Foto – Valdis Semjonovs

Kuras ražo gardākās ogas
 2

Zemeņu kopēji zem seguma audzē vairākas šķirnes. Divos tuneļos iestādīta ‘Rumba’. Tā ir jauna holandiešu selekcijas šķirne, kas ražo agrāk nekā pārējās. Raksturīgs diezgan garš ziedēšanas periods, augam vidēji pieci ziedneši. Ogām ir labs tirgus preces izskats – spīdīgas, apaļas, smaržīgas, garšīgas, ražošanas sākumā sver pat 40–50 gramu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 9
TESTS. Atbildi uz 8 jautājumiem un noskaidro, vai latviešu kino klasikā orientējies kā zivs ūdenī!
Viedoklis
Armands Puče: Krievs pāri visam! Tā ir sabiedriskā medija šovinistu maskētā rūpe par tā saukto vārda brīvību
Lasīt citas ziņas

Arī šķirne ‘Flair’ “Aizporu dārzos” aug tikpat lielā platībā. Ienākas nedaudz dienu vēlāk par ‘Rumbu’. Ogas izteikti koniskas, saldas, ar spēcīgu aromātu.

Franču šķirne ‘Daroyal’ aizņem 1000 kvadrāt­metru platību. Ogas pievilcīgas, spīdīgas, lielas, koniskas. Strauji (2–3 dienās) nogatavojas, kļūst tumši sarkanas. ‘Flair’ ogām raksturīga kāda pazīme: augšpuse ir ļoti gatava, bet gali vēl ir gaiši. Šķirnei ir aptuveni astoņi ziedneši uz cera.

CITI ŠOBRĪD LASA

Šķirni ‘Florence’ Reinkopu ģimene iestādīja pērn jūnijā nelielā daudzumā izmēģināšanai. Pagaidām rezultāti nav tik labi, jo šķirne izrādījās diezgan jutīga pret sala bojājumiem. No citām šķirnēm ‘Florence’ atšķiras ar vēlāku ziedēšanas un ogu ienākšanās laiku. Ogas lielas, ar nedaudz specifisku (rūgtuma) garšu, tām nav pietiekami stingras konsistences – vācot kastītēs, zemenes jāliek ne vairāk kā divās kārtās, citādi ātri saspiežas.

Pērn augustā, kooperējoties ar vairākām saimniecībām, “Aizporu dārzi” skaistās un sulīgās zemeņogas realizēja “Rimi”, “Maxima” un citos Rīgas lielveikalos. Taču vēlāk secināja, ka produkcijas fasēšana kartona kastēs un uzlīmju līmēšana ar svītrkodu prasa pārāk daudz darba un lielus izdevumus par darbaspēka piesaisti, tāpēc šogad Reinkopi nolēma saražoto pārdot individuāli – Kuldīgas tirgū, lauku labumu tirdziņā pie veikala “Spice” Rīgā, Skrundas muižā un citviet.

4 argumenti, kāpēc zemenes audzēt augstajos tuneļos


1. Raža ir prognozējama, to var ievākt par trim nedēļām agrāk.

2. Kvalitatīvas, tīras ogas var ievākt neatkarīgi no laika apstākļiem, arī lietainā laikā.

3. Audzējot zemenes tradicionāli, jāizmanto pesticīdi – atklātā laukā ogas bojājas visstraujāk. Augstajos tuneļos ogas neposta pelēkā puve un miltrasa, nevajag lietot fungicīdus.

4. Kaitēkļus (tripšus un tīklērces) var ierobežot, izmantojot dabiskos ienaidniekus – plēsējērces.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.