Foto – Evija Trifanova/LETA

– Ministrs uzstāj, ka pašvaldības nekārto skolu tīklu un tāpēc atalgojums daudzviet nav pieaudzis. 13

– Skolu tīkls ir jāsakārto, taču uzmanīgi. Ja tuvākā lielā skola ir 10 līdz 15 minūšu brauciena attālumā, bērnus var vest uz turieni. Taču nav pieļaujama situācija, kad pēc skolas slēgšanas vai reorganizācijas skolēniem katru dienu vairāk nekā divas stundas jākratās autobusā pa grants ceļu. Nedrīkst uz to skatīties tikai no ekonomiskā aspekta.

Reklāma
Reklāma
10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 68
Krievijas drošības iestādēm “mati stāvus”. No kara atgriežas atbrīvotie cietumnieki – tos nevar savaldīt
Lasīt citas ziņas

Es nesaku, ka reformām nav jābūt, taču tām jābūt pārdomātām. Pārāk maz tiek runāts par to, kā skolas pārvaldīt efektīvāk. Piemēram, ja es būtu direktors skolā, kur ir līdz 150 skolēnu, varētu iztikt viens pats, bez vietnieka vai arī vietnieks varētu būt tikai uz pusslodzi. Protams, direktors nevar kļūt autoritārs un viens pats pieņemt lēmumus, taču lemt var kopā, piemēram, ar metodisko komisiju.

Arī mūsu skolā šogad vairs nav direktora vietnieka IT jomā. Kaut ir 900 skolēnu, man tagad ir tikai trīs direktora vietnieki. Taču, samazinot vietnieku skaitu, varēju palikušajiem pacelt algu. Nauda tomēr ir motivators. Ja pie algas pielieku kaut simts eiro, cilvēks cenšas strādāt vēl labāk un vairāk.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Taču atlaist kādu, kurš neko nav sagrēkojis tikai tāpēc, lai optimizētu izmaksas, droši vien nav viegli. Ir direktori, kas no šādiem lēmumiem izvairās.

– Protams, ka nav viegli. Tomēr ir jāsaņemas spert šo soli. Kāpēc dažu cilvēku dēļ būtu jācieš visai skolai? Kāpēc neizmantot līdzekļus efektīvāk? Šajā ziņā tomēr skolā jāpieņem lēmumi līdzīgi kā uzņēmumā. Uzņēmēji taču arī efektivizē izmaksas, lai izvairītos no zaudējumiem.

– Vai, jūsuprāt, iespējams panākt, lai būtiski algas celtos visiem skolotājiem, ja no “tautas” izteikumiem tīmeklī varam spriest, ka daudzi uzskata: pedagogi jau šobrīd pelna pietiekami un pārāk daudz grib?

– Domāju, ka sabiedrība drīzāk ir neizpratnē, jo IZM sniedz vienu informāciju, bet situācija skolās ir cita. Sākotnēji taču Šadurskis pat apgalvoja, ka skolotāju alga tiek paaugstināta par 62 procentiem! Tā bija manipulēšana ar cipariem, par ko visi Latvijas skolotāji būtu pelnījuši atvainošanos no ministra.

Ja pedagogi saņem uz rokas 700, 800 eiro, strādājot 40 stundas nedēļā, vai tas tiešām par šo darbu ir liels atalgojums? Ja paskatāmies uz vidējo algu Latvijā, tad nav liels. (Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, vidējā neto alga Latvijā 2016. gada jūnijā (pēdējie dati) bija 613 eiro. – I. K.)

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.