“Eicēnu” saimnieki Elita un Jānis Reinhardi
“Eicēnu” saimnieki Elita un Jānis Reinhardi
Foto Karīna Miezāja

Vieta, kur svētdienās nestrādā. Straupes “Eicēnu” bioloģiskās saimniekošanas baušļi 0

Augusta sākumā Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija rīkoja pieredzes apmaiņas braucienu, kura laikā ceļš veda arī uz Pārgaujas novada Straupes pagasta bio-saimniecību “Eicēni”, kur saimnieko Elita un Jānis Reinhardi.

Reklāma
Reklāma

Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 11
Kokteilis
7 pārsteidzošas lietas, ko par jums atklāj apģērba krāsa
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā 144
Lasīt citas ziņas

Elita un Jānis savulaik absolvējuši Bulduru dārzniecības tehnikumu, tad iegādājušies dārzniecību un sākuši būvēt savas siltumnīcas. Patlaban tajās audzē redīsus, gurķus, tomātus, papriku, kabačus, baziliku, salātus, puķes, košumaugus. Audzē arī graudaugus, griķus, pie kaimiņiem ved malt miltus. Pēdējo gadu laikā sākuši sēt arī rozmarīnu, timiānu, baziliku, arī spinātus.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Tagad visi grib būt stipri un veseli, tādēļ spināti šobrīd ir ļoti ejoša prece, lai gan prasa pamatīgu roku darbu. Kopumā raža siltumnīcu dārzeņiem šogad laba. Lai gan maijā bija pamatīgi mīnusi, vēlāk stādītie gurķi “iedzina” un 300 kvadrātmetru siltumnīcā ievācām pustonnu gurķu, kas ir labs rādītājs,” saka Jānis.

Daļa gurķu iegulst arī burkās, jo Elitai ir izcila mazsālīto gurķīšu recepte. Arī šie gurķi ir ļoti pieprasīti gan tiešajā tirdzniecībā, gan arī saimniecības īpaši komplektētajos grozos stabilam klientu lokam, kur ietilpst sezonas dārzeņi, sālījumi un marinējumi.

“Eicēnu” saimniecība ir arī pirmā Latvijā, kas savulaik uzsākusi tiešās tirdzniecības kustību, ko veiksmīgi turpina arī šodien, vienlaikus savu preci pārdodot arī tirdziņos, bio-veikalos, “Rimi” tīklā, ir noņēmēji arī restorānos.

Tāpat Jānis un Elita uzsver, ka galvenais dāŗzeņu audzēšanas biznesā ir spēja reaģēt uz pieprasījumu, kas atkarībā no tā brīža kulinārās modes mainās katru sezonu, un, protams, stabila kvalitāte, ko neapšaubāmi novērtē arī patērētāji. Reinhardu ģimenes saimniekošanas moto – visu produkciju audzēt tikai ar bioloģiskās lauksaimniecības metodēm, kā arī – ar mīlestību. “Mēs cenšamies nepārkāpt savu principu, kam pieturamies jau no sākta gala – svētdienās nestrādāt. Nevar skriet un ņemties cauru nedēļu, vajag arī zināt mēru un atpūsties, un tam ir domāta svētdiena. Jādzīvo saskaņā ar Dievu un dabu. Mums ir visādi gājis, tādēļ labi zinām – ja pašam dvēselē ir miers un līdzsvars, tad arī darbi iet no rokas un visas grūtības pārvaramas.”

“Eicēnu” īpašā mazsālīto gurķīšu recepte 1 litra tilpumam

Mārsila lapu šķipsna
Mārrutka galiņš
Trīs upeņu lapiņas
Sagrieztas dilles – nežēlot
Ķiploku daiviņa
Marinādei:
1 litrs ūdens, 1 ēdamkarote sāls.
Sajauc sastāvdaļas, pārlej gurķiem. Ja grib gatavu ātrāk, gurķīšiem nogriež galiņus

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.