Foto – Anda Krauze

Maltīte savu tuvāko priekam 0

Dobelniece Natālija Rogova pirmā atsaucās “Latvijas Avīzes” kulinārijas recepšu konkursam un tā noslēgumā ieguva galveno balvu. Uzmetot acis Natālijas iesūtīto recepšu ilustrācijām, varēja nodomāt, ka darīšana ar profesionāli. Taču gados jaunā mājsaimniece pavāru skolās nav gājusi – viņai vienkārši patīk darboties virtuvē. 


Reklāma
Reklāma

 

 

Netīkamā mājturība

Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 1
TV24
“Jāklausās, ka esam šmaukušies.” Par netaisnību un piemaksām tiem pensionāriem, kuri strādājuši padomju laikā
Neizmet, turpini izmantot – 10 praktiski pielietojumi ikdienā tavam vecajam viedtālrunim 7
Lasīt citas ziņas

Mazliet mulsina Natālijas atzīšanās, ka skolas gados pati netīkamākā stunda bijusi mājturība. Paciesta kā neizbēgamas klaušas, visu darījusi gariem zobiem un ar talantiem nav izcēlusies.

 

– Mājturības stundās acīmredzot traucēja sajūta, ka ikvienu kustību uzrauga, – Natālija saka. – Joprojām man virtuvē vislabāk veicas bez lieciniekiem.

 

CITI ŠOBRĪD LASA

Šodien, kad pašai sava ģimene, par labāko skolu viņa uzskata mammas un vecmāmiņas paraugu ikdienas un svētku maltīšu gatavošanā. Vispievilcīgākā bija rosība virtuvē pirms Ziemassvētkiem, Jāņiem vai ģimenes locekļu goda dienām. Tad vienmēr tapa kaut kas īpašs. Mammas kroņa numurs bija strēmelītēm līdzīgie cepumi, un šo veidolu tie ieguva pēc smilšu mīklas izspiešanas cauri gaļas maļamās mašīnas sietiņam piestiprinātās plāksnītes caurumiņiem. Plāksnīti pabīdot, ieguva atšķirīgi ciļņotas bālas desiņas, kas cepeškrāsnī pārtapa trauslā, smaržīgā un mutē kūstošā kārumā. Ar noteikumu, ka mīklas gatavošanā ievērotas sviesta, miltu un piedevu proporcijas.

Tādā ziņā vecmāmiņas princips bija vienkāršāks. Viņa apgalvoja, ka rauga mīklu garšīgajiem pīrāgiem un plātsmaizēm iemaisot pēc izjūtas: rokas taču pasaka priekšā, būs labi vai kaut kā vēl trūkst. Kad Natālija mēģināja šo valodu sadzirdēt, viņas rokas vispār atsacījās runāt. Varbūt nesaprata, ko īsti vajadzētu sacīt, bet no tik mistiskas vielas kā rauga mīkla labāk turēties pa gabalu, viņa toreiz domāja. Tagad Natālija mājās bieži cep maizi, nebaidoties no eksperimentiem ar sastāvdaļām, un viss izdodas.

 

Pārsteigums pašai

Tīmekļa telpā Natāliju pazīst – viņa izveidojusi un uztur kulinārijas blogu. Tā cienītājus, iespējams, izbrīnīs ziņa, ka pievilcīgo fotoattēlu un labi uztveramo tekstu autore savu pirmo našķi jeb visparastākās biskvīta mīklas torti pagatavojusi tikai pirms trijiem gadiem. Gribējies palutināt ģimenes vīriešus – gan dēliņš, gan dzīvesbiedrs lieli kārumnieki, bet veikalā pieejamie saldumi vienveidīgi un, ko tur slēpt, cenas sāpina maciņu.

– Pirmo cepienu ar šodienas pieredzi vērtējot, vairāk par stabilu trijnieku nesanāk, – Natālija atceras. – Kaut arī centos, torte neizdevās īpaši pievilcīga. Tomēr labā garša bija pārsteigums pašai un iedrošināja turpinājumam.

 

Trīs labās lietas


Daudzām gados jaunām sievām un mātēm, kuras pēc bērnu piedzimšanas kļuvušas par mājsaimniecēm, tīmeklis paver iespēju nezaudēt sabiedrisko aktivitāti un pilnveidoties. Natālija tam ir dzīvs piemērs. Secinājusi, ka interese par mājās gatavotiem ēdieniem vēršas plašumā, viņa nolēma izplatīt savu pieredzi. Bloga pamatu veidošanu gan ierādīja datora lietu zinātājs, taču visi turpmākie soļi ir pašas.

Reklāma
Reklāma

– Kulinārijas forumos uzdotos jautājumus un atbildes papētot, redzēju, kā cilvēkus mēdz apmulsināt daža ēdiena recepte: sastāvdaļas uzskaitītas, bet īsajā pagatavošanas izklāstā gandrīz vienmēr kaut kas palicis nepateikts. Piemēram, receptēs bieži lietotais vārdiņš “pievieno” var nozīmēt gan paviršu sajaukšanu, gan rūpīgu iemaisīšanu, arī kulšanu vai putošanu noteiktā temperatūrā un režīmā. Tāpēc ir svarīgi ilustrēt darbību secīgumu, – Natālija uzsver šāda bloga nozīmīgumu. – Jūtu, ka tas man izdodas – saņemu arī pateicības. Tad gandarījums, ka mana pieredze kādam noderējusi.

Viņas vietnē redzamo maltīšu ilustrāciju autore ir pati Natālija. Ēdienu fotografēšana nemaz nav vienkārša. Lai gan zupas šķīvji, cepeši, pankūkas, tortes utt. nekustēdamies stāv, kur namamāte nolikusi, pirms fotografēšanas “jāatkož” dažādie gaismas leņķi, – tikai tad bildes izdodas.

– Maltīšu gatavošanā iedziļinoties, tai līdztekus iznāca apgūt datora un interneta iespējas, kā arī fotografēšanu, – Natālija secina. – Un kopā iznāk trīs labas lietas!

 

Našķu parāde

Natālija ir pieredzējusi kulinārijas konkursu dalībniece, kam grēks sūdzēties par veiksmes trūkumu. Pēdējā laika sasniegumi – pirmās vietas graudu pārslu ražotnes recepšu konkursā un “Latvijas Avīzes” rīkotajā. Tam viņa iesūtīja krāšņi noformētu našķu parādi, ilustrējot visas darbības, kuru iznākumā rodas kārdinošas tortes, pīrāgi, cepumi un deserti. Jāpiebilst, ka šis krāšņums top visparastākajos apstākļos: Rogovu virtuvē ir trīsdesmit gadus veca gāzes plīts, bet no tehniskā aprīkojuma – mikseris un blenderis, abi bez ekstrām.

 

Ģimenes godu priekšvakarā tie dabū trūkties, jo namamāte tuviniekus jau tiktāl izlutinājusi, ka, pie galda sēžoties, viesi nekautrējas pavaicāt: “Ar ko jaunu atkal cienāsi?”

 

– Manējiem vislabāk garšo našķi ar pildījumiem, kuros izmantots skābais krējums, – saka Natālija. – Ir bijuši mudinājumi cept tortes pēc pasūtījuma, bet diezin vai to kādreiz uzņemšos. Man patīk gatavot kārumus un īstenot no tādiem pašiem kulinārijas entuziastiem aizgūtas idejas, tomēr nav pārliecības, ka nākotnē virtuve varētu kļūt par algota darba telpu.

 

No Natālijas Rogovas recepšu pūra*

Cepumi “Maigie taurentiņi”

1 vārīta biete (apelsīna izmērā), 2 ēd. k. citrona sulas, 100 g 
svaigā siera, 1 ola, 0,5 glāzes cukura, 50 g sviesta, ap 500 g kviešu miltu, 15 g cepamā pulvera
. Smalki rīvētu bieti sablendē kopā ar citrona sulu un svaigo sieru, bet olu – ar cukuru un sviestu. Abus maisījumus sajauc, 
pakāpeniski ber klāt ar cepamo pulveri sajauktus miltus un 
mīca, kamēr mīkla nelīp pie rokām. Trīs stundas to izturot 
ledusskapī, veido cepumus: uzkaisa mazliet miltu un rullē, cik 
biezus cepumus vēlas (plānākie būs kraukšķīgāki). Ar sirsniņas 
formu izspiež “spārniņus”; tos apvērš uz augšu (miltu skartā 
virsma paliek apakšā), “ķermenim” izvirpina mīklas desiņu. Daļas 
sastiprina kopā, uzsmērē olu un cep 200 grādos.

 

 

 

 

* Citas “Latvijas Avīzei” iesūtītās receptes varat aplūkot, uzklikšķinot saitei http://receptes.la.lv
Tur atradīsiet gan “Rudzu medus cepumu”, gan “Neparastā deserta”, “Šokolādes–cukini kēksa” – labas un viegli īstenojamas receptes.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.