Mobilā versija
+5.2°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
10. jūnijs, 2014
Drukāt

Lai pikantāk!
 Uzzinām vairāk par zilo sieru + 2 receptītes

Foto - ShutterstockFoto - Shutterstock

Veikalos jau nopērkama salātu jaunā raža. Arī siltumnīcās tās krietni paaugušās. Atliek vien pievienot kādu svaiga gurķa vai tomāta šķēli, redīsus, sīpollokus, dilles un – gardi svaigu dārzeņu salāti gatavi. Bet cik ilgi ēdīsi vienus un tos pašus salātus? Ja tiem piedrupina klāt zilo sieru, iegūst pavisam citu, daudz pikantāku ēdienu. Turklāt tā saukto zilo sieru var pievienot ne tikai dārzeņu salātiem, bet arī mērcēm, dārzeņu sacepumiem un zupām, kā arī pildīt ar to gaļu.

Uztura speciāliste INGA ŠIRINA stāsta, ka zilais siers radies Itālijā. Leģenda vēstī, ka tas tapis nejaušības dēļ. Iedzēris siera meistars siera mucā atstājis neapēstu maizes klaipa gabalu. Kad ieradies apraudzīt siera nogatavināšanās procesu, ieraudzījis, ka pelējums no maizes pārgājis uz sieru, padarot to zilu. Tā radies pirmais zilais siers.

– Mūsdienās populārākie zilie sieri nāk no Francijas (rokfors), Itālijas (gorgonzola) un Anglijas (stiltons). Tos gatavo no govs, kazas vai aitas pilnpiena, nogatavināšanas procesā izmantojot pienskābās baktērijas un penicilīna sēnīti. To ietekmē sieram rodas zaļas, zilas, melnas vai pelēkas strīpas vai plankumi. Visiem zilajiem sieriem ir raksturīga diezgan asa un sāļa garša, taču garšas īpašības var variēties atkarā no šķirnes, klimata, siera izmēra, formas, nogatavināšanas laika un citiem faktoriem. Pelējuma daudzums un krāsa ir atkarīga no tā, cik sieram nogatavināšanas procesā nodrošināts skābeklis. Tomēr jāatzīst – pelējums siera uzturvērtību nepaaugstina.

Salīdzinājumā ar citiem sieriem zilajos sieros ir diezgan augsts tauku saturs. Bet uzturvērtības ziņā – līdzīgi pārējiem sieriem – tie ir labs dzelzs, kalcija un citu minerālvielu un vitamīnu avots. Zilie sieri satur arī daudz vērtīgu nepiesātināto taukskābju. Tomēr iekļaut bērnu uzturā šos sierus nav ieteicams. Viņiem galdā jāceļ siers ar mazāku sāls daudzumu un maigu garšu. Pārlieku augstā sāls un tauku satura dēļ arī pieaugušajiem nav vēlams aizrauties ar šo sieru lietošanu. Taču, iekļauti uzturā ar mēru, zilie sieri ir labs veids, kā bagātināt un dažādot veselīgu ēdienkarti. Pievienojot ēdienam pat pavisam nedaudz zilā siera, iegūstam izteiksmīgu un pikantu garšu, – stāsta Inga Širina.

Lai noskaidrotu, cik plašs ir zilo sieru piedāvājums, devos uz lielveikaliem “Rimi” un “Stockmann”. “Rimi” plauktos atradu sešpadsmit veidu sierus ar zilo pelējumu dažādām gaumēm: no spilgti zila līdz zilpelēkam, kā arī vienu neparastu sieru ar rozā pelējumu bez laktozes. 200 grami šā Vācijā ar zīmolu “Goldsteig” ražotā “Limburg” siera maksā EUR 2,99. Jāatzīst, tā īpatnējo aromātu varēja sajust pat cauri iepakojumam. Vēl no glīti safasētajiem sieriem “Rimi” dabūjams “Blue Stilton” (Lielbritānija, 125 g – EUR 3,97), “Castello Danish Blue” tradicionālais (Dānija, 100 g – EUR 1,84), “Roquefort cantorel” (Francija, 100 g – EUR 3,66), “Royal blue” (Vācija, 100 g – EUR 1,27), “Turek blue” (Čehija, 100 g – EUR 1,68) un “Cambozola” (Vācija, 150 g – EUR 2,53). Plašs “Rimi” ir arī sveramo zilo sieru klāsts. Cenu amplitūda no EUR 7,99 kg līdz EUR 19,59 kg. Viens no tiem – “Friendship budre” (Dānija, EUR 11,99 kg) – gatavots no kazas piena.

Lielveikalā “Stockmann” pircēji var izvēlēties starp sešpadsmit veidu sieriem ar zilo pelējumu cenu amplitūdā no EUR 12,21 par Dānijā gatavotā “Dane blue” siera kilogramu līdz EUR 36,92 par Francijā gatavotā “Roquefort Pappilon” aitas siera. Daļa šā veikala plauktos atrodamo sieru bija nopērkami arī “Rimi”, bet citi ir iepriekš neredzēti, piemēram, Francijā ražotais “Forme D’ambert” (EUR 13,50/kg) un “Blu D’auvergne” (EUR 18,25), Itālijā gatavotais “Gorgonzola” (EUR 16,51/ kg), zilais siers “Valdeon” no Spānijas (EUR 24,47/ kg) un citi. Pēdējais ir ar ļoti izteiktu pelējumu, acīmredzot paredzēts īstiem zilā siera cienītājiem.

 

Ar sieru pildīta 
vistas fileja 


Foto - Shutterstock.comFoto - Shutterstock.com

Vistas fileju noskalo. Resnākajā galā, iegriežot ar asu nazi, veido pēc iespējas dziļāku kabatu. Tajā pilda ķiploka šķēlītes un kubiņos sagrieztu zilo sieru. Lai siers cepot netek ārā, kabatu aizsprauž ar koka irbulīšiem. Apviļā sakultā olā un oranžajā rīvmaizē. Vispirms no abām pusēm apcep uz pannas, pēc tam 20 min karsē cepeškrāsnī 180 grādos. Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem vai rīsiem un svaigu dārzeņu salātiem.

Garneļu 
un zilā siera salāti 


garnel

Garneles atkausē, notīra. Ātri apcep sviestā, pievieno sadrupinātu zilo sieru, maltos melnos piparus un samaisa, ļaujot sieram izkust. Uz šķīvja kārto rukolas salātus, sagrieztu svaigu gurķi un tomātus, pārlej ar garneļu un zilā siera mērci. Pasniedz kopā ar grauzdiņiem vai maizi “Ciabatta”.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+