Mobilā versija
-1.7°C
Niklāvs, Nikola, Nikolajs, Niks
Otrdiena, 6. decembris, 2016
15. marts, 2012
Drukāt

Lizetes BLOGS: Garšvielu maisījumi

garsvielas

Garšvielu piedāvājums veikalos ir plašs, stendi ir pārpildīti: zilas, baltas krāsas paciņas, viena par otru dārgāka un pievilcīgāka… Tad nu šoreiz īsi par to, ko un kā labāk izvēlēties no mana, uztura speciālista, skatu punkta.

 

Parasti valda uzskats, jo lielāku cenu maksājam, jo kvalitatīvāks produkts tiek iegādāts. Taču, pērkot garšvielu maisījumus, šī dzīves gudrība ļoti bieži neatbilst patiesībai. Pavērojiet, kas atrodas jūsu iemīļotajā garšvielu paciņā! Vai gatavojot mājās kādu zivs ēdienu, ir nepieciešams kāds biezinātājs? Vai ir nepieciešama palmu eļļa, pievienojot vienkārši kaltētu dārzeņu maisījumu? Skābuma regulētājs?
Garšas pastiprinātāji? Tie ir tikai daži piemēri, taču, domājot loģiski, vai mums tas ir nepieciešams, vai mums ir nepieciešamas šīs pārtikas piedevas, gatavojot mājās?

 

 

Lizete Māldere, uztura speciāliste. “Mīlu jaunas, spontānas un inovatīvas idejas. Mīlu ēdienu un viss kas saistīts ar to. Patīk vērot, analizēt un izprast cilvēku ēšanas paradumus. Ļoti patīk arī gatavot un
izdomāt arvien jaunākus un efektīvākus risinājums, kā dzīvot labāk.

 Brīvajā laikā sapņoju: ka dienās zināšu visu. Mīļākais izteiciens: “Pieredze ir jākrāj!””

 

 

Tālāk sīkāk aprakstīšu divas populāras vielas, ar kurām es ieteiktu sākt un ieteiktu izslēgt no savas ēdienkartes.

Sāls

Diezgan tipiski ikviena latvieša virtuvē ir sāls pievienošana jebkuram ēdienam. Vidēji Latvijā patērē 7g/dn sāls (nepieciešams 4 -5g), taču uzskatu, ka šie dati neparāda latvieša patieso mīlestību pret šo balto vielu, tāpat arī saslimstība ar sirds un asinsvadu slimībām nesamazinās. Tāpēc ieradums – šķipsniņa sāls tur, šķipsniņa sāls te… – ir jāiznīcina!

 

Vai kāds kādreiz ir pagaršojis ikdienišķo garšvielu maisījumu “Piedeva gaļas ēdieniem”? Un sapratis, cik sāļš patiesībā ir šis maisījums? Pievienojot šādu garšvielu maisījumu, galīgi nav nepieciešams vēl papildus pievienot tik ikdienišķo sķipsniņu. Šādi garšvielu maisījumi satur aptuveni 60% sāli (!).

 

Vai kāds kādreiz ir pagaršojis ikdienišķo garšvielu maisījumu “Piedeva gaļas ēdieniem”? Un sapratis, cik sāļš patiesībā ir šis maisījums? Pievienojot šādu garšvielu maisījumu, galīgi nav nepieciešams vēl
papildus pievienot tik ikdienišķo sķipsniņu. Šādi garšvielu maisījumi satur aptuveni 60% sāli (!).

Sāls gluži kā narkotikas izraisa atkarību, to gribas pievienot vēl vairāk un vairāk… Bet vai mums gribas būt atkarīgiem no kaut kā tāda?

Ieteikums: lai atradinātos no pārmerīga sāls daudzuma izmantošanas ēdienkartē, sāciet ar to, ka ēdieniem pievienojiet tikai šos garšvielu maisījumus un tad lēnā garā tos aizvietojiet ar ķiplokiem, mārrutkiem, sinepēm, dillēm u.c garšaugiem.. Esiet vērīgi, veikalos ir atrodami arī garšvielu maisījumi, kas nesatur sāli!

 

E -621 Mononātrija glutamāts

Garšas pastiprinātājs, kas atrodas gandrīz visos garšvielu maisījumos. Pievienojot šāda veida garšvielu maisījumu, pat veci un sasmakuši produkti garšos labi, jo tas pastiprina produktam piemītošu garšu un/vai aromātu. Taču šis garšas pastiprinātājs nav nemaz tik nevainīgs, lielos daudzumos un ilgstoši lietojot tas var izraisīt dažādas veselības problēmas, piemēram, galvassāpes, pastiprināt astmas lēkmes, provocēt depresiju, izraisīt gremošanas traucējumus u.c. veselības problēmas.

Šo garšas pastiprinātāju izmanto visa pasaule – tas gluži tāpat, kā sāls ir ieceļams atkarību radošo vielu sarakstā.

Ieteikums: Veikalos ir plašs garšvielu klāsts, kas nesatur E-621 un cenas ziņā bieži vien ir pat lētāks nekā iemīļotie garšvielu maisījumi. Izvairies, jo varbūt tavam sliktajam garastāvoklim un galvassāpēm iemesls meklējams ir tepat tavā garšvielu plauktiņā!

Tāpēc esiet vērīgi! Ja pastāv iespēja tik vienkārši un nesāpīgi uzlabot savu dzīves kvalitāti – šo iespēju nevar laist garām – izmantojiet!

 

Varat lasīt arī citus uztura speciālistes Lizetes Mālderes blogus:

Gudra našķēšanās

Varbūt laiks mainīt maizes ēšanas paradumus?

Dilemmas par gaļu

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+