Septembra vidū Sidra ceļš tika atklāts Pavāru mājā Līgatnē, kur saimnieko pazīstamais šefpavārs Ēriks Dreibants. Nama priekšā izveidots izglītojošs dabas vērotāju dārzs.
Septembra vidū Sidra ceļš tika atklāts Pavāru mājā Līgatnē, kur saimnieko pazīstamais šefpavārs Ēriks Dreibants. Nama priekšā izveidots izglītojošs dabas vērotāju dārzs.
Foto: Zigmunds Bekmanis

No iedvesmas līdz darīšanai: kā Jānis pirms 20 gadiem, iedvesmojoties citās zemēs, sāka brūvēt sidru 0

Zigmunds Bekmanis, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”.

Šonedēļ ir iestājies astronomiskais rudens, un klāt ražas laiks Latvijas dārzos, kur šogad brangi padevušies āboli – mūsu zemes tradicionālā bagātība. Ja sētā ir labs pagrabs, ābolus svaigus var saglabāt līdz gadumijai vai pat pavasarim. Taču parasti lielāko daļu jau rudenī izspiež sulā, kuru var gan pasterizēt ilgstošai glabāšanai, gan raudzēt vīnam vai sidram, kas pēdējā laikā kļūst par arvien iecienītāku dzērienu latviešu virtuvē, jo ir “zaļākais” pie mums pieejamais mazgrādīgais alkoholiskais dzēriens. Par tā daudzveidību parūpējušies sidrdari no visiem Latvijas novadiem, ar Eiropas Savienības un asociācijas “Lauku ceļotājs” atbalstu apvienojoties kopīgā tūrisma piedāvājumā “Sidra ceļš”.

No ābola līdz sidra glāzei

Sidra gatavošana nav pārāk sarežģīta. Vispirms jāsavāc āboli, no tiem jāizspiež sula un jāizraudzē mucās vai citās piemērotās tvertnēs, izvēloties dabisko rūgšanu ar savvaļas raugiem, kas prasa rūpīgāku procesa pieskatīšanu, vai speciālos raugus. Lai iegūtu kvalitatīvu sidru, āboliem jābūt īpaši atlasītiem un rūgšanai jānotiek zemā temperatūrā vairākus mēnešus.

“Šī dzēriena baudītāji man vaicā, kāpēc Latvijas sidrs ir tik dārgs. Jo tas pilnībā ir roku darbs un tapis no tīras ābolu sulas, nevis atšķaidītas ar ūdeni, kā to piekopj rūpnieciskie ražotāji ārzemēs,”

skaidro viens no “Sidra ceļa” iniciatoriem, “Mr. Plūmes sidra darītavas” saimnieks Māris Plūme.

“Sidra ceļš ir šā rudens tūrisma piedāvājums, lai mudinātu apceļot Latviju ābolu ražas laikā un izbaudītu latviešu virtuves garšas, tostarp sidru, kas top tikai reizi gadā no svaigi spiestiem āboliem,” atklāj asociācijas “Lauku ceļotājs” prezidente Asnāte Ziemele. “Esam izdevuši jaunā garšu ceļojuma karti un sidra stāsta brošūru “Sidra ceļš”.”

Ceļa sākums Pavāru mājā

Sidra ceļš oficiāli tika atklāts Pavāru mājā Līgatnē, Mencendorfa laika (19. gs. beigas, 20. gs.) Dzemdību namā, kuru atjaunojis un otro gadu apsaimnieko pazīstamais šefpavārs Ēriks Dreibants. “Šo vietu esmu radījis, lai te pulcētos pavāri, vīndari, sidrdari un zemnieki – visi, kuri gādā par latviešu virtuves bagātīgajām garšām un ir “slow food” kustības atbalstītāji,” atklāšanā teica Pavāru mājas saimnieks.

“Sidra ceļā nobaudāmos sidrus raksturo viens kopīgs Baltijas ābolu rok­raksts. Mūsu gatavotais sidrs ne par matu nav sliktāks par vadošajās Eiropas sidra darītavās tapušo dzērienu, kaut lietojam atšķirīgas metodes. Par to esmu pārliecinājies, piedaloties starptautiskās izstādēs,” lepojas ģimenes vīnadarītavas īpašnieks Mārtiņš Barkāns. Ar spāres zīmolu pazīstamā “Abavas vīna darītava”, pateicoties vairākiem veiksmīgi īstenotiem ES atbalstītiem projektiem, ir kļuvusi par lielāko Latvijā, kurā dzērienus gatavo no pašu audzētām vīnogām un āboliem. Apmeklētāji “Kalējkrāmos” (Slampes pag.) tiek gaidīti visu gadu.

Alus brālēni apiņotie sidri

Vecgulbenes muižas saimniecības ēkā jau sešus gadus top Tālavas sidrs. “Tā kā atrodamies Ziemeļaustrumlatvijā, kur nedaudz bargākas ziemas, tad atšķirīgais klimats atspoguļojas arī mūsu sidrā ar intensīvāku garšu un aromātu. Mūsu mērķis tuvināt sidru alum – gan garšas, gan cenas ziņā, tādēļ pildām to alus pudelēs un gatavošanas procesā noturam uz apiņiem,” atklāj sidrdaris Arnis Sprudzāns.

Smiltenes pievārtē atrodas, iespējams, mazākā, bet pieredzes bagātākā sidra darītava “Abuls”, jo tās saimnieks Jānis Matvejs ar sidra brūvēšanu sācis nodarboties jau pirms divdesmit gadiem, iedvesmu un prasmes smeļoties, viesodamies Normandijā, Astūrijā, Somersetā un Basku zemē.

“Manā ābeļdārzā aug ap četriem simtiem Ziemeļvidzemei raksturīgo šķirņu ābeles, kā arī paša atlasītas mežābeles un klasiskās sidra šķirņu ābeles, kas atceļojušas no ārzemēm.” Starp Jāņa ražotajiem sidriem ir “Pepiņš”, kas tapis pārsvarā no šķirnes ‘Safrāna Pepiņš’ āboliem, Apiņotais sidrs – papildināts ar “Jaunās pasaules” apiņiem, un sidrs “Savvaļā”, kuram izmantoti apkaimē augušie mežāboli un to miziņās esošie dabiskie raugi.

Rāmjos neieliekamie sidrdari

Kaspars Bramanis savu alus un sidra darītavu pirms pāris gadiem izveidojis 1604. gadā celtās, bet līdz mūsdienām gandrīz pilnīgi iznīcinātās Turkalnes muižas klētī Ogres tuvumā. Degustācijai viņš piedāvā ne tikai ābolu un ābolu–rabarberu sidru, bet arī karsto sidru, alu un ābolu brendiju, rīko gard­ēžu vakariņas kopā pazīstamiem šefpavāriem, kino vakarus un citus saviesīgus pasākumus.

Savukārt Māra un Daces Plūmju ģimenes uzņēmums ar sidra darīšanu Jumpravā (Lielvārdes nov.) nodarbojas desmit gadus. Dabiski dzirkstošie un arī negāzētie sidri raudzēti gan ar savvaļas, gan vīna raugiem, un gadu no gada pieaug pašaudzētu īpašu ābolu šķirņu un bumbieru sidru īpatsvars, kas perfekti atklāj šai vietai raksturīgo “terroir” – klimata, augsnes un reljefa ietekmi uz sidra garšu. Mārim patīk eksperimentēt, tādēļ viņa jaunajā augļu dārzā (1,5 ha) aug arī reti sastopamas deserta un dažādas paradīzes ābolu šķirnes, jaunākie ābeļu selekcijas hibrīdi, ceļmalās atrasti neparasti sēklaudži, “īstie” sidrāboli un dažas Austrijas sidra bumbieres, jo savulaik viņš strādājis un mācījies gan Francijas, gan Austrijas sidra darītavās. “Mr. Plūmes sidra darītavā” vairāk tiek ražoti sausie sidri, taču piedāvājumā ir arī saldais (bet pārāk) un karstais sidrs ar garšvielām, kā arī divkārt destilētie ābolu sidri “Kalvīts” un “Šnapss”. Reizi gadā maijā sidrdaris rīko “Ābeļu ziedēšanas svinēšanu”, kad šurp var atbraukt ikviens interesents, lai apskatītu saimniecību un klausītos ģitārspēli un dziesmas paša saimnieka izpildījumā, jo Māris reiz bijis profesionāls mūziķis.

Talka paradīzes ābolu dārzā

Lai gan septembris jau iet uz beigām, vēl oktobrī var paspēt piedalīties paradīzes ābolu lasīšanas talkā Naukšēnu vīna darītavā. “Talkas rīkojam jau gadus piecus. Tēvs savulaik sešu hektāru platībā ir iestādījis aptuveni divus tūkstošus un apmēram 20 dažādu šķirņu paradīzes ābelīšu, kuru ābolīši ir mazi, bet raža liela, tādēļ tās novākšanai palīgi vajadzīgi. Tomēr vēl nevienu gadu līdz salam neesam paspējuši visu ražu novākt. Pēc ābolu lasīšanas vienmēr notiek zupas un gaļas ēšana un vīnadarītavā tapušo dzērienu, tostarp sidru, baudīšana,” stāsta uzņēmuma saimnieks Jānis Baunis.

Saistītie raksti

Lai talkotājiem nebūtu jāapspiež vilinājums pacelt sidra glāzi, tiek organizēts speciāls autobuss Rīga–Valmiera–Naukšēni un atpakaļ.

Noteiks labāko sidru Baltijā

14. novembrī festivāla “Riga Wine & Champagne” ietvaros pirmo reizi notiks konkurss “Baltic Cider Awards” jeb Baltijas sidru konkurss, kurā starptautiska žūrija noteiks labākos Baltijas reģionā radītos sidrus (pieteikti 56 sidri) un pasniegs balvas uzvarētājiem īpašā parādē.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
LE
LETA
Laukos
“Pēc ilgas un smagas cīņas esam sasnieguši pagrieziena punktu!” ES dalībvalstis vienojas par reformām
22 stundas
SD
Sandra Dieziņa
Laukos
Mencas var paturēt lomā tikai tad, ja tā nejauši noķerta citu sugu – reņģu, brētliņu, plek­stu – zvejā 1
1 diena
IE
Ināra Egle
Laukos
Pesticīdu izmantošanu lauksaimniecībā: Zaļo un zemnieku savienība ir šķelšanās priekšvakarā 10
1 diena
AJ
Anita Jaunbelzere
Laukos
“Īpaši jāsargā vecie meži. Te velns slēpjas tajā definīcijā!” Saruna ar Arni Muižnieku 6
1 diena
LE
LETA
Laukos
Lauksaimniecības un mežsaimniecības kooperatīvi var pieteikties inovāciju balvai
2 dienas
Ieva Ēvalde
Laukos
Eiropā aizliegti – pie mums delikatese. Latvija ir teju vienīgā valsts, kur galdā ceļ nēģus 29
2 dienas
LA
Laukos.lv
Laukos
Kur jūs bijāt, kad es biju mazs un man bija jāravē garās biešu vagas? Latvijā radīts pirmais robots, kas izravē nezāles 6
3 dienas
LE
LETA
Ziņas
Ziema tuvojas – naktī termometra stabiņš krietni noslīdēs
4 dienas
Kate Šterna
Medības
Vilki uzbrūk biežāk: cik ļoti plēsēji mūs apdraud? 7
4 dienas
SD
Sandra Dieziņa
Laukos
Latvijas sieram zelts Anglijā. Kur un kā top siers gardēžiem 15
5 dienas
AJ
Anita Jaunbelzere
Laukos
Kādas aktivitātes tiek plānotas, lai meža īpašniekiem samazinātu birokrātisko slogu? 1
5 dienas
LE
LETA
Laukos
Zivsaimniecības varēs pieteikties uz papildu desmit miljonu eiro lielu atbalstu
6 dienas
Raivis Šveicars
Ziņas
Grib aizņemt “Huawei” nišu. Latvieši pierāda, ka spēj radīt globāli konkurētspējīgus produktus 1
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
Plānoja nolaupīt un nogalināt cilvēkus: Teikā aiztur sevišķi bīstamu noziedznieku
1 stunda
EL
Egils Līcītis
Stāsti
“Mani pārsteidz tā agresivitāte, kas nāk no liberāļu puses.” Saruna ar Dagmāru Beitneri-Le Gallu 12
13 stundas
EL
Egils Līcītis
Ziņas
“Rīgas Dinamo” ir novedams uz vēstures mēslaini. Egila Līcīša komentārs
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
VIDEO. Ķīlnieku krīze Gruzijā: jaunākā informācija par bankā sagūstītajiem cilvēkiem
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Šoferis netiek galā ar agresīvu pasažieri bez sejas maskas, iesaista policiju
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Pūtīs spēcīgs vējš un līs. Laika prognoze ceturtdienai
3 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Nedomāt par sliktāko scenāriju. Martins Dukurs par gatavošanos sezonai un noskaņojumu
1 diena
LA
LA.LV
Veselam
“Mēs taču nedzīvojam kapos!” Keris par Covid-19 pārspīlējumu un mūsu veselības patiesajiem datiem 43
1 diena
RE
Reklāmraksts
Reklāmraksti
Zinātniski apstiprināts D3 vitamīna līderis Latvijā 2
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Pārsteigums! Dziedātājs Markus Riva satuvinājies ar Samantu Tīnu 11
23 stundas
AK
Aiva Kalve
Veselam
Ēd našķi un notievē? Tumšās šokolādes veselīgie noslēpumi
1 diena
SK
Skaties.lv
Stāsti
VIDEO. Kautiņš “Rīgas satiksmes” autobusā! Pasažieris ar suni uzbrūk šoferim 1
1 diena
SK
Skaties.lv
Stāsti
Nepilngadīgā Egita pirms divām nedēļām aizbēga no mājām, māte izmisumā 4
1 diena
EL
Egils Līcītis
Ziņas
“Mākslinieki pliki kā baznīcas žurkas, tagad nebūs naudas opioīdiem un alkoholam!” Egila Līcīša feļetons 22
1 diena
IR
Ilmārs Randers
Ziņas
“Izravēts” tikai pirmās reģistrācijas nodoklis, bet kā ar pārējām aplamībām? 10
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
6 iemesli, kāpēc jāēd auzu pārslas: plus brokastu recepte – mājās gatavots auzu pārslu kraukšķīgs muslis 1
21 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Begonijas ledusskapī? Jā, līdz pavasarim!
21 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Zvaigznes šodien spēlēsies ar tavām atmiņām, jūtām un emocijām! Horoskopi 22.oktobrim 2
17 stundas
IK
Ilze Kuzmina
Ziņas
Atkal tiks mainītas prasības skolām. Vidusskolas var palikt bez valsts naudas
10:07
IE
Ināra Egle
Ziņas
Vai šis ir pareizais laiks, lai veiktu autoratlīdzību nodokļa reformu? Kariņš atzīst nepilnības
09:55
VS
Viesturs Sprūde
Stāsti
Nākotnes Rīgas industriālais “piedēklis”. Pirms 60 gadiem Mangaļsalu pievieno galvaspilsētai
09:16