārt Eiropas Veterinārārstu federācija pieņēmusi aicinājumu aizliegt savvaļas sugu zīdītāju izmantošanu ceļojošos cirkos, jo tur nav iespējams apmierināt viņu psiholoģiskās, izzinošās un sociālās vajadzības.

CITI ŠOBRĪD LASA

Latvijā iniciatīva – cirks bez dzīvniekiem – “manabalss.lv” balsojumā pagaidām guvusi nelielu atbalstu, to parakstījuši tikai 657 cilvēki.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.