Revolūcija 7


Bijušajā Ungārijā čekas (Államvédelmi Hatóság, AVH) ēkā Budapeštas centrā šobrīd ierīkots muzejs “Terora nams”. Idejiski tam ir līdzība ar Latvijas Okupācijas muzeju, kur divas okupācijas – nacistu un padomju – netiek šķirotas labākā un sliktākā. Tomēr var saprast, ka 1956. gads ungāriem ir īpaši sāpīga tēma. Pašlaik iepretī muzejam skatāma tā laika notikumiem veltīta izstāde un vienā no centrālajiem stendiem redzams revolūcijas vadošais sauklis “Ruszkik haza!” – “Krievi – mājās!” (attēlā).

Reklāma
Reklāma
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni 8
Uz gājēju pārejas gandrīz uzbrauc Valsts prezidentam
Lasīt citas ziņas

Tolaik ungāriem, tāpat kā citām Austrumeiropas tautām, bija apnicis gaidīt, kad “atbrīvotāji” dosies prom. Šķita, ka politiskie apstākļi ir piemēroti pārmaiņām – 1953. gadā bija miris Staļins un viņa pēcnācējs Ņikita Hruščovs ievadīja tā dēvēto atkušņa politiku. Ungārus iedrošināja arī Polijas piemērs, kur tautas neapmierinātības ietekmē kompartijas vadībā nonākušais reformators Vladislavs Gomulka izrādīja nepiekāpību Maskavai. Lai gan PSRS vadība apsvēra iespēju nosūtīt uz Varšavu tankus, tomēr vēlāk tika izvēlēta diplomātiskāka taktika. Hruščovs ar svītu pats ieradās Polijā, lai šo jautājumu nokārtotu, un tobrīd to varēja arī uztvert kā piekāpšanos.

Arī Ungārijā no 1953. līdz 1955. gadam jau bija izveidota uz pārmaiņām orientēta valdība Imres Nāģa vadībā, bet “Staļina labākais skolnieks”, Ungārijas Darba partijas ģenerālsekretārs Matiass Rakoši panāca, ka tā tiek nomainīta. Tiesa, arī pats Rakoši 1956. gadā bija zaudējis vadošo amatu partijā, tomēr šīs pārmaiņas bija formālas – pie varas Budapeštā arvien bija staļinisti.

CITI ŠOBRĪD LASA
1956. gada revolūcija sākās ar studentu demonstrācijām. Protestētāji izvirzīja 16 prasības valsts varai, tostarp padomju armijas izvešanu, Imres Nāģa atgriešanos valsts vadītāja amatā, brīvas vēlēšanas un citas demokrātiskas pārmaiņas. Izšķirošais pavērsiens bija 23. oktobrī, kad Budapeštā notika plaša tautas demonstrācija un daļa no tās dalībniekiem mēģināja ielauzties radio studijā, lai nolasītu savas prasības varai. To apsargāja AVH vienība. Sākās apšaude, kas vēlāk pārauga plašākās sadursmēs visā pilsētā. Revolucionāriem pievienojās arī daļa armijas un policijas, un drīz viņi bija ieņēmuši visas svarīgākās iestādes, arī ieroču noliktavas. Varu zaudējušie staļinisti nekavējoties pieprasīja Maskavas palīdzību.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.