Franču baltās un Holmogoras zosis. Foto – Valdis Semjonovs

Salmonellu no ūdensputniem nevar dabūt 0


Saimniece neslēpj, ka olām labs noiets būtu veikalos, taču pašlaik tās realizē tikai tirgū, jo putni nespēj vien piedēt grozus. Lauku olas ir pieprasītas, to vienmēr pietrūkst. Dienā šeit iegūst aptuveni 100 pīļu, 70 zosu, 50 tītaru, 50 pērļu vistu un 400 vistu olu.

Reklāma
Reklāma
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 531
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

Tamāra iesaka pīrāgus, ruletes un tortes cept tieši no zosu olām, jo tad nevajag pievienot irdinātāju, gardie kārumi iznāk ļoti gaisīgi.

– Dažkārt cilvēki baidās lietot uzturā ūdensputnu olas, jo tajās varot būt salmonella. Tad pircējiem skaidrojam, ka ar mūsu produktiem nevar inficēties, jo putni ir veseli, tos regulāri pārbauda Pārtikas un veterinārais dienests, liekot analīzes veikt reizi mēnesī, – stāsta “Kalna Strautiņu” saimniece.

CITI ŠOBRĪD LASA

Viņa īpaši slavē pērļu vistu olas, jo tām čaumala ir krietni biezāka un izturīgāka nekā vistu olām, tāpēc var droši pārvadāt, un dzeltenumā ir daudz karotinoīdu un A vitamīna.

Putnu ēdienkarte

Lai pabarotu lielo mājputnu saimi, saimnieki iepērk kartupeļus, kabačus, nemodificētu kukurūzu, kā arī kviešu graudus, kurus pirms izbarošanas samaļ savās dzirnavās. Vasarā un rudenī ēdienkarti papildina pašu audzētas auzas, zirņi, burkāni.

Lai putniem nerastos dažādas kaulu slimības, locītavu iekaisumi, pirmajā dzīves mēnesī papildus dod kompleksos vitamīnus šķidrā veidā.

– Agri no rīta jau esam augšā, lai varētu putnus izlaist ārā. Zosis zālainās ganībās kā dabiskie trimmeri plūc zāli, sevišķi vārpatu, un tad nāk mājās ēst brokastis. Mājputniem ļoti garšo vārītu kartupeļu un plaucētu miltu maisījums, – pieredzē dalās audzētāja.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.