Eiropas Parlamenta deputāts Krišjānis Kariņš.
Eiropas Parlamenta deputāts Krišjānis Kariņš.
Foto – LETA

– Kāda būs Eiropas Savienības un ASV transatlantiskā līguma virzība Latvijas prezidentūras laikā? 32


– Šim līgumam ir atbalstītāji un pretinieki. Ja to noslēgtu, tas būs lielākais un spēcīgākais tirdzniecības bloks pasaulē, kas vairotu bagātību un labklājību. Tiesa, daudzas dalībvalstis ir nobažījušās, vai tikai tā nav ASV uzņēmēju vēlme mums nodarīt pāri, piemēram, ar ģenētiski modificēto pārtiku, pret kuru arī Latvijā ir krasi negatīva nostāja.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai 4
TV24
Tavars: “Bailēs no militāriem draudiem pietiekoši situētas ģimenes pieņem lēmumu pārcelties tālāk no iespējamās frontes līnijas”
Veselam
Ne vienmēr uzreiz jāķeras pie medikamentiem: 10 produkti, kas palīdz atbrīvoties no sāpēm
Lasīt citas ziņas

Ekonomikas izaugsmei un investīciju piesaistei ir jābūt galvenajam ieguvumam no šī līguma.

Diemžēl sarunu vedēji – Eiropas Komisijas ierēdņi – neinformē politiķus par līguma sagatavošanas procesu. Mēs no Eiropas Parlamenta puses cenšamies gūt informāciju par specifiskām tēmām. Tomēr esmu pārliecināts, ka šis līgums Latvijai nāktu par labu, jo uzņēmējiem būtu divreiz lielāks tirgus, kur pārdot savus ražojumus.

– Kad līgums jānoslēdz?

CITI ŠOBRĪD LASA

– Līdz rezultātam jānonāk šogad. Bet, kā lai es saviem vēlētājiem izskaidroju, kas līgumā būs labs vai slikts, ja pat Eiropas Parlamenta deputāti netiek pie informācijas. Nav zināms, kas rakstīts nodaļā, sadaļā vai pantā, piemēram, par lauksaimniecību, izglītību…

– Kas notiek slepeni, tas rada aizdomas…

– Atcerēsimies vēl vienu aspektu – Eiropas Savienība nav federāla valsts, tajā ir 28 valstis un viedokļi, turklāt katrā valstī ir vēl vairāki viedokļi. Lai nonāktu pie kopsaucēja, nav jāizstāsta visas līguma detaļas, bet izstāstiet, lūdzu, pamatvirzienus. Vai Latvijas kāpostu ražotājs varēs pārdot kāpostus Viskonsinas tirgū? Vai “AirBaltic” varēs nosēsties ASV lidostās? Tas ir tas, ko mēs gribam saprast.

– Bet Latvija, būdama prezidējošā valsts, varēs skaļi paust pretenzijas, lai panāktu lielāku atklātību?

– Šis jautājums, nenoliedzami, ir jāaktualizē.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.