
Nākotnes ēdiens – sulīgs, smaržīgs, kārdinošs steiks – 3D drukājums… Vai jūs to ēstu? 0
Vai jūs iedomājaties nākotni, kurā steiks uz jūsu šķīvja nav nācis no kūts un liellopa, bet gan no printera? Tas vairs nav zinātniskās fantastikas sižets, bet realitāte, ko attīsta tādi uzņēmumi kā Aleph Farms.
Aģentūra Reuters publicējusi video interviju ar Didjēru Toubia, Aleph Farms līdzdibinātāju un vadītāju, kurš dalījās ar savu vīziju par 3D drukātas gaļas potenciālu. Šī tehnoloģija sola ne tikai garšīgu alternatīvu tradicionālajai gaļai, bet arī risinājumu globālajām klimata un pārtikas drošības problēmām.
No šūnām līdz steikam
Aleph Farms, Izraēlā bāzēts uzņēmums, ir pionieris bio-drukāšanas jomā, kas apvieno dzīvnieku šūnas ar bioloģiskiem materiāliem, lai radītu gaļu ar tādu pašu tekstūru kā īstajam liellopa steikam. Intervijā Toubia skaidro procesu: “Mēs drukājam gaļu, apvienojot šūnas ar bio-materiāliem, lai radītu tādu pašu muskuļu un tauku slāņojumu kā dzīvnieku gaļā.” Atšķirībā no vienkāršiem augu izcelsmes burgeru gaļām, šī tehnoloģija ļauj izveidot sarežģītas struktūras, kas atdarina īstas gaļas šķiedras un sulīgumu.
Video kadri rāda bio-printerus darbībā — precīzas mašīnas, kas slāni pa slānim būvē gaļas gabalus, sākot no mikroskopiskām šūnām līdz gatavam produktam. Tas ir process, kas apvieno zinātni un kulināriju, piedāvājot nebijušu kontroli pār ēdiena formu un garšu.
Ilgtspējība kā misija
Viena no galvenajām Aleph Farms motivācijām ir samazināt tradicionālās lopkopības ietekmi uz vidi. Gaļas ražošana ir viens no lielākajiem siltumnīcefekta gāzu avotiem, turklāt tā patērē milzīgus ūdens un zemes resursus. 3D drukāta gaļa piedāvā alternatīvu, kas prasa mazāk dabas resursu un rada mazāk izmešu. Toubia uzsver: “Tas ir veids, kā mēs varam barot pasauli, neiznīcinot planētu.” Šie vārdi atspoguļo ne tikai tehnoloģisku ambīciju, bet arī ētisku apņemšanos.
Ceļš uz šķīvjiem
Aleph Farms jau sper praktiskus soļus, lai šī vīzija kļūtu par realitāti. Uzņēmums sadarbojas ar globāliem pārtikas uzņēmumiem un restorāniem, lai integrētu 3D drukāto gaļu tirgū. Lai gan video nenosauc konkrētus partnerus, Toubia optimisms liecina, ka šāda gaļa varētu drīz parādīties ēdienkartēs. Tas nav tikai eksperiments — tā ir tehnoloģija, kas gatavojas komercializācijai, solot pieejamību plašākai sabiedrībai tuvākajos gados.
Iedomājieties: jūs sēžat restorānā, un jums pasniedz sulīgu steiku, kas nav audzis fermā, bet radīts laboratorijā. Vai jūs to ēstu? Aleph Farms mērķis ir padarīt šādu scenāriju tik ierastu. Toubia tic, ka 3D drukāta gaļa kļūs par normu, mainot mūsu attiecības ar ēdienu un planētu.