Laukos
Bizness

Garšai ne vainas…Slieku konfektes nu kļuvušas par īstenību 16

Karameles ar sublimētām sliekām raisīja ļoti lielu izstādes “Rīga Food” apmeklētāju interesi. Foto: Dzintra Švarcbaha

Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģijas fakultātes vadošā pētniece, zinātņu doktore Ilga Gedrovica izstādē “Riga Food 2018” iepazīstina ar laboratorijas apstākļos gatavotām karamelēm ar slieku proteīnu. Slieku olbaltumvielu produkti nākotnē varētu kļūt par svarīgu Latvijas eksporta preci.

Mutē pēc slieku karameles baudīšanas paliek neitrāla garša. Arī iekapsulētā slieka ir bezgaršīga. Ilga Gedrovica teic, ka īstajā produktā būs lieku pulveris, patlaban tārpiņš iekapsulēts mārketinga nolūkā.

Ēdamie kukaiņi ir visjaunākā tendence pārtikas produktu ražošanā. Kāpēc? Viens no iemesliem ir augstais olbaltumvielu saturs. Gaļā to īpatsvars ir 24% – 26%, bet I. Gedrovicas vārītajā karamelē 72%!

I. Gedrovica piedalās ES starptautiskā projektā “Jauni olbaltumvielu” avoti”. Pēc pirmā no trīs projekta gadiem ir izpētītas Latvijā pārtikas produktu ražošanā izmantojamie tārpi un laboratorijā sagatavotas slieku proteīna karameles. “Akcents šajā reizē ir uz atraktīvu tēmas popularizēšanu, nevis uz karameli. Vissvarīgākais ir cilvēku izglītošana. Mūsu kultūrā nav pieņemams kukaiņu un kāpuru lietojums, tāpēc tas ir jāpopularizē, lai nākotnē, kad šāds olbaltumvielu lietojums būs nepieciešamība, tie jau būtu izpētīti,” teic pētniece.

Viņa pērn intervijā žurnālam “Agro Tops” mierināja lasītājus, ka Latvijā pietiek olbaltumvielu no klasiskiem avotiem (gaļa, pākšaugi un citi produkti), tāpēc no tārpiem veidotie produkti varētu būt ienesīga Latvijas eksportprece.Starp citu, nākamo mēnešu laikā taps režisora Vara Braslas jaunā spēlfilma, kur aktieri praksē baudīs Gedrovicas pētījuma rezultātus. Proti, ēdīs picu ar sliekām un slieku salātus.
Tātad Latvijas pētniece ir sagatavojusi bāzi perspektīvam eksporta produktam. Vajadzīgi uzņēmēji, kas viņas inovāciju ieviesīs ražošanā.

LA.lv