Praktiski
Receptes

Kokosrieksts: uztura speciāliste neiesaka aizrauties ar tā lietošanu ēdienkartē 16

Foto – Shutterstock

Indonēzijas iedzīvotāji apgalvo, ka kokosriekstam ir tikpat daudz lietojuma veidu, cik gadam dienu.

Kopra (sadalīti un izžāvēti kokosriekstu kodoli) tiek izmantota matraču, spilvenu, paklāju, suku un virvju darināšanai, no kokosrieksta čaulām top trauki un mākslas priekšmeti. Kokosriekstu pienu, eļļu, sviestu un skaidiņas izmanto ne tikai Āzijas virtuvē. Par dzīvības koku sauktā palmu dzimtas auga produktus iesaka veselības uzlabošanai. Vai tiešām tie ir tik vērtīgi?

Ēdienkartē – ar mēru

Kokosrieksti daudziem asociējas ar našķiem Raffaello un Bounty. Veselīga dzīvesveida piekritēji nereti izvēlas kokosriekstu pienu un kristālisko kokosriekstu cukuru, kas saturot kāliju, kalciju, cinku, kā arī C vitamīnu. Cilvēki, kas slimo ar cukura diabētu, uzturā mēdz lietot kokosriekstu miltus: tie nesatur glutēnu, toties ir bagāti ar proteīnu un šķiedrvielām. Šo produktu pozitīvās īpašības esot arī zemais glikēmiskais indekss un dabīgā iegūšanas metode

Taču uztura speciāliste Guna Rijkure iesaka neaizrauties ar kokosriekstu produktu iekšķīgu lietošanu. Indonēzijā, Malaizijā, Filipīnās, Indijā un Šrilankā uzturā nelieto tik daudz gaļas un govs piena produktu, tāpēc šo reģionu iedzīvotāji kokosriekstus slavē.

“Zinātniskos pētījumos nav pierādīts, ka kokosriekstu eļļas lietošana uzturā līdzētu pret sirds un asinsvadu un citām slimībām. Galvenā problēma ir lielais piesātināto tauku daudzums, kas rosina aptaukošanos, aterosklerozi. Vajadzīgos piesātinātos taukus organisms spēj sintezēt pats, tāpēc tos vajag uzņemt pavisam maz, īpaši, ja pieejami govs piena produkti. Toties vegāniem, kuri nelieto dzīvnieku izcelsmes produktus, šis ir labs tauciņu uzņemšanas veids. Ar treknāko kokosriekstu pienu var aizstāt saldo krējumu desertā, zupā, mērcē, kārtojumā. Kokosriekstu piens ir piemērots cilvēkiem ar laktozes, piena olbaltumu nepanesību.”

Izvēloties rafinēto kokosriekstu eļļu cepšanai un karsto ēdienu pagatavošanai, jāatceras par tās dūmošanas punktu – 232 grādiem. Kokosriekstu skaidiņās, ko izmanto našķu panēšanai, dekorēšanai, ir ne vien vērtīgā laurinskābe, vidēji garo ķēžu taukskābe, bet arī pamatīga piesātināto tauku deva – 57,2 grami uz 100 gramiem produktu. Tās ir 354 kalorijas.

Ja paretam apēdīsim kādu saldumu, fritētu produktu ar kraukšķīgu garoziņu no Taizemes vai Ķīnas virtuves, nekas ļauns nenotiks, tomēr ikdienas ēdienkartē kokosriekstu produktus noteikti nevajadzētu iekļaut, brīdina uztura speciāliste. “Vitamīni, kas tur ir, nespēj kompensēt piesātināto taukskābju kaitīgumu. Nodrošināt sevi ar vitamīnu buķeti varam, ēdot olas, augstvērtīgu liesu gaļu, rupjmaizi, kartupeļus un vietējos dārzeņus. Atkarībā no ķermeņa konstitūcijas jāizsver, cik daudz un ko katrs var atļauties, bet būtiskākais ir ēst daudzpusīgi.”

Lorem ipsum
FOTO: Leta

Skaista kā Sābas ķēniņiene

Skaistumkopšanā kokosriekstu eļļa kļuvusi teju par kulta produktu. Šī eļļa ātri uzsūcas un atšķirībā no dārgiem sejas krēmiem nesatur slēptos parabēnus. Lietojot acu un dekoltē zonai, tiek baroti ādas dziļākie slāņi.

Sausai ādai, ādas lobīšanās gadījumā, pēc pīlinga, depilācijas, skūšanās, arī pēc sauļošanās kokosriekstu eļļa ir viens no labākajiem dabiskajiem ādas mitrinātājiem, reģenerētājiem, nomierinātājiem.

Ja pie rokas nav acu un sejas kosmētikas noņemšanas līdzekļa, var izmantot kokosriekstu eļļu, ko pēc tam noskalo ar siltu ūdeni.

Sābas ķēniņiene esot reizi nedēļā izmantojusi īpašu skaistuma kopšanas līdzekli. No rīta samaisījusi kokosriekstu pienu ar glāzi kazas piena, pusi izdzērusi tukšā dūšā un ar otru pusi ierīvējusi ķermeni. Iespējams, tieši šī sievišķīgā viltībiņa dienvidu karalienei palīdzējusi savaldzināt ķēniņu Zālamanu.

Kokosriekstu eļļa veicina skropstu, matu augšanu, novērš blaugznu veidošanos, jo tā satur 90% triglicerīdu un dažādas bioloģiski aktīvas vielas. Maskas veidā eļļu ieziež galvenokārt matu galos un pie saknēm. No pārcenšanās jāuzmanās garu matu īpašniecēm, jo eļļa dziļi iesūcas matos, pasargājot tos no olbaltumvielu un mitruma zuduma. Bet, lai to izmazgātu, būs vajadzīgs vairāk ūdens un šampūna.

Krāsotiem, balinātiem, trausliem matiem var uzlikt masku, ko pagatavo no 4 tējkarotēm kokosa eļļas, 2 tējkarotēm olīvu eļļas, 1 tējkarotes mandeļu eļļas un 4 pilieniem ēteriskās eļļas (var nelikt). Visu sajauc, uzsilda, uzklāj uz matiem visā to garumā un patur 15–40 minūtes, pēc tam matus izmazgā.

Vesels kā kokoss

Kokospalmu dzimtenē to augļus lieto diarejas (caurejas) ārstēšanai, no mīkstuma izgatavo ausu pilienus un ar sadedzināta kokosrieksta pelniem ārstē čūlas un ievainojumus. No koka saknēm pagatavots novārījums veicina urīnceļu veselību un dziedē cingu. Austrumu medicīna iesaka lietot kokosriekstus, lai uzlabotu vairogdziedzera darbību, pieveiktu zarnu parazītus, novērstu vēdera pūšanos un aizcietējumu, uzlabotu redzi un potenci.

Kokosriekstu eļļu visā pasaulē izmanto arī tradicionālajā medicīnā: abscesu, astmas, klepus, bronhīta, aizcietējumu, tūskas, dizentērijas, ausu sāpju, kašķa, kuņģa darbības traucējumu un citu slimību ārstēšanai. Eļļas sastāvā esošā laurinskābe spēj iznīcināt baktērijas, vīrusus, sēnītes, atvairīt infekcijas.

Reģionos, kur kokosriekstu eļļu ikdienā izmanto ķermeņa kopšanai, sievietes nezina, kas ir celulīts. Arī tumšādaino dāmu sejas un kakla āda mēdz būt gludāka, tvirtāka nekā gaišajām sugas māsām. Mūsdienu zinātne to skaidro ar kokosriekstu eļļas spēju uzturēt saist­audu elastību, pasargāt no brīvo radikāļu iedarbības, aizkavēt pigmentācijas plankumu rašanos saules un novecošanas procesu ietekmē.

Novērots, ka kokosriekstu eļļa paātrina saplaisājušu papēžu, brūču, čūlu, apdegumu sadzīšanu, neatstājot rētas. Tā veiksmīgi aizstāj lētu lūpu balzamu, kad diskomfortu izraisa sasprēgājušas, sausas lūpas. Šī eļļa arī der, ja nagi cieš no vitamīnu trūkuma vai arī kutikulas ir sausas neatkarīgi no sezonas.

LA.lv