1853. gada 5. jūlijā 0

Pirms 160 gadiem, 1853. gada 5. jūlijā, anglikāņu vikāra ģimenē Herfordšīrā piedzima nākamais uzņēmējs un politiķis Sesils Rods – kolorīta personība, par kuru dažs vēsturnieks apgalvo, ka Āfrikas dienviddaļas vēsturē viņš ir tikpat nozīmīgs kā Džordžs Vašingtons vai Ābrams Linkolns ASV.

Reklāma
Reklāma

 

FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā!
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 20
“Es pat nespēju iedomāties, ka pieaugušai sievietei var kaut ko tādu teikt” – sieviete vilcienā piedzīvojusi nepatīkamu izturēšanos no diviem pusaudžiem
Lasīt citas ziņas

No bezperspektīvās Anglijas uz daudzsološajām Āfrikas dienvidu kolonijām Rods pārceļoja par naudu, ko bija aizņēmies. Pamazām viņš nostājās pats uz savām kājām, nodarbodamies ar dimantu ieguvi un arī augļkopību. 1888. gadā Sesils Rods kopā ar kompanjoniem nodibināja pasaulslaveno dimantu ieguves un tirdzniecības kompāniju ”De Beers”. Šobrīd tā kontrolē 40% visas pasaules dimantu ieguves, bet toreiz pat 90%. Rods bija pārliecināts britu impērijas paplašināšanas piekritējs. Iegūto ietekmi un finanses viņš izmantoja, lai pakļautu savai un britu kontrolei teritorijas uz ziemeļiem no tagadējās Dienvidāfrikas. Šajās teritorijās tika izveidota jauna, Sesila Roda vārdā nosaukta kolonija – Rodēzija, tagadējā Zimbabve.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.