Foto – Uldis Muzikants

Ārstnieciskās īpašības 2

Dižozola kafiju bieži pērk cilvēki, kuriem patīk baudīt kafijas dzeršanas rituālu, bet ārsti kofeīnu saturošo dzērienu dažādu veselības problēmu (visbiežāk – asinsspiediena svārstību) dēļ vairāk par tasīti dienā neiesaka.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs
Kokteilis
FOTO. Horvātijas pārstāvis patīkami pārsteidz pasauli, atklājot savu Eirovīzijas favorītdziesmu
Veselam
6 padomi senioriem, lai pareizi lietotu medikamentus un nekaitētu savai veselībai
Lasīt citas ziņas

Zīļu un cigoriņu kafija mundrumu nedod un nepalīdz no rīta pamosties, toties tai piemīt ārstnieciskas īpašības. Zīlēs ir daudz vērtīgu minerālvielu, eļļas un cietes, kas noder organisma spēcināšanai, samazina kaulu trauslumu un cietina vēderu. Cigoriņu sastāvā esošais inulīns ir labs līdzeklis nervu sistēmas stiprināšanai, veicina gremošanu un uzlabo ēstgribu. Mieži ieteicami kuņģa un zarnu trakta darbības veicināšanai, bet burkāni ir dabisks A vitamīna avots, kas nepieciešams normālai vielmaiņai, fiziskai un garīgai attīstībai. Šis vitamīns arī paaugstina organisma pretestības spējas dažādām slimībām, un tam piemīt antioksidanta iedarbība.

Ozolzīļu kafiju Ņina iesaka gatavot tā – krūzē (200 ml) verdoša ūdens ieber tējkaroti kafijas, ļauj trīs minūtes ievilkties un pēc tam caur sietiņu izkāš. Dzērienam var pievienot saldo krējumu vai medu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Mieži kafijas sastāvā galvenokārt paredzēti tikai smaržai, to nepieciešams tik maz, ka pašiem audzēt neatmaksājas. Citādi ir ar cigoriņiem, kuriem pēdējā laikā grūti iegādāties sēklas, tāpēc “Laurīšu” saimniece apsver iespēju nākotnē tās izaudzēt pati. Ja vēlas izaudzēt sēklas, saknes rudenī jāizrok, bet pavasarī atkal jāiestāda, jo sēklas ienākas otrajā rudenī. Cigoriņu lapas ir vērtīgs vit­amīnu avots un liekamas salātos. Tās satur A, BI, B2 un C vitamīnu, kā arī dažādas minerālvielas – kalciju, kāliju un fosforu.


SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.