Mobilā versija
+5.9°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
19. novembris, 2014
Drukāt

Kad sēt cidonijas jeb aivas? Kur noder to augļi?

Foto - Shutterstock.comFoto - Shutterstock.com

“Kad var sēt īstās cidonijas – tagad rudenī vai pavasarī? Vai sēj dobē vai vispirms kastītēs?” LAIMONIS EZERIŅŠ OGRES NOVADĀ

“Ko darīt ar cidoniju augļiem? Zinu tikai to, ka šie augļi ir veselīgi.” ZINTA V.

Cidoniju jeb aivu (Cydonia oblonga) augļi pēc formas ir līdzīgi āboliem vai bumbieriem, nogatavojoties kļūst dzelteni, tajos ir daudz sēklu. Augļi klāti pelēkbaltām pūkām, kas pazūd, tiem nogatavojoties. Novāc septembra beigās vai oktobra sākumā, kad mizas krāsa mainās no zaļas uz dzeltenu.

– Sēklas bagātīgi klāj līmveida masa. To var noskalot, bet tas ir grūti. Labāk sēklas apžāvēt, lai līme sakalst. Tiklīdz sēklas sakratot grab, tās var izmantot sējai. Ja nav kārtīgi apžuvušas, sēklas salīp pikās un sapelē, – stāsta “Ārijas stādaudzētavas” vadītājs Karolis Treijs.

Tīras sēklas sajauc ar kūdru vai smiltīm. Tās var iebērt labi vēdināmā traukā, uzlikt vāciņu un rudenī ierakt augsnē. Ja izsēs dobē, sēklas izgrauzīs peles.

Var glabāt arī izžāvētas cidoniju sēklas. Pirms sējas tās nepieciešams stratificēt +2…+5 °C temperatūrā 28–32 dienas. Labāk to darīt vēlāk – februārī, marta sākumā. Tās knitinās ļoti ātri, un pusdīgušas ir grūti iesēt. Labāk sēt kastītēs, lai pēc tam var atšķirot labākos sējeņus, ko vēlāk stāda podos.

Lielaugļu formu cidonijas parasti pavairo, potējot vai apsakņojot jaunos dzinumus pie krūma pamatnes. Ja vēlas ierīkot dzīvžogu, vienkāršāk aivas pavairot ar sēklām.

Latvijas dārzos audzē mūsu klimatam labi piemērojušās ziemcietīgas aivu formas – sēklaudžus. Ražas ieguvei labākās ir, piemēram, Vīksnas cidonija, Cidonija Nr. 4, kas izdalīta no P. Upīša fonda. Augļi ir skābi, cieti, ļoti aromātiski, vidēja lieluma. Svaigā veidā nav garšīgi, bet var pagatavot ļoti aromātiskas sulas, biezeņus, marmelādes.

Cidoniju augļiem ir asa garša, kas izzūd, ja tos karsē, gatavojot, piemēram, kompotu vai želeju. Ilgstoši vārot, mainās ne tikai augļu garša (tā kļūst saldāka un līdzinās medum), bet arī krāsa (tā paliek sarkanīga). Ar svaigu cidoniju šķēlītēm rotā gaļas ēdienus.

Svaigi aivu augļi ir ļoti veselīgi, jo satur daudz minerālvielu un vitamīnu. Augu sēklas izmanto medicīnā. Indīgo sēklu apvalki satur viskozas vielas, kas ārstē mutes un rīkles infekciju slimības. Šīs vielas pievieno pretklepus un kakla ārstēšanai paredzētajiem medikamentiem. Dziedniecisko īpašību dēļ aivas plaši izmanto arī ādas kopšanai paredzētajās ziedēs.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+