Foto – Timurs Subhankulovs

Pirms kartupeļi nonāk apcirknī 0

Kas tās tādas par vielām, ko uzsmidzina zaļiem kartupeļu lakstiem, lai tie ātrāk nokalst un var rakt? Dzirdēju, ka lielie kartupeļu audzētāji ar tādām rīkojoties…
Fēlikss Bauskas novadā

Līdz kuram laikam jānorok vēlo šķirņu kartupeļi, kas paredzēti glabāšanai ziemā?
 E. Rudzīte Mārupes novadā

Reklāma
Reklāma

 

Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 1
Neizmet, turpini izmantot – 10 praktiski pielietojumi ikdienā tavam vecajam viedtālrunim 7
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija 178
Lasīt citas ziņas

VAAD Augu aizsardzības departamenta Augu aizsardzības līdzekļu reģistrācijas daļas referente Anitra Prekele apstiprina, ka kartupeļu lapu nokaltēšanai, ja tas nepieciešams, audzētāji var izmantot desikantus. Latvijā reģistrēti divi: diqua (deva – 4 l/ha) un reglons super (deva 2 – 4 l/ha). Abus atļauts izmantot vienu reizi sezonā, ievērojot 14 dienu nogaidīšanas laiku. Tie ir 2. reģistrācijas klases preparāti, ko atļauts iegādāties un lietot zemniekiem, kuriem ir apliecība par augu aizsardzības zināšanu minimuma apgūšanu.

Atbildot uz jautājumu par vidēji vēlo un vēlo šķirņu kartupeļu rakšanas laiku, SIA “Aloja-Starkelsen” agronome Aiga Kraukle norāda, ka tas atkarīgs no augsnes temperatūras. Kā liecina novērojumi, ja temperatūra ir zemāka par +10 °C, bumbuļi kļūst jutīgāki pret mehāniskām traumām, pastiprinās arī dažādu slimību infekcijas risks.

 

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai veicinātu bumbuļu nobriešanu un sagatavošanos glabāšanas periodam, pāris nedēļu pirms kartupeļu vākšanas nopļauj lakstus. Piemājas saimniecībās bojātos un sīkos kartupeļus parasti izēdina cūkām vai mīkstbarībā mājputniem. Ja nav, kas tos apēd, labāk kompostēt, nevis atstāt uz lauka, citādi nākamajā gadā tie būs infekciju avots.

 

Pirms ievietošanas pagrabā ir ļoti svarīgi bumbuļus nožāvēt. Tiem nepieciešams sadziedēt rētas (temperatūrā virs +10 °C) un tad pakāpeniski, bez straujām svārstībām, atdzist līdz vēlamajai glabāšanas temperatūrai. Kartupeļu vēdināšana un atdzesēšana var ilgt 20 – 45 dienas. Berot apcirkņos vai konteineros, kartupeļiem nevajadzētu krist no augstuma, kas lielāks par 25 centimetriem.

Ja kartupeļi novākšanas laikā salijuši, aplipuši ar slapju augsni, vai arī inficējušies ar lakstu puvi, ieteicams tos uz pāris nedēļām novietot vietā, kur iespējama pastiprināta vēdināšana. Tad kartupeļi ātri apžūst un tiek ierobežota slimību izplatība. Turklāt labāk redzami inficētie bumbuļi un tos iespējams atlasīt.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.