Foto – Shutterstock

  4

Pilnas kabatas pīkstuļiem

“Zog šausmīgi, nenormāli. Īpaši izpārdošanās, kad ir milzīgs cilvēku pieplūdums,” stāsta Aija, kas pirms nepilna gada strādājusi veikalā “Zara”. Lai gan pusgada laikā, kamēr Aija bija tā darbiniece, neviena inventarizācija veikalā neesot notikusi, par zādzību apmēriem liecinājuši bojātie preču magnētiskie pretzagļu pīkstuļi, kas masveidā atrasti sabāzti tirdzniecībā esošo drēbju kabatās. Reiz kādā somā tādi atradušies veseli deviņi. Tātad vienā piegājienā nozagtas deviņas preces. “Kādu laiku mums katra diena bija jāsāk, pārmeklējot tirgojamo drēbju kabatas un pierakstot veikala zonas – kur un cik pīkstuļi atrasti,” atminas Aija. Mēneša laikā varēts atrast līdz 70 atvērtu vai bojātu un pamestu šo drošības ierīču. Taču arī tas vēl neliecinot par patieso nozagto preču apmēru, jo netrūkst zagļu, kas praktizē tā saucamo folijas maisu metodi, kad preci no veikala iznes ar visiem magnētiskajiem pīkstuļiem, ievietojot speciālos maisos jeb somās, kas tos padara neuztveramus signalizācijai. “Darbiniekiem tika organizētas apmācības, kurās skaidro nevis kā labāk apkalpot klientu, bet gan kā novērst zagšanu. Toreiz mums teica, ka zogot katrs piektais pircējs,” atminas Aija. Tomēr reti realitātē gadījies kādu zagli pieķert, jo haosā, kas valdījis veikalā, izkontrolēt kaut ko esot ļoti grūti. Darbinieku algu zādzību apmērs gan neesot ietekmējis.

Reklāma
Reklāma

Zagšanas modē – bezkaunība

Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis” 67
Vācu ģenerālleitnants prognozē, vai un kad Krievija varētu būt gatava uzbrukt NATO valstīm
Lasīt citas ziņas

Zogot visdažādākā vecuma un dzimuma pārstāvji, sākot no pusaudžiem, beidzot ar vecām tantiņām, sākot ar profesionāliem zagļiem vai narkomāniem un beidzot ar iereibušiem tūristiem, kas nolēmuši tā izklaidēties – novērojusi Sandra. Viņai spilgti iespiedies atmiņā kāds zagļu tandēms – 50 gadus veca sieviete kopā ar savu 70 – 80 gadus veco māti. Reiz profesionāla zagle no Igaunijas, kas jau bijusi meklēšanā citās valstīs, apzagusi veikalu divas dienas pēc kārtas. “Viņa bija ļoti skaista, kopta un labi ģērbta sieviete. Runājot skatījās acīs, bija pārliecināta un izsmalcināta arī komunikācijā. Bet izrādās – zagle,” atceras Sandra.

Veikalu apsargi stāsta, ka zagli var censties atpazīt pēc kustības, komunikācijas veida, acu kontakta u. tml. Šim nolūkam izstrādātas pat īpašas apmācību programmas veikalu darbiniekiem. Novecojis ir priekšstats, ka zaglis ļoti slēpjas un ir piesardzīgs. “Šobrīd zagšanā modē ir bezkaunība. Jo bezkaunīgāk, jo labāk. Piemēram, paķer preci un ātri skrien prom. Vai arī vienkārši angļu mierā zagto iekrāmē somā,” stāsta apsardzes kompānijas “Grifs AG” pārstāvis Uģis Začs.

CITI ŠOBRĪD LASA

Bruņojumā pret veikalu zagļiem arvien jāmeklē jauni veidi, kā preci tomēr nosargāt. Piemēram, daudzviet jau ieviesti folijas somu atpazinēji. Folijas somas esot ļoti aktuāls zagšanas instruments. Izplatīta esot arī pīkstuļu bojāšana un atvēršana. Tos mēdzot gan karsēt ar atklātu liesmu, gan lauzt, gan atvērt, izmantojot tam paredzētu aprīkojumu. “Savulaik paziņas teica, ka tirgū pīkstuļu noņēmēju var nopirkt par 30 latiem (42,69 eiro). Gan jau arī šodien tādus var nopirkt internetā,” spriež pārdevēja San­dra. Kā pārliecinājos, ārvalstu interneta veikalos šādas iekārtas var nopirkt par cenu, sākot no 4 eiro.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.