Mobilā versija
+7.7°C
Gunārs, Vladimirs, Gunis
Ceturtdiena, 8. decembris, 2016
21. februāris, 2014
Drukāt

Baltijā no “McDonald’s” izmantotās cepamās eļļas ražo biodīzeli

Publicitātes fotoPublicitātes foto

Ātrās ēdināšanas restorānu ķēde “McDonald’s” visu Baltijas valstu restorānos gatavošanai izmantoto cepamo eļļu nodod otrreizējai pārstrādei biodegvielas ražošanai, portālam “LA.lv” pastāstīja uzņēmumā.

“McDonald’s” cepamo eļļu patērē kartupeļu frī pagatavošanai, un izmantoto eļļu no visiem Baltijas valstu restorāniem piegādā Lietuvas uzņēmumam “Biomotorai UAB”. Pērnā gada laikā “McDonald’s” kopumā nodeva vairāk nekā 158 tūkstošus litru izlietotās eļļas, no kuriem “Biomotorai UAB” saražoja 135 tūkstošus litru biodegvielas.

“Rūpes par vidi ir daļa no mūsu uzņēmuma ikdienas darbības, un mēs nepārtraukti meklējam veidus, kā otrreizējai pārstrādei nodot gan maltīšu gatavošanā izmantotos pārtikas produktus, gan produktu iepakojumu. Priecājamies, ka Baltijas valstīs maltīšu gatavošanā izmantoto eļļu jau desmit gadus nododam otrreizējai pārstrādei biodīzeļa ražošanai,”izteicies “McDonald’s” rīkotājdirektors Baltijas valstīs Tomašs Navrockis. “Interesanti, ka no 6 litriem cepamās eļļas var saražot 5 litrus biodīzeli. Tas apliecina to, ka izmantotos pārtikas produktus nevajadzētu uzskatīt par atkritumiem – tās ir vērtīgas izejvielas un to pārstrāde pozitīvi ietekmē gan vidi, gan nodrošina biznesa iespējas uzņēmumiem.”

“Esam gandarīti par sadarbību ar “McDonald’s”, kas ļauj kopīgiem spēkiem nodot eļļu biodīzeļa ražošanā! Eļļu, kura tiek savākta no visiem “McDonald’s” restorāniem Baltijas valstīs, tiek apstrādāta ar modernu attīrīšanas un filtrēšanas iekārtu, un pēc tam šo ilgtspējīgo biomasu vedam uz Austrijas un Vācijas biodīzeļdegvielas rūpnīcām. Tur tā kļūst par biodīzeļdegvielu – ilgtspējīgu degvielu ar viszemāko oglekļa dioksīda jeb CO2 izmešu apjomu. Izmantojot biodīzeli, CO2 izmeši ir gandrīz divas reizes mazāki salīdzinājumā ar citām degvielām,” saka “Biomotorai UAB” direktors Donāts Karanausks.

Eiropā jau 80% no “McDonald’s” restorānos izmantotās cepamās eļļas tiek nodota biodīzeļa ražošanai, un “McDonald’s” plāno tuvākajā laikā šo procentu palielināt.

“McDonald’s” restorāniem Baltijas valstīs izmanto augstākās kvalitātes 100% augu eļļu – rapšu un saulespuķu maisījumu – kuru piegādā pārtikas ražotājs “Walter Rau” Vācijā. “McDonald’s” darbības fokuss ir augsta pārtikas kvalitāte un drošība, un maltīšu pagatavošanā uzņēmums izmanto sastāvdaļas, kas atbilst vai pārsniedz Latvijas un starptautiskos standartus.

Papildu rūpēm par ēdienu gatavošanai izmantotās cepamās eļļas otrreizēju pārstrādi “McDonald’s” īsteno arī citas videi draudzīgas iniciatīvas. “McDonald’s” restorānos tiek izmantots energoefektīvs apgaismojums un aprīkojums, kas ļauj būtiski ietaupīt elektroenerģiju. Tāpat “McDonald’s” rūpējas par tīru vidi, nodrošinot savu restorānu tuvākās apkārtnes regulāru sakopšanu, kā arī izmanto videi draudzīgus un mazāka izmēra produktu iepakojumus. Gandrīz 90% uzņēmuma lietotā iepakojuma tiek ražots no atjaunojamajiem resursiem, piemēram, otrreizējās pārstrādes papīra.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+