Piegrieztnes izprintē 0

Namiņu piegrieztnes Andrievs un Reinis prot konstruēt paši, taču vislabākās atrodamas internetā. Vecākais brālis Andrievs tās palielina vajadzīgajā lielumā un izdrukā. Jaunākais, kam kulinārija ir sirdslieta, mīklu izrullē un gatavo glazūru. Mājiņas strauji kļuva populāras, kad atklājās – gards ēdamais daudz ātrāk top no lielām plāksnēm, nevis mokoties ar mazajām piparkūku formiņām. Savukārt mamma Indra krāj visas bildītes un rakstus, kādi vien par saldo namiņu tēmu atrodami žurnālos. Šogad nolēmuši izcept ne tikai vidējas vai ļoti lielas mājas, bet arī miniatūrus modelīšus. Vienā vakarā var pagatavot daudzus, tātad vēl vairāk draugu un radu iepriecināt ar katram īpaši veltītu dāvanu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 133
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Lasīt citas ziņas

! Kad piegrieztne gatava, to pārkopē. Oriģinālu saglabā nākamajai reizei.

Detaļas piegriež

Mīklu izrullē tieši uz plāts uzklātā cepampapīra, jo, pārceļot no galda, detaļas deformējas. Uzliek piegrieztnes un tās viegli pierullē. Kontūras apgriež un lieko mīklu izņem ar nazi. Visprecīzāk tas izdodas mammai. Agrāk viņa mīklu gatavoja pati, taču tā ne vienmēr izdevās izcila, tāpēc tagad pērk gatavu. Indra eksperimentēt vairs nevēloties un jau vairākus gadus par labāko un gardāko atzīst Lestenes maiznīcas piparkūku mīklu, kas gatavota no sviesta. To viņa iegādājas Tukuma veikalos vai tirgū. Arī cena tik lielai cepšanai piemērota – aptuveni 3,50 eiro kilogramā. Vecāki pacietīgi sponsorē mīklas iegādi. Apjomi ievērojami! Bērnu radošo izpausmju veicināšanai ierobežojuma nav.

CITI ŠOBRĪD LASA

! Cepšanai Indra iesaka izmantot ekoloģisko cepampapīru.

Logus iestiklo

Katru gadu ir kāds uzlabojums un pilnveidojums. Šogad atklājums ir stikloti namiņa logi. Rūti veido stiklene, ko ieliek logā pirms cepšanas. Kādā krāsā stiklene, tādā logs. No papīra noņem tikai tad, kad detaļa pilnīgi atdzisusi un sacietējusi.

Puiši līksmo, ka tagad esot tieši kā raganas namiņam pasakā par Ansīti un Grietiņu – var laizīt arī saldos lodziņus.

! Kad namiņa iekšpusē ieliek mazu kabatas lukturīti – izskatās izcili.

Visu pārmēra

Kad visas detaļas izceptas, pārmērītas, saskaitītas, Andrievs sāk namiņa montāžu. Vajadzīgas divas jumta plāksnes, divas sānu plāksnes ar lodziņiem, divas gala sienas, vienas durtiņas, logiem – astoņi slēģīši, apaļa loksne paliktnim – pagalmam. Visgrūtāk esot pielikt skursteni.

Gatavojot sarežģītākus namiņus, kas drīzāk saucami par pilīm, detaļām jābūt sevišķi precīzām. Kad ir laiks un iedvesma, kompozīciju papildina eglītes, zvēriņu figūriņas, pat eņģelīši sēž uz jumta. Tos parasti izspiež ar formiņām.

! Ja namiņu paredzēts pārvadāt, pārdomā, kā to varēs iepakot. Praktiskākas ir vienkāršas un stabilas konstrukcijas saldās būves, kādu šoreiz izgatavoja zēni.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.