Foto: Fotolia

Sāls ar fluoru, ar jodu, jūras, melnais… Kurš labāks ikdienas maltītei, kurš – konservēšanai 0

“Veikalos ir diezgan daudzveidīgs sāls piedāvājums: sāls ar fluoru, ar jodu, jūras, melnais, garšvielu sāls. Kuru ieteicams lietot, gatavojot maltītes ikdienā?” IVETA L. Valmierā

LA
LA.LV
Ziņas
“Mūs gaida termošoks!” Bricis par laiku šonedēļ un nākamnedēļ 9
21 stundas
GN
Gunārs Nāgels
Ziņas
Gunārs Nāgels: Atrasts veids, kā atbrīvoties no ierobežojumiem. Taču tā nav vakcinācija, tas ir kaut kas vienkāršāks 92
19 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Tu būsi lieliskā formā. Tev izdosies viss, kas tev “nāks pretī”! Horoskopi 7.maijam
15 stundas
Lasīt citas ziņas

“Latvijā mazumtirdzniecībā pieejams 20–23 veidu sāls. Skaita ziņā izteikti dominē visdažādākie sāls un sāls–garš­vielu maisījumi, tostarp melnais, pelēkais, rozā un citu krāsu sāls, un garšvielu maisījumi, kuros sāls ir ne mazāk par 38–45%. Šo mākslīgi veidotu maisījumu pamatā visbiežāk ir galda sāls, kam pievienoti dažādi garšaugu pelni, ekstrakti, tvaicējumi u.tml. Tās ir sāls garšvielas, to lietojumu nosaka pievienotie garšas un smaržas veidotāji, nevis pats sāls,” skaidro LU profesors Valdis Segliņš. “Ikdienā ēdiena gatavošanai optimāls ir parastais galda sāls, jo tam nav piedevu, tas ir tīrs, ar noturīgu garšu, saimniecēm viegli dozēt nepieciešamo daudzumu.”

Eiropas Savienībā šim sāls veidam tiek pievienots ierobežots daudzums silīcija dioksīda (E551, E536) kā pretsalipes viela. Valdis Segliņš stāsta, ka Eiropā sāls bez E vielas piejaukuma netiek realizēts. “Tādēļ būtu tikai godīgi pret pircēju nerakstīt, ka viens vai otrs pārtikas produkts vai jau sagatavots ēdiens nesatur E-vielas.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Jūras sāls ir viens no senākajiem sāls veidiem, ko cilvēks iemācījās iegūt. Mūsdienās tas tirgū nonāk lielākoties no ūdens atsāļošanas stacijām (zemākās cenas produkts) vai tiek tvaicēts piekrastes lagūnās Eiropas dienvidzemēs (īpaši Spānijā, Itālijā, Maltā), retāk ir pieejams īpaši tvaicēts, ļoti dārgs jūras sāls no Francijas. “Tā atšķirīgā iezīme ir sāļu daudzveidīgums sastāvā, ko visbiežāk papildina magnija un kālija hlorīdi, nereti arī kalcija sulfāts. Šis sāls ir nedaudz rūgtens, turklāt garša ir neviendabīga un mainīga, tāpēc, gatavojot ēdienu, tas vairākas reizes jāpagaršo,” iesaka profesors. “Jūras sāls ir dārgāks, tāpēc to ieteicams izmantot sāļu ēdienu – gaļas, medījumu, zivs, arī sāļu cepumu – pagatavošanai. Tas ēdienam piešķir īpašu aromātu.”

Uzmanība jāpievērš norādēm uz iepakojuma, ka tas ir pārtikas kvalitātes sāls, jo ir arī skaistumkopšanai paredzētais. Par jūras sāls kvalitāti un piemērotību netieši liecina tā krāsa – balta vai sniegbalta, nevis pelēka vai iekrāsota. Jūras sāls ir rupjāka maluma nekā galda sāls, uz paciņas jābūt norādītam sastāvam (100 g sāls vajadzētu būt ne vairāk nekā 1,5% citiem sāļiem, kā arī aptuveni ~ 0,03% kalcija, ~ 0,1% magnija un ~ 0,15% kālija). Ja norādītie skaitļi ir daudz lielāki, šis jūras sāls, visticamāk, nav paredzēts lietošanai uzturā.

“Daudzos pasaules reģionos, gādājot par sabiedrības veselību, ir noteikts sālim obligāti pievienot fluoru vai jodu. Zinātnieki visai atšķirīgi vērtē tā efektivitāti, un Eiropā šādas prasības pastāv tikai divās valstīs. Piedevas tiek pievienotas jau ražošanas procesā. Neveicot laboratoriskas pārbaudes, šāds sāls nav atšķirams pēc garšas un smaržas no parastā galda sāls. Tas ir nedaudz dārgāks, un arī šim sālim Eiropā vienmēr pievieno pretsalipes E vielu,” informē Valdis Segliņš.

!!! Konservēšanai neder sāls ar pretsalipes vielām, jo nereti tas kopā ar marinādi veido nepatīkamas garšas nianses.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Kad siltumnīca nav tikai siltumnīca: kā ierīkot savu oāzes stūrīti?
22 stundas
LB
Laura Blumberga
Praktiski
Trauslā un ļoti bīstamā robeža: mājās mazs bērns un suns. Kādas kļūdas visbiežāk pieļauj vecāki? 5
20 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Sātīga un bezgalīgi garšīga: zupa kā lazanja – ar malto gaļu, tomātiem un pastu 2
22 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kā prast izvēlēties vislabākos zemeņu stādus? 1
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
“Mūs gaida termošoks!” Bricis par laiku šonedēļ un nākamnedēļ 9
21 stundas
GN
Gunārs Nāgels
Ziņas
Gunārs Nāgels: Atrasts veids, kā atbrīvoties no ierobežojumiem. Taču tā nav vakcinācija, tas ir kaut kas vienkāršāks 92
19 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Tu būsi lieliskā formā. Tev izdosies viss, kas tev “nāks pretī”! Horoskopi 7.maijam
15 stundas
LE
LETA
Ziņas
Jāsāk veidot griķu krājumi? Eksperti skaidro, vai Latvijas iedzīvotājiem ir jāsatraucas par Krievijas griķu eksporta aizliegumu 32
17 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Slepkavība tiks atklāta!” Iekšlietu ministrs dalās ar jaunāko informāciju nogalinātā Bezzubova lietā 12
2 stundas
Lasīt citas ziņas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Neparasti un ļoti gardi! Zeltainās krabju nūjiņu kotletītes ar sieru 4
1 diena
AO
Andris Ozoliņš
Praktiski
Slepenā ieeja: durvis, kas nav redzamas – atkal ir modē! 4
1 diena
RR
Rebeka Rogale
Praktiski
Kas jādara, lai pārvākšanās noritētu veiksmīgi! Speciālistes padomi 3
5 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kā nenopirkt sliktu stādu?
6 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
No omītes zelta receptēm: karaliskās bulciņas ar cukuriņu un magonēm 3
6 dienas
IP
Ilze Pētersone
Ziņas
Etiķis no kombučas – universāls līdzeklis! Liene Kņaze priekšroku dod pašgatavotajiem tīrīšanas līdzekļiem 5
Nedēļa
Ieva Ēvalde
Ziņas
No šodienas mūsu valstī atkal atļauts ieturēt maltīti kafejnīcu terasēs. Ar ko jārēķinās apmeklētājiem? 3
2 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Slepkavība tiks atklāta!” Iekšlietu ministrs dalās ar jaunāko informāciju nogalinātā Bezzubova lietā 12
2 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Opozīcija ar pozīciju valdību padarīja par muļķiem!” Rēvalds par Saeimas lēmumu atvērt āra terases 6
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Piektdien iespējamas pērkona lietusgāzes ar krusu 1
1 stunda
LE
LETA
Veselam
Vakcinācijas tempi Latvijā turpina kāpt. Cik cilvēku saņēmuši poti trešdien? 1
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Kučinskis: Kariņa valdība ir iegājusi “ļoti lielā krīzē”, tai “nav nekādas saulainās perspektīvas”
52 minūtes
IE
Ināra Egle
Ziņas
Jaunā Dienvidkurzeme vecajās robežās: teritorijas platības ziņā lielākajā novadā ir trīs līdzvērtīgi attīstības centri
1 stunda
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Šodien sākas “Eiropas eksāmens”, kurā piedalīties var ikviens interesents
2 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Beidzot oficiāli atklāts prinča Filipa nāves iemesls 15
1 diena
LB
Laura Blumberga
Praktiski
Trauslā un ļoti bīstamā robeža: mājās mazs bērns un suns. Kādas kļūdas visbiežāk pieļauj vecāki? 5
20 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Man vajadzēja piemeklēt maigākus izteicienus”: Viktors Ščerbatihs atvainojas, ka raidījumā saucis dažas sievietes par resnām 35
23 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Covid-19 un neiroloģiskās slimības – izplatīta kombinācija 4
18 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Sātīga un bezgalīgi garšīga: zupa kā lazanja – ar malto gaļu, tomātiem un pastu 2
22 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kad siltumnīca nav tikai siltumnīca: kā ierīkot savu oāzes stūrīti?
22 stundas
ML
Māra Libeka
Stāsti
“Sapratu, ka palikšu Latvijā!” Saruna ar ārstu no Libānas Baselu Jakubu Vahbi, kam nesen piešķirta Latvijas pilsonība 67
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Īrijas prezidenta suns TV tiešraidē dažās sekundēs “nozog” skatītāju uzmanību: neviens vairs neklausās, ko runā Maikls Higinss 1
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. “Mums visiem bija jāaiziet, karaliene tur palika viena…” – Elizabetes II mazmeitas vīrs Maiks atklājis, kas notika pēc prinča Filipa bērēm 13
1 diena
LE
LETA
Veselam
Kāpēc nevakcinē bērnus? Zavadska skaidro, vai Latvijā sāks bērnu vakcināciju pret Covid-19
09:23
LA
LA.LV
Veselam
pareizi iet pirtī, lai pirts rituāli uzlabotu asinsriti un dotu spēku kā miesai, tā garam
09:13
LA
LA.LV
Veselam
Apgūsti elpošanas vingrinājumus, kuri mazina stresu un palīdz vēdera dobuma orgānu darbībai
09:10