Suns sāka vemt nepārstrādājušos gaļu. Vai gaļai ražošanas procesā kaut kas tiek pievienots, lai tā nesabojātos? 0
Sunim no iedotās vārītās vistas paliek slikti, bet atrastais neapēstais stilbiņš – ciets kā karamele, bez smakas. Šokēts pircējs vaicā: vai gaļā tiek ievadītas vielas, kas to padara “nebojājamu”? Jānis Altenburgs, PVD Pārtikas uzraudzības departamenta pārstāvis, TV24 raidījumā “Uz līnijas” skaidri atbild – tas ir ilggadīgs mīts. Svaigai gaļai neko pievienot nedrīkst un arī nepieļauj to darīt.
Skatītājs skaidro situāciju, ka veikalā ir nopircis gaļu – vistas stilbus iepakojumā, ko izvārījis un devis sunim. Suns gaļu apēdis, bet nākamajā dienā sācis “nenormāli vemt”, un viņam no mutes nāca ārā vesela, nepārstrādājusies gaļa. Pēc tam nejauši atrasts neapēsts vistas stilbiņš, kas bija karamelizējies – palicis ciets, bet bez jebkāda aromāta. “Ko var ievadīt gaļā iekšā, ka gaļa vispār nebojājas un nesmird?”
Tas, ka gaļā tiek kaut kas ievadīts, piemēram, ūdens, hormoni vai citas vielas, ir mīts. “Ja ir svaiga gaļa, pēc definīcijas šai gaļai neko nedrīkst pievienot, un nekas arī netiek pievienots,” uzsver Altenburgs.
Ja cilvēki domā, ka gaļas gabals ir netipiski liels un ka tajā, visticamāk, ir kaut kas injicēts, tad PVD pārstāvis atgādina – tā nav! Arī hormoni netiek lietoti – tas ir aizliegts normatīvajos aktos.
“Mēs savās pārbaudēs laboratoriski ņemam paraugus un kontrolējam, vai tur ir kaut kādas atliekas no hormoniem vai hormonu klātbūtne. Šādu gadījumu nav,” uzsver Altenburgs.