Mobilā versija
-3.1°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
17. marts, 2013
Drukāt

Iepazīsimies: batātes! + receptes no šī neparastā dārzeņa

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

“Pastāstiet, lūdzu, kā garšīgi pagatavot batātes? Skatos, lielveikalos tagad tās ir nopērkamas un maksā vien nedaudz pāri latam kilogramā.” 
Zane B. Salaspilī

 

Lai gan batāti (Ipomoea batatas) dēvē par saldo kartupeli, biologiem šie augi ir ļoti atšķirīgi, jo batāte ir tīteņu dzimtai piederīga. Dabā aug Amerikas tropu rajonos, bet plaši to kultivē arī Ķīnā, Nigērijā, Indijā un citur.

Izcepti bumbuļi mazliet atgādina mūsu kartupeļus, tikai garša ir nedaudz saldāka. Daži batātes jauc ar topinambūriem, jo arī tos nereti dēvē par saldajiem kartupeļiem.

Batātēm ir augsta uzturvērtība, tās ir bagātas vitamīniem. Viena glāze saldo kartupeļu satur 65 % C vitamīna diennakts normas. Īpaši tagad, pavasarī, kad mūsu kartupeļi vairs ne pēc kā negaršo, iesakām izmēģināt! Saldie kartupeļi bagātīgi satur kalciju, kāliju, B grupas vitamīnus, beta karotīnu. Ja testē tīro garšu, nepieliekot pat sāli, izcepts vai izvārīts batātes bumbulis garšo kaut kur starp ķirbi un parasto kartupeli. Ja zina, kādas garšvielas pievienot, var iegūt patiešām neprasti garšīgu maltīti. Piedāvājam dažus variantus.

 

 

PADOMS

Cepot batātes cepeškrāsnī, netaupiet sviestu, tad šī dārzeņa garša ir neatvairāma!

 

 

Ceptas ar spinātu mērci (4 porcijas)
ceptas_ar_spinatu_merci

• 3 – 4 batātes,

• 100 g sviesta,

• 2 ēdamkarotes tumši brūnā cukura,

• 2 ķiploku daiviņas,

• 100 g svaigu spinātu,

• 100 g skābā krējuma,

• ½ tējkarotes sāls,

• ½ tējkarotes maltu melno piparu,

• pāris timiāna zariņu.

Batāti nomazgā, ja nav bieza, sažuvusi miza, ko gan der nomizot. Sagriež centimetru biezos frī gabaliņos, saviļā kopā ar maltajiem pipariem, sakapātiem ķiplokiem, tumši brūno cukuru un sāli, pievieno mīkstu sviestu, sakrata un liek pannā cepties +180 °C, kamēr mīksti un zeltaini brūni. Kad gatavi, pārkaisa ar svaigu sakapātu timiānu. Blenderī pagatavo mērci, sajaucot spinātus ar mazliet ūdens, tad pievienojot skābo krējumu, sāli pēc garšas. Pavasarīgi viegla un garda maltīte. Amerikāņi batātes, šādi saceptas ar tumši brūno cukuru, bieži ēdot Pateicības dienā pie cepta tītara.

 

Zupa ar lēcām (6 porcijas)

zupa• 2 batātes,

• 1 burkāns,

• 100 g lēcu (oranžās vai dzeltenās),

• 1 kubiņš bioloģiskā dārzeņu buljona,

• 2 ēdamkarotes sviesta,

• 1 ēdamkarote svaigi malta ingvera,

• ½ tējkarotes kurkumas,

• ½ tējkarotes maltu melno piparu,

• ½ – 1 tējkarote sāls.

Burkānus un batātes nomizo, sagriež kubiņos un apcep uz pannas sviestā. Pievieno garšvielas un cep vēl 4 – 5 minūtes. Tad pielej 1,2 – 1,4 litrus verdoša ūdens, pieliek buljona kubiņu, sāli un lēcas, vāra 15 minūtes. Pasniedz ar zaļumiem un skābo krējumu. Ļoti aromātiska zupiņa ar asumiņu!

 

Čipsi (4 porcijas)
chipshi

• 2 batātes,

• 100 g Parmezāna siera,

• 1 ēdamkarote paprikas pulvera,

• 1 tējkarote ķiploku sāls.

Batātes nomizo, sagriež plānās šķēlītēs un liek uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Pārber smalki rīvētu Parmezāna sieru, pārkaisa paprikas pulveri un ķiploku sāli. Cep +180 °C aptuveni 20 minūtes, kamēr šķēlītes paliek gaiši brūnas un izcepušās mīkstas. Sanāk ļoti garda uzkoda!

 

 

 

Dārzeņu mix (6 porcijas)

daarzenju_mix• 1 batāte (~500 g),

• 500 g burkānu,

• 500 g kartupeļu,

• 50 g sviesta,

• 1 paciņa kausētā siera Dzintars,

• sāls un malti melnie pipari.

Dārzeņus sagriež lielos gabalos un liek uz restītēm tvaicēties, kamēr mīksti. Tad tos saspaida kopā ar sviestu. Pievieno kausēto sieru, sāli un piparus. Iznāk garda, veselīga un aromātiska biezputra, kas ideāli sader ar gaļas ēdieniem.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+